Budućnost Interneta je u – gajenju krompira

27.10.2011.

U mađarskom letovalištu Siofok, na obalama jezera Balaton, od 11. do 12. oktobra održana je konferencija Internet Hungary 2011. Po prvi put, na ovoj konferenciji su učestvovali i predavači iz Srbije. Evo kako je protekla ta avantura.

Internet Hungary je konferencija posvećena informatičkom i Internet tržištu u Mađarskoj i održava se redovno od 1999. godine. Ove godine je uspela da okupi skoro 1.000 učesnika, od čega preko 200 predavača, među kojima su se našla i trojica iz Srbije. Na poziv organizatora u oko 500 kilometara udaljeni Siofok smo se uputili Aleksandar Petković, Ivan Minić i moja malenkost – Aleksandar da bi održao predavanje o budućnosti mobilnog advertajzinga, a Ivan i ja kako bismo učestvovali na okruglom stolu posvećenom Internet tržištima u regionu centralne i istočne Evrope nazvanom „CEE Stag Hunters“.

Internet Hungary

 

Mađarska – tako blizu, a tako daleko

Iako važim za prilično upućenu osobu, kada mi je Aleksandar prvi put pomenuo konferenciju Internet Hungary moram da priznam da mi je prva reakcija bila „nisam čuo, moraće da radi Google“. Nakon što sam utvrdio da je ceo sajt www.internethungary.com na mađarskom u pomoć je pritekao i Google Translate, ali je već letimičan pogled na spisak sponzora bio dovoljan da zaključim da je u pitanju veoma ozbiljan skup. Generalni sponzor ovogodišnje konferencije bio je Magyar Telekom, odnosno T-Mobile, a među glavnim sponzorima su bili Google, IBM, Ringier, Sagem Communications i EURid, kompanija koja upravlja evropskim registrom Internet domena. Konferencija je organizovana u kongresnom delu luksuznog hotela Azur Siofok, i to u četiri paralelna track-a. Glavna konferencijska sala prima oko 200 ljudi i u njoj su nastupali i strani predavači, kao što je Sean Moffitt koji je predstavio projekat Wikibrands, koji prikuplja podatke o top 100 kompanija koje je opisao kao „brands who’ve re-invented themselves in a customer-driven marketplace“.

Ipak, on je bio jedan od samo nekolicine stranih predavača – od ozbiljnijeg praćenja toka same konferencije nas je odvratila činjenica da su skoro sva predavanja i panel diskusije bili na mađarskom. Iako je ponegde postojao simultani prevod, sama tematika najvećeg dela predavanja je bila vrlo usko vezana za njihovo tržište, i samim time ne previše interesantna za nas. Zato smo Aleksandar, Ivan i ja posvetili više vremena networking-u, pa smo brzo otkrili i zauzeli stratešku poziciju – u hotelskom kafiću sa otključanim wireless-om i slatkom kelnericom, za stolom pored kojeg su strujni priključci.

Networking komponenta jednog ovakvog skupa je nešto što se ne može opisati, jednostavno se mora doživeti. Situacija u kojoj predavačke zvezde prilaze same i započinju razgovor, iskreno se zanimajući za specifičnosti tržišta i zemlje iz koje si došao, je nešto što do sada nisam imao prilike da doživim. Takođe, razgovor sa Internet profesionalcima iz zemalja regiona je prilika da se saznaju interesantni detalji iz zemalja koje su mnogo ispred nas, čitaj: kojima je tržište online marketinga čak nekoliko desetina puta veće od našeg. Na primer, pomenuti Sean Moffitt se zainteresovao kada je čuo da pričamo sa kolegama iz IAB Poljska o neverovatnoj popularnosti Facebook-a u Srbiji i zamolio nas da mu bliže pojasnimo taj fenomen. Nisam siguran da li je moje objašnjenje „Facebook provides a unique opportunity for teenagers to see their hot and sexy next-door neighbor, who’s dating a local criminal, in her underwear“ bilo dovoljno jasno, ali je svakako izazvalo salve smeha. Naravno, glavni networking događaj je bila velika žurka na kraju prvog dana, gde je mešavina posla i zabave mnogo više odgovarala mom ukusu u odnosu na domaće „samo-da-se-ušikamo-i-da-bude-veselo“ žurke, mada znam mnoge koji bi rekli da je bila ubitačno dosadna.

Naših 20 minuta slave

Dobro, priznajem , bilo je 29 minuta. A taj podatak znam zato što su predavači imali ispred sebe veliki ekran sa tajmerom koji je odbrojavao preostalo vreme za prezentaciju. Nakon „nultog“ dana konferencije i Aleksandrove prezentacije o trendovima u mobilnom marketingu, meni vrlo interesantne pošto nisam previše upućen u tu oblast, prvi dan je što se Ivana i mene tiče bio praktično rezervisan za šestočasovni panel „CEE Stag Hunters“ koji su domaćini koncipirali kao mesto za razmenu podataka o lokalnim tržištima i iskustava Internet marketing „gurua“ iz regiona centralne i istočne Evrope. Tu su pored nas dvojice bili predstavnici Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske, a uvodno predavanje je dao Filip Pieczynski, potpredsednik Gemius-a i jedan od učesnika konferencije koji je ostavio priličan utisak na mene – to je čovek koji vodi veliku online kompaniju kao što je Gemius i koji nema problem da kaže da je zatvorio Facebook nalog zato što ga „smara“.

Kako je zahtev bio da se prezentuju najvažniji lokalni online marketing podaci, to nam se isprva činilo kao nemoguća misija. Pitanja koja nam je poslao organizator, a na koja je trebalo dati relevantan odgovor, su se bavila temama koje ili ne postoje na srpskom Internetu ili su prilično nove (npr. social shopping) i ne postoje praktično nikakvi, pa čak ni nezvanični podaci. To koliko zaostajemo za okolnim zemljama smo shvatili kada su kolege iz Poljske i Mađarske dosta prostora u svojim prezentacijama posvetili kontroverznom cookie zakonu, po kojem su sajtovi u EU obavezni da traže pristanak od korisnika da bi koristili cookie kao sredstvo prikupljanja informacija. Ipak, ozbiljan napor koji smo Ivan i ja uložili u prikupljanje i prezentovanje podataka je urodio plodom, pošto smo dobili brojne pohvale za naš „back-to-back“ nastup. Utisak publike se može sublimirati u komentar PR menadžerke Gemius-a Mađarska, koja je rekla da je „svako ko u zemlji sa prosečnom platom od 300 evra zaradi nešto na Internetu – heroj“. I zaista, Ivan je briljirao na panel diskusiji koja je usledila nakon prezentacija, pre svega iskustvom i analitičkim pristupom, odgovarajući na prilično kompleksna pitanja moderatora panela.

Što se tiče ostalih prezentacija, njihov kvalitet je prilično varirao, pa je tako momak  iz Češke imao problem da ovlada PowerPoint-om, a kamoli da zadrži pažnju prisutnih. Sa druge strane, Calin Rotarus, direktor agencije ARBOInteractive iz Rumunije, je pobrao nepodeljene simpatije prisutnih veoma trezvenim prikazom postojeće i buduće pozicije Interneta u marketing miksu, i od njegove teze potiče naslov ovog izveštaja. Prema njemu, budućnost Interneta je definisana budućnošću društvenog poretka u razvijenim zemljama, i da je u slučaju propasti EU, bankrota SAD i sličnih „lomova“ jedino na šta možemo računati kao izvor zarade – uzgajanje krompira. I to ne na farmama na Facebook-u.

Đavo je u detaljima

Za kraj malo o organizaciji samog događaja. Već na samom ulasku na konferenciju i nakon pogleda na expo prostor i površnom posmatraču će vrlo brzo postati jasno da se u Internet biznisu u Mađarskoj obrće solidan novac (u 2010. tržište online oglašavanja je prema podacima IAB-a iznosilo oko 100 miliona evra). Analogno tome, organizacija je funkcionisala besprekorno. Besplatni wireless je funkcionisao bez prevelikih zastoja, na svakom koraku su bili stolovi sa besplatnom kafom i kolačima, kojih nikada nije nedostajalo, a jedini ozbiljan problem sa kojim smo se susretali je poslovično neznanje bilo kog drugog jezika osim mađarskog. Za svaki slučaj, tu je bilo i strateški raspoređeno obezbeđenje, pa tako bez akreditacije niste mogli ni da priđete hotelu, a kamoli da se „provučete“ bez plaćanja ne toliko jeftine kotizacije.

Iz svega navedenog jasno je da je poseta ovoj konferenciji bila veliko iskustvo za nas, i da smo mogli na lagan način da odredimo poziciju domaće Internet „privrede“ u odnosu na zemlje koje su ne tako davno ekonomski bile daleko iza Srbije. Da se razumemo, nismo mi uopšte toliko loši kao što mislimo, ali oni su odmakli krupnim koracima, a kod nas još uvek nije jasno da li su nam bliži baneri ili krompir kao izvor zarade. Zato se iskreno nadam se da će na konferenciji Internet Hungary 2012 predstavnici Srbije moći da pokažu neke druge, bolje brojke i primere kreativnog online oglašavanja.

Oni kojima ovaj prikaz nije dao dovoljno informacija, atmosferu na Internet Hungary 2011 mogu doživeti kroz zvanične Facebook albume konferencije.

Autor: Vladimir Cerić

Prisutan na srpskoj IT sceni od 1998. kada je započeo karijeru u najuglednijem domaćem IT časopisu PC Press. Nakon toga se usmerio ka korporativnim komunikacijama i radio u marketing i PR odeljenjima Microsoft-a i Siemens-a. Trenutno predvodi kompaniju Arcadia Consulting, u kojoj je zadužen za projekte osmišljavanja, kreiranja i uređivanja sadržaja za sve tipove medija (print, TV, online), a među klijentima su Microsoft, Cisco, Ericsson, ComTrade, Huge Media i druge lokalne i globalne tehnološke kompanije.

 

Autor: ITD Ekipa

2 komentara

27.10.2011. @ 10:29

je l’ sam hejter ako primetim da se grad zove, odnosno čita – te na srpskom i piše, Šiofok? 🙂

27.10.2011. @ 12:49

Jesi 🙂 Mada, ja ionako više volim da ostavljam nazive u originalu – u tom slučaju piše kako treba, ali mi nedostaje jedan uzlazni akcenat na prvom O u imenu grada.


DODAJ KOMENTAR