biZbuZZ prvi dan: sve po malo

28.10.2010.

Sam početak biZbuZZa nije bio najsrećniji – problemi sa vezom koju je obezbedio Orion telekom (‘Ozbiljna veza‘, ozbiljno?) su ceo dan mučili najveći deo učesnika konferencije, što blago rečeno nije u redu a i nema smisla, naročito zbog pomenutog provajdera koji se strašno blamira. (Biće apdejta po ovom pitanju.)

 

Torbica 2 u 1

Idealno pozicioniran za razbudjivanje Niša, Torbica je držao prvo predavanje u kome je predstavio Snajper i servis DJ-Ticket (aka Kotizacija).

Najbitnije što smo naučili iz ove prezentacije je da je Snajper krenuo sa radom i na onaj najbitniji način – počeo je donositi prve prihode prijavljenim sajtovima na ovom servisu, tako da ako već niste hop na http://snajper.rs/ ili http://snajper.com.hr/ i prijavite se.

Torbica je u duhu biZbuZZ tradicije imao baš lepu (kako reći flamboyant?) majicu i takodje u duhu tradicije imao odbojnost ka mikrofonu no predavanje je moglo biti bolje pripremljeno ali je predavanje patilo zbog nepostojanja Internet konekcije (o čemu tek treba biti reči), što je postavilo ne baš idealan ton koji bi se mogao očekivati od prvog predavanja.

Pedya i brendovi

Suštinsku razlika izmedju proizvoda i brendova je objasnio Pedya a ona glasi – proizvodi se kreiraju u fabrikama, brendovi u svesti korisnika. Zvuci jednostavno kapiram al baš mi se svidelo, lepo objašnjava taj mističan pojam brenda. Dakle, da ponovimo i to – u pitanju je skup očekivanja, o/sećanja, iskustva, priča, ceo oval.

Bilo je dosta opšte priče o brendovima i brendiranju ali i konkretnih primera mada bih, lično, preferirao više primera (čak case-ove) spram teorije, pritom i još više (ako ne isključivo) domaćih. (Da ispadnem fer prem Pedji, svim ljudima sa kojima sam pričao se jako svidelo predavanje u celosti.)

Qvoucher

Čovek iz Qvouchera je imao naj #epicwin slajd prvog dana koji je i naj kandidat za slajd konferencije. Srpski korisnik je, kada je u pitanju elektronska trgovina jedan Fox Molder – svugde vidi zaveru i mogućnost prevare. Izabrana linija – SMS je neupotrebljiv način naplate zbog provizija od 50-60% (fake&gay).

Super je Qvoucher al odbijam da verujem da je budućnost plaćanja preko Interneta tako što ću da trčim do trafike ne bi li kupio vaučer. (Što ne znači da neće uspeti, samo kažem.) Sem toga, čovek je održao primerno predavanje. (A vredi pomenuti i ovo.)

RNIDS fejl

Što se predavanja RNIDS-a tiče ovde smo videli (ne računajući Internet naravno) megafejl organizacije koja pušta čoveka da bahato probija termin (uprkos upozorenju) – ako ne možete da kontrolišete predavače o čemu pričamo…

Džefri Kolektiva

Džefri iz Kolektive je održao fenomenalno predavanje, ako ništa drugo onda zato što je čovek demonstrirao duh koji je nešto što toliko fali u našoj, IMHO. Čovek je izgubio  posao i umesto da juri socijalnu pomoć osniva svoju firmu, na drugom kontinentu jer tamo još ima prostora na tržištu. Ako ikako bude postavljen snimak ovog predavanja (inače ozbiljno fenomenalan nastup/prezentacija/priča) obavezno pogledajte.


Veroljub NVO projekti

Veki nam je zatim pričao o tome da kada imate neki entuzijastički projekat možete izvući neke prihode od njega kroz obrazovanje nevladine organizacije oko njega kao što je on napravio sa Aktivnim životom (Trcanje) i kao što mi planiramo sa SEE ICT-jem. Iako summa summarum tu nema mnogo prostora za prihode (barem na brzaka, i ne ako se radi polovično) to su lepa iskustva i generalno je lepo doprinositi zajednici/društvu u svoje slobodno vreme.

Okrugli sto sa Državom

Slobi Markoviću bi valjalo dati nagradu za životno delo, makar ako moramo da je napravimo specijalno za to. Šalu na stranu, nakon nekog vremena tokom koga je započet dijalog izmedju zajednice i Slobe ispred MTID koje je pokazalo želju da zajedno radimo na unapredjivanju okruženja za onlajn poslovanje, ideja je bila da napravimo neki presek ove priče.

Ovo je jedan ogroman korak, ma kako ‘premalo i prekasno‘ da nam deluje prema našim željama i normalnim/idealističkim očekivanjima.

Imajući na umu istoriju odnosa članova srpske državne uprave sa malim/srednjim poslovnjacima i stručnjacima realno nije mala stvar kada dodje ministar(ka) Telekomunikacija i visoki službenik iz Ministarstva trgovine i kažu recite nam šta vam treba da vidimo šta možemo zajedno da uradimo.

Ne bih sada ulazio dublje u tu temu, pošto je to jedna velika i priča za sebe

Inače sam hteo da kritikujem ministarku što je zakazala vidjanje sa nama i onda otišla pre nego što se isto završilo a onda sam čuo da su oni čekali 25 minuta da okrugli sto. Al bitno da je liku iz RNIDS-a dozvoljeno da siluje satnicu i ubije nas u pojam žitijem i podvizima ove organizacije…

Inteza

Inteza je bila monotona čak i za banku, a nije bilo najave snižavanja procenta ili snižavanja kriterija za prodavnicu al je čovek naglasio da se ipak javite, pa ako želite nešto prodavati probajte, ne obećava al ne rizikujete ili gubite išta koliko znam.

Varagić – lead management

Prvi dan je završio Dragan Varagić pričom o lead managementu, što bi moglo da se objasni i kao super-ozbiljan-nindža pristup optimizaciji prodaje (odn. postizanju odgovarajućih ciljeva) na svom sajtu. Ovo podrazumeva konstantno napredno korišćenje analitike, testiranje i prilagodjavanje.

To je jako lepa stvar i lepo je što smo čuli nešto o tome ali bi bilo još lepše kada bi način predstavljanja toga bio struktuiraniji i manje zbrda-zdola, kao i da se tema predstavi ili kao početnicima ili naprednim korisnicima, umesto da se mešaju ta dva pristupa, kako je to meni delovalo.

Sveskupno prvi dan je bio OK, više analize u nekom kasnijem postu…

Kao i uvek bismo voleli da čujemo kako je vama bilo, šta vam se koliko svidelo i slično tome, tako da hop dole na komentare i podelite utiske. 🙂

PS – fotke su delo Ivana Mančića

Autor: Vukašin Stojkov

3 komentara

dragan maric
28.10.2010. @ 19:56

Jako lepo sazet dan i dodao bih da se potpuno slazem sa svim iznetim pogotovu za intezu ( ne namerava da se prilagodi bar meni tako zvucalo) i za dragana (koji pomalo filozofira).

Sve u svmu pohvale za organizaciju

29.10.2010. @ 08:45

Žao mi je što sam propustio Džefrija, “zadržala” nas ministrica na bezinskoj pumpi.

30.10.2010. @ 13:46

Generalno se slažem sa viđenjem prvog dana i lično su mi se najviše dopala predavanja Džefri-ja i Peđe, a nadam se da će se okrugli sto “sa državom” isplatiti u narednom periodu (barem po pitanju informativnog sajta sa svim podacima na jednom mestu, da ne lutamo više).

Što se tiče Džefrija, svaka čast, čovek je objasnio detaljno odakle je dobio ideju, kako se odlučio za baš to što je napravio i na koje je probleme sve naišao. Smatram da je svojim predavanjem “zapušio usta” svima onima koji samo pričaju kako je teško pokrenuti posao u Srbiji, jer je Džefri naveo apsolutno sve probleme na koje je naišao (koje mi svi imamo), analizirao konkurenciju i njenu poziciju i način rada i onda se na osnovu tih podataka diferencirao u odnosu na njih i zauzeo svoje mesto na tržištu. Školski primer kako treba raditi, plus ako se uzme u obzir činjenica da je čovek nije rodom iz Srbije… šta reći osim – veeeliki respect! 🙂

U svakom slučaju, celokupni BizBuzz je bio dosta dobar (barem meni) tako da se nadam da će biti postavljeni neki snimci sa predavanja kako bih se povremeno podsetio istih.


DODAJ KOMENTAR