biZbuZZ: Kreiranje tekstualnog sadržaja komercijalnih web stranica – Jelena Mickić

31.10.2008.

Jelena Mickić je dobila jutarnji termin poslednjeg dana biZbuZZ-a, i prisutnima kojih je bilo sve više i više kako je predavanje odmicalo, održala predavanje o kreiranju sadržaja za komercijalne sajtove.

 

Jelena je počela činjenicom da komercijalni sajtovi imaju za cilj generisanje profita, odnosno da se “čuje” za firmu ili da direktno proda neki proizvod ili uslugu. Osvrnula se i na to da su skeniranje i skimovanje najdominantniji način prolaska kroz sadržaj na netu, te da je čitanje sa ekrana 20% teže nego klasično čitanje štampanog sadržaja.

Istakla je značaj dizajna sajta, jer se on bira i realizuje na osnovu ciljne grupe sajta. Tekstovi bi trebalo da budu u bržim i dinamičnijim formama, a pasiv treba izbegavati kada god je to moguće, kao i preteranu deskripciju. Razbijanje u paragrafe, dobri podnaslovi, formiranje misaonih celina i razbijanje velikih delova teksta vizuelnim elementima – sve su to jako korisni saveti na koje zaista treba obratiti pažnju.

Kada je u pitanju struktura samih tekstova – najbitnije informacije treba da idu na početak ili makar negde na početku članka, a tek onda iznositi ostale informacije.

Nakon ove priče je usledilo komentarisanje raznih sajtova koje je Jelena izdvojila kao primer nepoštovanja ovih principa, i vrlo detaljno objasnila šta na svakom od njih nije dobro urađeno.

Mi smo zaključili da je ovo bilo jedno mnogo dobro i korisno predavanje, te obećavamo da ćemo se na ITDogadjajima truditi da primenimo sve ono što smo čuli 🙂

To i vi možete učiniti, ukoliko detaljno prođete kroz Jelenine slajdove.

Komentarišite ovo predavanje – da li je bilo zanimljivo, imate pohvale ili kritike?

Autor: Vladimir Trkulja

9 komentara

dragan
02.11.2008. @ 03:01

Zaista u životu nisam video lošiji .pps, mogu misliti tek kakva je prezentacija bila..

02.11.2008. @ 03:30

Dragane, verovali ili ne, ovo predavanje je bilo zaista korisno, a Jelena Mickić je ostavila utisak osobe koja vrlo dobro zna o čemu priča.

Potpuno se slažem sa konstatacijom da su slajdovi tehnički loše odrađeni, ali oni samo delimično mogu da daju sliku o čemu je bilo reči, za potpuno formiranje mišljenja je ipak najbitnije uživo čuti kompletno predavanje.

Ivana (ivanaj.blogspot.com)
03.11.2008. @ 10:25

Fenomenalni izlagac. Fenomenalno prodavanje! Bravo!

03.11.2008. @ 21:26

Poštovani Vladimire,

Molimo Vas u ime svih polaznika kursa u Petnici da skinete ovu prezentaciju. Ako želite nešto najbolje pogledajte na sajtu JISA ima nekoliko predavanja koje se tičiu iste teme, a savršene su.

Pozdrav Vama, a koleginica neka pozdravi sve kod kuće.

04.11.2008. @ 12:14

Poštovani Milane,

Pre svega Vam hvala sto javno iznosite svoje mišljenje. Predlažem Vam da postavite linkove na slajdove koje pominjete, kako bi svi mogli da ih pogledaju.

Takodje Vas molim da imate u vidu da su slajdovi jedna stvar, a kompletno predavanje (koje uključuje i ono sto je Jelena ispričala, a ne nalazi se u slajdovima) dosta drugačija stvar.

Za kompletan utisak je neophodno celu priču čuti iz prve ruke, a budući da je video materijal na putu, verujem da ćete uskoro imati i tu priliku.

Jelena Mickic
04.11.2008. @ 15:26

Razmišljala sam da li da uopšte reagujem na neozbiljne pokušaje diskreditacije osoba koje se ne potpisuju punim imenom i prezimenom, a nisu ni prisustvovale mom predavanju.

Ukoliko se neko našao uvređenim jer je prepoznao svoj rad kao primer u mojoj prezentaciji, iskoristite priliku pa se popravite.

Ukoliko se neko našao ljut zato što nije pozvan na konferenciju, a želi o ovoj temi nešto da kaže, neka se obrati organizatoru za sledeći put.

U svakom slučaju svima želim puno sreće u daljem radu.

04.11.2008. @ 18:40

Predavanje je bilo korisno. Ono sta mi se dopalo je navodjenje primera iz prakse – mene je malo iznenadilo da se navode postojeci sajtovi jer to obicno nije praksa kod nas.Medjutim svidja mi se taj pristup jer niko ne moze biti nedodirljiv i amnestiran od kritike! Ako je predavanje imalo za cilj edukovati ucesnike kako treba pisati sadrzaj za web sjat onda je ocekivano da se daju primeri koji ce ilustrovati dobre i lose slucajeve. Ja sam protivnik izmisljenih primera. Sajtovi koji su online podlozni su oceni, kritici, kao i filmovi, knjige, casopisi i to je normalna i uobicajana praksa.

A sto se tice reagovanja, mali savet – najbolje je ne reagovati kao i ne demantovati. Demanti i pravdanje je kao kad neko prosipa pun dzak perja po dvoristu a vi se rastrcite da sakupite to perje. Za laz i zlonamernu kritiku potrebno je kao i za prosipanje perja malo energije, za sakupljanje istog, jt demanti ili objasnjenje – mnogo.

Abraham Linkoln je jednom rekao: “Ako bih morao da odgovorim na sve kritike i napade, mogao bih odmah zatvoriti ovaj ured. Umesto toga ja nastavlajm da radim najbolje sto umem i ako zbir svih mojih dela bude dobar sve te kritike bice beznacajne a ako ukupan zbir bude los – ni stotine andjela na nebu koji ce se zaklinjati da sam radio dobro nece mi moci pomoci.”

Zato, Jelena, samo natsavite i ne osvrcite se na ovakve niske udarce.

08.11.2008. @ 06:20

Jelena, mislim da je Vasa prezentacija izuzetno korisna jer ste ukazali na najcesce greske na zivim primerima. Ppt je skroz ok, sa realisticnim primerima a precrtavanje dodaje jos vise intrigira.
Jos jednom, sjajno 🙂

Dragana
10.12.2008. @ 15:57

Nedostajali su primeri `dobrih` sajtova. Jelena je navela lose sajtove ali na pitanje o dobrim primerima rekla je `pa ima ih…`
Inace je predavanje bolje od same prezentacije, ali sustina je doci i cuti sta prezenter izlaze a ne samo pogledati prezentaciju


DODAJ KOMENTAR