Aleks Čović iz kompanije Fortumo predstavio je koncept mikro uplata kao jednu od opcija za finansiranje sajtova, sa posebnim pogledom na uplate uspomoć mobilnog telefona. Svetska ekonomska kriza izazvala je početkom 2009. godine prvi pad oglašavanja na sajtovima u poslednjih 8 godina. Primetan pad zarade i trošenja na oglašavanje, po Aleksu Čoviću, vraća micropayment kao opciju finansiranja.

 

Micropayment predstavlja plaćanje proizvoda ili usluge u toliko malim iznosima (nekoliko centi ili dinara) da nema potrebe za plaćanjem na druge načine.

Budući da u Srbiji gotovo 100% stanovnika koristi mobilni telefon, plaćanje putem ovog aparata veoma je primenljivo, a predstavlja zgodan način da se kupuju digitalni sadržaji ili virtuelna dobra (mobilne aplikacije, melodije, pokloni na Fejsbuku, premium sadržaji).

M-payment je jednostavan, brz i dostupan svima, anoniman, bezbedan i koristi SMS tehnologiju koju svi već dobro poznaju. Ono što može predstavljati problem vlasnicima sajtova koji žele da implementiraju m-payment su provizije koje uzimaju mobilni operateri. Provizije su različite, a najmanja je za internet provajdere. Ako ste registrovani kao medijska kuća, MTS će vam uvesti manju proviziju, ali mobilni operateri ne tretiraju internet kao medij. To se dešava zbog toga što tržište nema mnogo mogućnosti za naplatu pa operatere ništa ne sprečava da stavljaju velike provizije.

U Srbiji trenutno postoji 8 provajdera za naplatu SMS-om, Fortumo nudi formiranje servisa za 5 minuta i trenutno se putem njega kupuje uspomoć 8000 poruka dnevno.

Share and Enjoy:

Tags:

Autor: Vladimir Trkulja