Uživo

Panel škole Veb novinar o budućnosti onlajn medija

10.06.2010.

Tromesečna škola veb novinarstva u kojoj su kao predavači učestvovali i članovi ITDogađaja, završila se juče ekspertskim panelom o budućnosti onlajn medija i ulozi novinara, održanom u Međunarodnom pres centru UNS-a. Polaznicima škole su dodeljene diplome, a razvila se i zanimljiva diskusija o značaju građanskog novinarstva, (ne)postojanju kvalitetnog sadržaja i (ne)mogućnosti da se na srpskom vebu zaradi.

Pogledaj post »

Razvoj aplikacija za Nokia mobilne platforme u Srbiji

20.05.2010.

Nokia je 18. maja 2010. godine održala Nokia Mobile Developer forum u hotelu Balkan, sa idejom da promoviše takmičenje Call4Mobile Applications i pruži detaljniji uvid u razvoj web aplikacija za svoje platforme. Neverovatno hladno vreme za ovo doba godine nije sprečilo 40ak zainteresovanih da se uz prilično stručna predavanja i odlično druženje u pauzama detaljnije upoznaju sa tim šta Nokia može da im ponudi.

Pogledaj post »

Sophos Lab: Odbrana od virusa i ostalih malicioznih softvera

17.05.2010.

Kompanija Smart, distributer softverske kuće Sophos je organizovala seminar pod nazivom „Anatomija napada“ u hotelu Continental. Ono što je zvučalo kao klasičan skup namenjen promociji softvera se završilo kao izuzetno iskustvo, koje je značajno doprinelo mom nivou razumevanja problema malicioznog softvera i načinima na koje se antivirusne kompanije sa njima bore.

Pogledaj post »

Vordkamp Danska 2010

17.05.2010.

Vordkampovi su serije konferencija na kojima se diskutuje o svemu što ima veze sa Vordpres platformom. Ovo su neformalni skupovi otvorenog tipa koje organizuje lokalna Vordpres zajednica. Svi, od programera koji razvijaju Vordpres platformu pa do onih koji Vordpres samo koriste mogu da učestvuju, razmenjuju ideje ili upoznaju jedni druge. Prvi Vordkamp je održan u San Francisku 2006, i od tada broj skupova i gradova u kojima se skupovi održavaju stalno raste.

Pogledaj post »

Utisci sa skupa Informatika 2010

14.05.2010.

Prekjuče je na beogradskom sajmu održan naučno-stručni skup Informatika 2010, koji tradicionalno organizuje Društvo za informatiku Srbije. Domaćin je bio Nikola Marković, predsednik Društva, a prisutni su imali prilike da čuju ukupno osam predavanja o različitim IKT temama.

Pogledaj post »

Kada se utisci slegnu: E-trgovina 2010

30.04.2010.

Deseta konferencija o elektronskoj trgovini tradicionalno je održana na Paliću, od 21. do 23. aprila 2010. godine. Tokom konferencije smo prenosili utiske sa svakog od 3 dana, a u ovom postu donosimo jedan širi pogled na kompletnu konferenciju.

Pogledaj post »

Odličan 5 – prezentacija novog Adobe CS5 paketa

29.04.2010.

Prezentacija novog Adobe paketa je upriličena na splavu Vizantija, veliki broj prisutnih uživao je tokom tri sata demonstracije novih mogućnosti Creative Suite-a 5. Organizaciju ovog skupa potpisala je kompanija Extreme d.o.o. Adobe Partner, uz podršku firme HSM Informatika, regionalnog distributera kompanije Adobe.

Prezentaciju je otvorio Alan Albulj, director kompanije Extreme, a u nastavku je Mirko Ledić, menadžer za Adria regiju, govorio o filozofiji kojom Adobe razvija svoje programe i rešenja.

Pogledaj post »

Domaći medijski sajtovi: postojimo i razvijamo se zbog pritiska tržišta

24.04.2010.

Poslednji dan konferencije E-trgovina 2010 je protekao u znaku panel diskusije na temu “Internet i Mediji u Srbiji juče, danas, sutra”, u kojoj su učestvovali predstavnici Ringier Srbija (Blic), RTS-a i Radio Televizije Vojvodina. U prilično otvorenoj razmeni mišljenja i informacija, govorilo se o finansijskoj isplativosti informativnih sajtova, načinima finansiranja, razlici između novinara koji pišu za web i štampane medije, kao i o konkretnim koracima koje će neki mediji preduzeti u cilju unapređivanja svojih servisa.

Pogledaj post »

Limundo parti na #etrgovina10

22.04.2010.

Na biZbuZZ-u smo dve godine za redom išli u jedan klub u centru Niša i fino se provodili i družili nakon punog dana predavanja, ručkova i networkovanja. (Inače se klub zove Scena ako se ne varam i ima super ratio 5 devojaka na 1 momka, plus super muzika i ok cene, ful preporuka.)

Pogledaj post »

Da li velike firme koriste nove medije? U Srbiji, ne.

22.04.2010.

Drugi dan E-trgovine doneo je više zanimljivih predavanja, a kišno vreme je obezbedilo da i posećenost predavanja bude značajnija nego prethodnog dana. Dušan Knežević je predstavio Google Caffeine, koji predstavlja unapređenje trenutnog Googleovog algoritma za rangiranje stranica i predstavio rezultate do kojih je njegova firma došla praćenjem promene saobraćaja pre, u toku i nakon završetka Caffeine test perioda. Ukratko, starost domena (ali u smislu kontinuiteta jednog vlasnika), PageRank i količina linkova na društvenim mrežama su kandidati da postanu najrelevantniji parametri pozicioniranja na Google SERP stranicama.

Pogledaj post »