Ljiljana Ristić je pred prilično praznom salom održala predavanje o Web orjentisanim informacionim sistemima za podršku procesa prodaje i servisiranja u malim preduzećima. Silom prilika, ovo je bilo poslednje predavanje na ovogodišnjoj E-trgovini.

 

Ovaj rad se zasniva na predstavljanju web rešenja za podršku procesu prodaje i servisiranja multifunkcionalnih uređaja i/ili profesionalnih fotokopir mašina.

Ljiljana je prvo predstavila kako je sistem funkcionisao korišćenjem Excel-a, iz čega se videla jasna potreba za njegovom modernizacijom i usavršavanjem. Usled velike količine podata, došlo se do razvoja web baziranog rešenja, pravljenog po ERP modelu.

Zatim je dotično rešenje i predstavljeno. WinXP kao server, PHP + MySQL na Apache serveru. Uh. Citiramo: “Na početku je korišćen otvoren Internet, a kasnije je prebačano u lokal zbog bezbednosti podataka“. Uh uh.

Upitana o konceptu Linuxa i VPN-a, Ljiljana nije rekla ništa konkretno, osim da programeri kada nešto žele da izmene, to rade tako što server odnesu, i u bezbednosti svoga doma/ofisa odrade šta je potrebno.

Kao zaključak je navedeno da je sistem rešio postojeće probleme, i da je postignuta veća efikasnost i efektivnost poslovanja, uz dobijanje fleksibilnog rešenja koje se dalje može proširivati.

Share and Enjoy:

Tags:

Autor: Vladimir Trkulja