Jan Kobler, iz Poteza venture fonda, objasnio je drugog dana konferencije biZbuZZ kako razmišljaju venture kapitalisti i kako izgleda proces izbora preduzeća za sklapanje partnerstva. Upravo je koncept partnerstva i saradnje ključan u ovom vidu finansiranja IT projekata, i to je ono što venture fondove razlikuje od banaka.

 

Venture fondovi upravljaju novcem preduzeća i banaka, koje žele da investiraju u dokapitalizaciju različitih projekata, u raznim fazama njihovog razvoja.

Finansiranje putem venture fonda podrazumeva da se vlasnik preduzeća odriče određenog vlasničkog udela u svom preduzeću, prepuštajući ga venture fondu, dok novi partneri zatim dele i rizik. Nema osiguravajućih mehanizama poput hipoteke, ali postoje uslovi kojih se partneri moraju držati.

Većina fondova nema na umu stratešku, već kratkoročnu saradnju, a cilj je nakon 3 do 6 godina preduzeće prodati strateškom kupcu. Druga opcija je da menadžment kupi preduzeće, a treća kotizacija na berzi.

Investitorima su u ovoj priči najbitniji ljudi i njihova spremnost na saradnju, kao i želja da dopuste fondu da se uključi u njihovo poslovanje. Svakako da je dobar track record poželjan, ali nije veliki problem ni ako ga nema, važno je da postoji veliki potencijal za razvoj.

Kobler je rekao da od prvog sastanka do sklapanja ugovora između preduzetnika i venture fonda uglavnom prođe 4 do 9 meseci, a da svega 3 posto preduzeća stigne do drugog sastanka.

Preuzmite slajdove sa ovog predavanja.

Komentarišite ovo predavanje – da li je bilo zanimljivo, imate pohvale ili kritike?

Share and Enjoy: