Cloud servisi na domaći način: EUnet Cloud Computing

26.04.2011.

Da li ste znali da u Beogradu postoji data centar koji je u skladu sa Tier 3 standardima i predstavlja prvi objekat te vrste u regionu? Na skupu „Internet Business Forum 2011“ održanom u hotelu Hajat 19. aprila 2011. godine, kompanija EUnet je predstavila svoje cloud hosting servise, koji koriste baš taj data centar za pružanje usluga. Na taj način je domaće rešenje za cloud hosting postalo dostupno na ovom tržištu.

 

Telenorov data centar je napravljen u martu 2010. godine i optikom je direktno povezan sa Budimpeštom, poseduje električnu i mehaničku redundansu i izdržava 72h rada bez bilo kakvog spoljašnjeg napajanja. Branko Mitrović iz Telenora je dao čvrsta uverenja da je njihov data centar napravljen prema standardima koje propisuju inostrane i domaće institucije i da Telenor celu tu priču ozbiljno shvata. Ceo projekat je nastao iz njihove potrebe da na taj način obezbede infrastrukturu za sopstveno poslovanje, ali i da domaćim preduzećima ponude kvalitetnu osnovu za ozbiljno poslovanje na Internetu.

Na događaju su govorili i predstavnici kompanija CA Technologies i DNS Europe, koje se već dugi niz godina bave cloudom i koje su Eunetovi partneri u ovoj grani poslovanja. Predstavili su neke od razloga za prelazak na cloud rešenja, te je iznet podatak da se time 35% kompanijskih IT resursa oslobađa i postaje raspoloživo za druge projekte.

Dosta pažnje je posvećeno i predstavljanju control panel sistema za cloud hosting, koji je EUnet interno razvio. Činjenica da njihovi inostrani partneri trenutno razmatraju mogućnost da baš taj control panel koriste širom sveta navodi na zaključak da su posao odlično odradili. Sam control panel je predstavljen kao intuitivan softver koji omogućava drag & drop sistem upravljanja virtuelnim serverima.

Očigledno da Eunet ima kapacitete da razvije tehnički kvalitetna rešenja, te se nameće pitanje zbog čega se ponižava na polju predstavljanja svojih usluga, konkretno organizacije događaja. Internet Business Forum, događaj na kojem se predstavljaju cloud rešenja, nije smeo da se desi u Hajatu, lokaciji koja ne poseduje pristup Internetu. Ovaj hotel je crna rupa za sve one koji pokušavaju da organizuju neki IT događaj, i uz alternative koje postoje taj izbor mi nikako nije jasan. Ogromna gužva prilikom pauza i ručka izazivaju želju za bekstvom na lokacije gde lični prostor nije misaona imenica. Ukratko – ukoliko organizujete IT događaj za više od 100 ljudi, ZAOBIĐITE Hajat!

Tokom događaja su održana i dva panela koji su se direktno i indirektno bavili cloud rešenjima. Predstavnici Microsofta, Gartnera i Oraclea su razgovarali o cloudu i izneli stav da to nije nova tehnologija, ali da je trenutno izražen trend prelaska kompanija na takva rešenja. Očekuje se da će do 2015. godine značajan broj firmi početi da koristi cloud servise.

Klod Kolaro iz Oraclea je bio najkonkretniji, iznevši stav da u doba standardizacije rešenja nema svrhe razvijati domaći CRM i sličan softver, i napravio paralelu između kupovine kola i IT rešenja – niko ne kupuje posebno volan, motor, i ostale delove, a zatim ih ručno sastavlja.

Drugi panel u kojem su učestvovali Dragan Varagić i Vladimir Živaljević je trebao da istakne značaj cloud rešenja za poslovanje. Učesnici su skrenuli pažnju da treba voditi računa o infrastrukturi potrebnoj za poslovanje na Internetu, i da cloud u tom smislu omogućava veliku fleksibilnost uz razumne troškove. Ne želite da vaš sajt padne pod najezdom posetilaca usled kvalitetnog sadržaja koji ste kreirali.

Značaj cloud servisa za biznis su istakli Zoran Stanojević iz RTS-a i Marko Popović iz Yellow Pages, koji već duže vreme koriste Eunet cloud hosting. Infrastruktura koja „izdržava“ veliku količinu zahteva, revnosna tehnička podrška i spremnost na unapređivanje sistema su kvaliteti Eunet cloud hostinga koje su njih dvojica potencirali.

Domaći cloud servisi su među nama. EUnet je ozbiljno ušao u priču pružanja ovakvih usluga, sa namerom da se nametne kao sinonim za cloud u Srbiji. Kako će tržište reagovati na dostupnost ovakvih usluga ostaje da se vidi – mnogi ne shvataju da je biznis na Internetu pre svega biznis, za koji je po pravilu potrebna ozbiljna infrastruktura.

Kakva su vaša iskustva sa cloud servisima, ne obavezno EUnetovim? Da li ste spremni da svoj Internet biznis ili sajt prebacite na cloud?

 

Autor: Vladimir Trkulja

2 komentara

26.04.2011. @ 09:41

Jedna stvar me brine samo. Čovek iz Telenora je rekao da naš zakon (koji?) ne dozvoljava upotrebu biometrijski zasnovane autentifikacije. Odatle sledi da je pristup data centru moguć od strane bilo kojeg lica koje dođe u posed pristupne kartice (i eventualno PIN koda). Ovo mi ne deluje kao prihvatljiv nivo bezbednosti za zgradu (i prostorije) u kojima će npr. banke i državne institucije pohranjivati podatke.

Jovan Marković
27.04.2011. @ 09:24

Yellow Pages? Hahaha
Ne samo što su neslavno propali, prestali da izlaze, pootpuštali sve ljude i ostali svima (i zaposlenima i kupcima) dužni redom a nisu ni distribuirali poslednje unapred plaćeno izdanje i ostalo im zarobljeno u štampariji u Politici a kamo li da su ispunili svoje Ugovorne Obaveze.
Zar je to firma za primer za Eunet?
Taj Marko ima veze sa Yellow pages onoliko koliko mu bliske rođačke veze dozvoljavaju.
Veb dizajnere menjaju kao čarape, prave nov “tim” tri puta godišnje i poznati su po tome što im niko čak ni sa biroa ne dolazi jer su poznati kao nesolidan poslodavac.
Poslednje informacije je da nemaju para za plate već varaju ljude da rade za Džabe (volonterski..) Baza im je užasna i nedostupna (Pogledajte samo kakve glupave podatke o firmama objavljuju)
Da nije smešno bilo bi žalosno dovesti takvu firmu kao primer..


DODAJ KOMENTAR