Web Strategija 11 – Frontend naš svagdašnji

16.06.2011. – 17.06.2011.

U Zagrebu će se 16. i 17. juna 2011. godine održati Web Strategija 11 sa temom Frontend naš svagdašnji. Konferencija WS11 – ovog puta namenjena web developerima, web dizajnerima i web programerima, ali i svim poslovnim ljudima koji upravo njihove usluge koriste – održat će se prvog dana – 16.06. u Hypo centru (Zagreb), dok su za drugi dan 17.06. pripremljene dve edukacije (Ethical Hacking i SCRUM method) u VMD zgradi.

 

Teme

Neke od tema nadolazeće Web::Strategije 1011 – Frontend naš svagdašnji:

  • Kako planirati izgled i razvoj frontenda?
  • Kako razviti dobar frontend?
  • Tko ga zna, a tko ne dobro razviti?
  • Iskustva iz korisničke prakse – User eXperinece.
  • Što korisnik želi, a što razvojni tim?
  • Kako korisnik koristi frontend?
  • Koliko web urednik može utjecati na izmjenu frontenda?
  • Gdje povući granicu uredniku web stranice?

Predavanja

Skaliranje web sustava

Predavač: Vedran Križek

I tako… Izbacili ste svoj novi web projekt. On pršti od funkcionalnosti. Nikad viđenih golim ljudskim okom!Kritičari Vam pišu hvalospjeve. Na svakom koraku. TV ekipe stoje u redovima ispred vaših ulaznih vrata. Broj korisnika raste i raste. Slatkiši po vašem izboru padaju s neba. I, naravno, sve to izgleda super.

Onda jednog (obično kišnog) dana primijetite da je Vaše voljeno dijelo sve sporije. Uskoro user experience (UX) odlazi kvragu. Nikakvi tweak-ovi koje radi hosting firma ne uspijevaju riješiti probleme, već samo odgađaju redovne kataklizme koje postaju sve češće. Rast koji ste uzimali zdravo za gotovo se počinje usporavati. Pa i zaustavljati! 🙁

Već naručeni Ferrari sa zlatnim retrovizorima se naglo počinje činiti kao nepromišljena odluka…

Možda zvuči malko nategnuto, no svi koji su se imali prilike suočiti sa “prokletstvom rasta”složit će se da je scenarij puno bliže realnosti nego što se to na prvi pogled čini neuvježbanom oku.

Skaliranje web sustava proces je rješavanja i, što je još važnije, prevencije gore navedenih situacija. Vedran je u svom radnom vijeku imao čast i veselje skalirati neke od najvećih hrvatskih web sustava poput primjerice njuskalo.hr (rast od preko 500% u godinu i pol) i24sata.hr (rast od oko 1.000% u dvije godine), a u ovom predavanju ćete saznati njegova iskustva i tehnike isprobane na navedenim projektima, kao i neke teorijske okvire i metode samog procesa skaliranja web sustava u širem smislu.

Frontend fore iz JavaScript škole

Predavač: Srđan Stanić

 

Povezivanje sa društvenim mrežama putem widgeta

Predavač: Stanislav Mihić

Ako ste aktivni korisnik interneta sigurno ste naišli na mrežne stranice na kojima se nalazi barem jedan odwidgeta bilo da je to od strane Facebook-a, Twitter-a ili je nešto treće u pitanju. Postaviti widget na stranicu nije velika znanost. No, s druge strane obnoviti ćete znanaje što su to sve widgeti, te naučiti kakvu točno korist posjetitelj može imati, a kakvu ne. Na kraju saznajte:

  • Kakvi su widgeti korisni za Vaš web?
  • Kako u konačnici utječu na frontend?
  • Kako utječu na User Experience (UX)?

Stanislav će na kraju odgovarati i na upite iz publike.

jQuery tips & tricks

Predavač: Nikola Plejić

jQuery je jedan od najpoznatijih i najpopularnijihJavaScript library-ja na webu. Omogućava web developerima da kroz čist i vrlo upotrebljiv APIkompatibilan sa svim vodećim browser-ima manipulirajuDOM stablom, hvataju evente, rade Ajax pozive i mnoge druge stvari koje browseri zbog međusobne nekompatibilnosti inače otežavaju.

Mali, brz, ali i moćan, jQuery se vrlo intenzivno razvija i svakom verzijom donosi sve više features-a. U ovom predavanju ćete naučiti neke manje poznate i korištene feature library-ja poput data binding-a i naprednijih selector-a, ali i novije dodatke poput deferred objekata i template-a (predložaka).

Budućnost mobilnih stranica

Predavač: Lucijan Blagonić

Rastuća rasprostranjenost pametnih telefona otvara novo tržište mobilnih stranica. Android i iOS uređaji već imaju mobilne preglednike koji svojim mogućnostima nadilaze starije generacije desktop preglednika, a internetski paketi su cijenom danas puno prihvatljiviji nego unazad par godina.

U predavanju će se Lucijan osvrnuti na budućnost mobilnih stranica kroz retrospektivu trenutnog načina izrade i dostupnih tehnologija poput HTML5, uz par korisnih savjeta i use-case-ova na svakodnevnim primjerima.

Usability – Mjerilo kada je dovoljno fancy funkcija

Predavač: Nedim Šabić

Koliko je informatika široko polje djelovanja, pokazuju svakodnevno nesporazumi između web programera i web dizajnera. Različitost pogleda na jedan te isti zadatak ne može biti veća nego što je to kod ove dvije radne grupe. Programer nastoji ubaciti što više “korisnih” funkcija, dok dizajner vidi izuzetnu “bitnost” u preciznosti postavljanja pojedinih elemenata. Mjerilo u praksi je jedino korisnik. On svojim kretanjem i znanjem određuje što je korisno i bitno.

Iz mnoštva promatranja korisnika tijekom surfanja na različitim web stranicama iskristalizirala su se određena pravila, koja su definirana kaoznanstvena disciplina – usability. Nedim će Vas upoznati samo sa najbitnijim pravilimausability-a i načine kako u kompleksnim projektima napraviti kvalitetan usability test i tako dobiti odgovor na pitanje – nedostaje je li neka funkcija ili ih je čak previše koje tako zbunjuju korisnika?

NAPOMENA: Nedim je na Web::Strategiji 9 proglašen drugim najboljim predavačem cijele konferencije (nakon Miroslava Varge), te Vam toplo preporučamo da ne propustite ovo predavanje uživo.

Web dizajn za nedizajnere

Predavač: Emanuel Blagonić

S dizajnom se susrećemo svakodnevno, a da toga ponekad nismo niti svjesni. To je odlika dobrog dizajna, a ne samodrop shadow, zaobljeni rub ili veliki naslov. Dizajn mora djelovati kao cjelina.

U ovom Emanuelovom predavanju naučiti ćete više o odabiru boja i tipografije, te kako odabrati ikone i fotografije odnosno ilustracije koje će vaš dizajn izdignuti iz niza ostalih. Emanuel će govoriti i o whitespace-u, mreži (eng. grid), web formama i zašto je bitno posebnu pozornost obratiti na korisničko sučelje i iskustvo u pristupanju Vašim stranicama.

 

Brending with .ME

Predavač: Predrag Lesić

Vršna domena .ME je jedna od najpopularnijih novih internet domena današnjice. Pruža mogućnost personalizacije na URL nivou (za websajt i e-mail adresu), a samim tim omogućava slanje direktne marketinške poruke koju je teško izbaciti iz glave (pokušajte sa “kiss.me”, “love.me”, “dress.me”, “miss.me”).

Predragova prezenacija pruža kratak osvrt na industriju internet domena, modele poslovanja i kretanja na najznačajnijim tržištima, ali što je mnogo bitnije – daje uvid u moć ličnog brendiranja od jednog od očevica najnovijih dešavanja kada su u pitanju društveni mediji.

koliko želite da saznate zašto je važno predstaviti se na pravi način, a još važnije uraditi to koristeći .me domene kao sto su uradili Facebook, WordPress, Naver i Times, prezentacija “Branding with .ME” Vas neće ostaviti ravnodušnim.

Web::Report by Rep.hr

Predavač: Bojan Bajgorić Šantić

Web::Report by Rep.hrOd prošle konferencije uvedeno je 10-minutno Bojanovo predavanje pod nazivom Web::Report by Rep.hr koje će Vas 10 minuta provesti kroz najzanimljivije događaje i trendove na domaćem Internetu, odnosno na području web projekata, web developmenta, društvenih mreža i drugih informacija korisnih onima koji aktivno sudjeluju ili planiraju sudjelovati na domaćoj web sceni.

Ovaj drugi Bojanov Web::Report proći će sve novosti koje su se dogodile tokom proteklih mjeseci od Kolektiva Web::Strategije X.

Predavači

Goran Peuc

Goran Peuc, web developerGoran se bavi dizajnom internetskih stranica posljednjih 12 godina. I nema namjeru stati. Poseban fokus u svom radu polaže na usability, korisnička sučelja (UI, eng. user interface) te cjelokupan user-experience (UX). Kao gost predavač predavao je na zagrebačkom Grafičkom fakultetu, te na raznim drugim manifestacijama i festivalima. Na dosadašnjim Web::Strategijama Goran je proglašen anonimnim glasovanje publike i jednim od TOP5 predavača. Osim toga, često ga možete čuti kako pametuje iz publike i nadmudruje se s drugim predavačima.

Goran zadnje 4 godine radi u tvrtki Nivas gdje je zaslužan za velike projekte poput web stranica Croatia Osiguranja (za koju je tvrtka dobitnik Zlatne nagrade Web::Strategije u kategoriji Zlatna web upotrebljivost), Digitela – najjače hrvatske marketinške agencije, Kolektive, 24sata.hr i još mnogih drugih uradaka.

Savjet organizatora: Goranova predavanja se ne propuštaju – uvjerite se i sami zašto.

Lucijan Blagonić

Predavanje: Budućnost mobilnih stranica

Lucijan je stručnjak za web dizajn s višegodišnjim iskustvom i mnogo projekata iza sebe. U vrijeme pametnih telefona i tablet računala, sve je izraženija potreba da se dizajn i sučelje prilagođava upravo njima, pa se Lucijan u zadnje vrijeme orijentira na izradu korisničnih sučelja za pametne telefone i tablete. Nove i napredne tehnologije poput HTML5CSS3 tek su jedan od alata koje koristi u izradi mobilnih stranica i aplikacija, te na taj način prati aktualne svjetske trendove.

Radio je s raznovrsnim domaćim i stranim klijentima, a posebno je zadovoljan što je radio na projektu Istarskog rječnika (jedan od prvih web 2.0 projekata koji je nastao u Hrvatskoj) – koji služi za kolaboraciju stotina ljudi diljem Hrvatske i dijaspore u svrhu očuvanja istarskog dijalekta).

O svojim iskustvima s izradom web stranica i korisničkih sučelja te aktualnim tehnologijama poput CSS3 povremeno piše za časopis Netokracija.

Emanuel Blagonić

Predavanje: Web dizajn za nedizajnere

Kao kreativni direktor u agenciji Blagonic Brothers, Emanuel je zadužen za odnose s klijentima što uključuje razgovore, sastanke, savjetovanje i edukaciju. Zahvaljujući višegodišnjem iskustvu u izradi Internet stranica, tijekom kojeg je radio na izradi stranica za više od 300 različitih klijenata, Emanuel uvijek pruža kvalitetan i odmjeren savjet.

Stručnjak je za WordPress u kojemu stvara od njegovih samih početaka. Osim WordPressa, Emanuel je i jedan od pionira web standarda u Hrvatskoj, prema kojima radi više od 5 godina, a o čemu je godinama pisao na svom posjećenom blogu na engleskom jeziku, a čije su članke citirali i prenosili mnogi specijalizirani portali.

Pojavom touch-screen sučelja zainteresirao se za novu tehnologiju, te je kao dizajner i stručnjak za korisničko sučelje sudjelovao u stvaranju jedne od najkvalitetnijih i najatraktivnijih POS kasa na našim prostorima, POS Sector, koji je dobio mnogo pohvala za lakoću korištenja i upotrebljivost. Zahvaljujući poznavanju cijelog dizajnerskog procesa kod izrade Internet stranica, Emanuel je pravi stručnjak i motivirani profesionalac uz kojeg svake stare web stranice zablistaju novim sjajem.

Vedran Križek

Predavanje: Skaliranje web sustava

Vedran Križek, web developerVedran je iskusni web developer, jedan od osnivača tvrtke Trikoder d.o.o.(sponzora ove Web::Strategije) te glavni arhitekt i developer web oglasnika„njuskalo.hr”, poslovne mreže „bika.net”, news portala Večernjeg lista, originalnog no-scroll portala „24sata.hr”, najvećeg crnogorskog news portala„vijesti.me”, webshopa „profil.hr” te mnogih drugih projekata.

Vedran trenutno obnaša funkciju člana uprave i tehničkog direktora u Trikoderu. Posebna specijalnost mu je izrada fleksibilnih web sustavanamijenjenih velikom korisničkom opterećenju korištenjem Linux/Apache/Mysql/PHP (LAMP) tehnologije i dolazi na Web::Strategiju već po drugi puta u svojstvu predavača.

Stanislav Mihić

Predavanje: Povezivanje sa društvenim mrežama putem widgeta

Stanislav Mihić, web developerStanislav je rođen je 1982. godine. Prvi susret sa internet tehnologijama je bio krajem 90-ih pred slom dot.com balona. U početku je radio kao freelancer na uglavnom domaćim web projektima da bi se 2007. pridružio tvrtki Escape iz Osijeka. Kada je prvi puta upoznao WordPress – pala je ljubav na prvi pogled.

Danas ponajviše radi kao frontend developer. U zadnje vrijeme posvetio je malo više pažnje mobilnom webu. Inače, studira na izvanrednom studiju informatičkog dizajna u Osijeku, smjer informatički dizajn.

Godine 2009. na CARnet-ovom Web festivalu “Web za sve” ima osvojeno treće mjesto sa temama web pristupačnost i prilagođavanje web sadržaja korisnicima s invaliditetom, specifičnim poteškoćama učenja ili korisnicima treće životne dobi.

Stanislav po prvi puta dolazi na Web::Strategiju 1011 gdje će za prisutnu poslovnu publiku održati predavanje o povezivanju frontend sučelja sa društvenim mrežama putem tzv. widget-a.

Predrag Lesić

Predavanje: Brending with .ME

Predrag je tokom 16 godina bio svjedok razvoja IT tehnologija od Windowsa 3.11 kada je počeo sa profesionalnim angažmanom i ravojem Windows aplikacija, pa preko računarskih mreža i razvoja prvih mrežnih aplikacija do današnjih Internet tehnologija i web aplikacija. Imao je neobičnu priliku da radi na integraciji starih i novih tehnologija poput razmjene podataka sa mainframe sistema na web-u koristeći terminal emulator. Osim rada sa raznim IT tehnologijama, radni zadaci su podrazumjevali i upravljanje ljudima i resursima, što je na kraju rezultiralo upravljanjem .me registrom, tako da Predrag od 2008. godine radi kao direktor .me registra, srebrnih sponzora Web::Strategije 1011.

Posljednje 3 godine radi na popularizaciji .me domena i sirenju svijesti kako .me domena može da se koristi. Rezultat rada tima ljudi sa kojima Predrag radi jesu i ugovori sa kompanijama WordPress, Facebook, Google, Yahoo, Vkontakte, Naver, Times Magazin, The New York Times, …

Nikola  Plejić

Predavanje:  jQuery tips & tricks

Nikola Plejić, web developerNikola je developer prvenstveno orijentiran na razvoj za web. Profesionalno radi na razvoju aplikacija na serverskoj strani u jezicima kao što je PHP,PythonC#, te integraciji open source rješenja (poput Drupal-a). Također,stručan je za frontend development u JavaScript-u, uz jQuery kao odabrani library.

Nastoji pratiti nove trendove na webu, ali i nadolazeće jezike, framework-ove i ostale tehnologije u usponu van svoje primarne platforme. Veliki je ljubitelj slobodnog softvera i dugogodišnji entuzijastični (ali ne i isključivi) Linux-aš.

Svojih preko nekoliko godina iskustva u radu na webu trenutno koristi kao developer u agencijiNeutrino, a povremeno piše o njemu interesantnim temama za časopis  Netokracija. Ove godine će po prvi puta podijeliti svoja vrijedna iskustva iz područja jQuery-a sa publikomWeb::Strategije 1011.

Luka Sučić

Luka Sučić

Luka je dugogodišnji zaljubljenik u tehnologiju sa posebnim naglaskom na internet i sve što ide uz njega. Poduzetna duha od ranih dana je pokazivao sklonost “čudnim i pomaknutim idejama” te uvijek uspješno plivao kontra struje. Ekonomist po struci ali tehničar u duši uvijek pokušava stvari zagledavati na drugačiji način.

Svu svoju energiju u proteklih nekoliko godina je usmjerio na izgradnju različitih zajednica od kojih je najpoznatiji i najveći regionalni magazin za Mac i iPhone korisnike te savjetovanju tvrtki u primjeni novih medija i tehnologija u poslovnoj praksi.

U zadnje vrijeme Luka Sučić svim silama pokušava ostaviti svoj trag na domaćem i stranom tržištu sa mladim zagrebačkim startupom 1337 Bit d.o.o. Tvrtka je uglavnom fokusirana na razvoj mobilnih aplikacija i poznata hrvatskim korisnicima po aplikacijama kao što su Croatia Traffic & Weather, EggsEggsEggs te sustavom za digitalno izdavaštvo “Vertical” koji pogoni prvi hrvatski iPad only magazin – PokretO.

Poduzetništvo i općenito startup kultura su mu u fokusu posljednjih nekoliko godina te će naWeb::Strategiji 1011 govoriti kroz prizmu Udruge hrvatskih izvoznika softvera – CISEx(Croatian Independent Software Exporters).

Nedim Šabić

Predavanje: Usability – Mjerilo kada je dovoljno fancy funkcija

Nedim Šabić

Nedim je prvi, a možda jedini profesionalni SEO ekspert iz BiH koji radi za velike njemačke tvrtke. Završio je fakultet informacionog dizajna u Stuttgartu (Njemačka), tačnije on je učio da dizajnira informaciju, od psihološke pozadine, preko grafičkog rješenja do tehničke izvedbe. Samostalno radi i živi od svoje 16-te godine. Radio je za njemačke korporacije kao Bosch iThyssenKrupp, a odbio da radi za AudiDeutsche Telekom.

Pored ekspertize u polju optimizacije za pretraživače (SEO) poznaje skoro sve web tehnologije koje su još u primjeni i može se pohvaliti mnoštvom urađenih usability testova u profesionalnim labaratorijama. Kako i sam kaže, usability (koristljivost) web stranice je usko povezana sa optimizacijom za pretraživaće.

Održao je nekoliko predavanja i obuka iz SEO oblasti za tvrtke, a i jedan semestar redovnih predavanja na fakultetu za medije u Stuttgartu (Hochschule der Medien, Stuttgart). Trenutno radi u Stuttgartu, a živi u Travniku (BiH).

Nedim je već predavao na Web::Strategiji 9 te je tamo bio ocjenjen kao drugi najbolji predavač cijele konferencije.

Bojan Bajgorić Šantić

Predavanje: Web::Report by Rep.hr

Bojan Bajgorić Šantić, Rep.hr

Bojan je diplomirao na smjeru Financije pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U karijeri je obavljao posao zamjenika urednika web portalaBusiness.hr u kojem je stekao novinarsko i uredničko iskustvo. Krajem 2008. godine, Bojan s partnerima osniva tvrtku i pokreće portal Rep.hr koji se s vremenom potpuno specijalizirao za ICT.

Kroz ranije poslove i sadašnji posao na svom portalu, Bojan je stekaoiskustvo u području hrvatskog Internet tržišta, tržištu poslova na Internetu, marketingu, PR-u i poduzetništvu.

Odnedavno na FER-u drži Rep.hr-ov ciklus predavanja o poslovima u IT-u, a u planu ima pokretanje video emisije u sklopu portala kao i pokretanje istraživanja o posjećenosti hrvatskih web stranica. Na tragu tih Bojanovih planova, organizatori ove konferencije su ga pozvali na kontinuirano održavanje komentatorskog predavanja Web::Report by Rep.hr o događajima koji su se događaju od konferencije do konferencije, te trendovima za budućnost.

Srđan Stanić

Predavanje: Frontend fore iz JavaScript škole

Srđan je strastveni zaljubljenik u softversko inženjerstvo i informacijske tehnologije. Završio jeFakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Zadnjih pet godina bavi se prvenstveno razvojem internetskih aplikacija, a zadnje dvije i razvojem mobilnih aplikacija.

Isprobao je velik broj različitih tehnologija i platformi. Najvještiji je s Java-om i Python-om na strani poslužitelja te JavaScript-om na klijentskoj strani. Radio je na projektima za lokalno i globalno tržište, usmjerenim prema poslovnim korisnicima (B2B) te krajnjim korisnicima (B2C). Projekti su varirali od SaaS aplikacija za male i srednje tvrtke cijelog svijeta, kompleksnih informacijskih sustava za isporuku multimedijalnih sadržaja koje koriste najveći svjetski telekom operateri, poslovnih rješenja za domaće državne službe do mobilnih aplikacija za različite mobilne platforme. Trenutno radi u Pet minuta (višestrukom brončanom sponzoru Web::Strategije 1011) kao voditelj projekata i vodeći programer jednog od razvojnih timova.

Fasciniraju ga globalni uspjesi malih tvrtki poput 37Signals koje s malim brojem ljudi postižu respektabilne tehnološke i poslovne rezultate. Kad ne radi na projektu, čita Hacker News i sluša snimke seminara ETL na Stanfordu, a preostalo malo vremena uživa u brdskom biciklizmu i drugim sportskim aktivnostima.

Kotizacija

Redovne cijene kotizacija (ulaznica), posebne  za 1. i 2. dan, navedene su u cjeniku:

Konferencijski
dan
Trajanje Cijena
(bez PDV-a)
Cijena
(s PDV-om)
Regional
price
***
1. dan* cijeli dan 1,500 kn 1,845 kn 123 €
2. dan** ujutro 1,000 kn 1,230 kn 123 €
poslije podne 1,000 kn 1,230 kn 123 €

* Prvi dan se održavaju edukativna predavanja uz networking u Hypo centru gdje dolazi najveći broj ljudi.

** Drugi dan se odvijaju specijalizirane radionice i seminari (suradnja sWeb::Edukacijom) za najviše 20-ak polaznika po grupi u VMD zgradi gdje su u cjeniku navedene redovne cijene za svaku pojedinu edukaciju. No, postoje ipopusti o kojima možete saznati više upravo na ovoj web stranici čitajući dalje.

*** Cijene u eurima (EUR) su navedene za međunarodna (regionalna) plaćanja i sadrže – cijenu ulaznice, porez na dodatnu vrijednost, dio troškova SWIFT/IBAN/BIC transakcije (samo dio domicilne banke organizatora – Erste banka), te uračunat značajan fiksni popust (od oko 50%) u odnosu na redovnu cijenu u kunama kao dar svim uvaženim gostima iz regije (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, …) zbog troškova puta i smještaja u Zagrebu. Zato ako putujete do Zagreba, predlažemo Vam još dodatno i povoljniji smještaj u hotelu za sve sudionike koferencije.

Mnogo više detalja o kotizacijama, popustima i sl. pogledajte na zvaničnom sajtu.

Bitno – postoji organizovan prevoz iz Beograda i Niša, u okviru paket-aranžmana.

Korisni linkovi

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR