Mart 2

LUGoNS u saradnji sa Omladinskim centrom CK13 2. marta 2009. godine u 19h organizuje tribinu sa temom “Anonimnost na Internetu” u LUGoNS laboratoriji (Vojvode Bojovića 13, Novi Sad). Ovo predavanje ima za cilj da informiše i objasni zašto je privatnost toliko bitna u vremenu u kojem živimo, kao i da predstavi razne tehnike koje postoje da bi zaštitili svoju privatnost na Internetu.

 

Evo kako organizatori najavljuju ovu tribinu:

“Zašto bih se informisao o anonimnim tehnikama komunikacije na Internetu? Ne bavim se kriminalom niti imam šta da krijem.” Ovakvo ili slično razmišljаnje je, prvo što nam prostruji kroz glavu, kada se pokrene ova tema. Ona sama po sebi obavijena je velom tajne a većina je svrstava u razne kriminalne i ilegalne aktivnosti. Ovakav načina razmišljanja automatski proizilazi iz toga, jer u svakodnevnom životu mi ni ne razmišljamo o očuvanju naše anonimnosti i privatnosti.

Krenimo od svakodnevnih životnih situacija. Prvi primer bio bi kupovina knjige u knjižari. Uzeli ste knjigu koja vam se sviđa i uputili se ka kasi da je platite. U slučaju da vas prodavac ne poznaje i da knjigu platite u kešu Vi bi tu knjigu kupili potpuno anonimno. Zamislite situaciju da vam je prodavac na kasi tražio da se legitimišete i da mu pokažete ličnu kartu! Da li bi ste se zapitali da li nešto nije u redu? Sledeći primer je novo poznansto u kafiću. Pri novom poznanstvu na početku Vi sami odlučujete koliko ćete informacija otkriti o sebi. Kada se poznanstvo pretvorilo u prijateljstvo, onda je to sasvim druga priča. Poenta svega ovoga je da odluku, da li ćete i koliko informacija dati o sebi, je Vaša lična stvar i ona isključivo zavisi od Vas.

Pravo na davanje bilo kakvih informacija o sebi treba da bude Vaša i samo Vaša odluka!

Adresa: LUGoNS laboratorija (Vojvode Bojovića 13)

Predavač: Miloš Krasojević, predsednik LUGoNS udruženja

Korisni linkovi

Share and Enjoy:

Tags: ,

Autor: Vladimir Trkulja