biZbuZZ II dan update: Panel “Content is King”

01.11.2008.

Tokom drugog dana konferencije BizBuzz veliku pažnju je izazvala panel diskusija na temu „Content is king“, koju su vodili Istok Pavlović, Marko Jevtić i Srđan Šami. Učesnici su dali zanimljive predloge za unapređenje sadržaja na srpskom vebu, mišljenja o optimalnoj veličini niše za sajtove u Srbiji i savete za  balansiranje između potreba klijenata i korisnika.

 

Istok Pavlović, specijalista za viralni marketing, govorio je o optimalnoj veličini niše za stvaranje onlajn sadržaja u Srbiji. U svetu su sada popularne „mikroniše“, sajtovi koji se bave veoma usko specijalizovanim temama, na primer „kožne bolesti kod radnika koji rade sa metalom“. Ipak, u Srbiji bi, po njegovom mišljenju, najbolje bilo da sajtovi ne izabiraju toliko uske, ali ni preširoke teme. Na primer, bilo bi dobro baviti se modom, ali ne pisati o svemu u vezi sa modom, već o određenoj, srednje širokoj temi iz te oblasti.

Srđan Šami, direktor kompanije MASSVision, govorio je o kontaktu sa klijentima i prilagođavanju sadržaja korisnicima. Kroz iskustvo u izradi sistema za JAT internet prodaju, Šami je izneo kako izgleda prilagođavanje sajta korisnicima i njihovim potrebama i naglasio važnost balansiranja između zahteva klijenata, zahteva korisnika i dobre prakse.

Istok Pavlović je takođe izneo i veoma interesantan predlog da se ljudi starijeg doba, koji nisu baš na „ti“ sa internetom, motivišu da stvaraju onlajn sadržaje na srpskom jeziku. Naime, Gugl (Google) /kako nas je pravopisu naučila Jelena Mickić/ je pre nekoliko dana pustio u rad svoju verziju prevodioca veb strana na srpski jezik. Pošto ta aplikacija prevodi strane na teže razumljivu varijantu srpskog, Istok predlaže da bi dobra aktivnost za starije korisnike neta bila da te prevedene strane sa kvalitetnim sadržajima sređuju i učine čitkim. Eto zadatka za mame i tate 🙂

Veoma zanimljivo je bilo čuti i da Marko Jevtić, autor najboljeg bloga 2007. gdestinacija.com više zarađuje putem sajta www.borca.co.yu, nego putem bloga po kome je postao poznat: “Kada neko želi da prodaje šrafove u Borči, on zna gde treba da se reklamira“, kaže Jevtić.

Dakle, prvenstveno dobar sadržaj, a zatim i geografska lokalizacija, dobra niša i umeće balansiranja između zahteva različitih interesnih grupa na vašem sajtu donose uspeh. Zključak panela jeste da sadržaj i korisnici caruju netom.

Komentarišite ovaj panel – da li je bilo zanimljivo, imate pohvale ili kritike?

Autor: Dragana Petković

2 komentara

02.11.2008. @ 20:40

biZbuZZ II dan update: Panel “Content is King”…

Tokom drugog dana konferencije BizBuzz veliku pažnju je izazvala panel diskusija na temu „Content is king“, koju su vodili Istok Pavlović, Marko Jevtić i Srđan Šami. Učesnici su dali zanimljive predloge za unapređenje sadržaja na srpskom ve…

[…] is the king. A koliko to košta? A šta je, dođavola, HEO? – pre dve godine na bizbuzz-u se prvi put ozbiljnije pričalo o tome koliko je važan sadržaj,  a danas mi se čini da smo u ovom delu ipak dosta napredovali. Imam utisak da više ne pričamo […]


DODAJ KOMENTAR