ComTrade Fabrika Znanja- utisci sa petog dana manifestacije

17.05.2009.

U petak, 15. maja održane su prezentacije posvećene poslovnim rešenjima u okviru petog dana ( Business Solutions Day ) ComTrade-ove manifestacije Fabrika znanja. Posle četiri dana koja su bila posvećena đacima i studentima, ComTrade distributerima i projektima iz Javnog Sektora, poslednjeg dana su predstavljena rešenja koja kompanijama mogu pomoći da steknu konkurentsku prednost u vreme krize.

 

Ova manifestacije je održana u Comtrade Technology Centru. Pored odlične organizacije (jednostavno prijavljivanje gostiju, obezbeđene agende, postavljeni infopultovi…) posebno moramo pohvaliti zanimljivi prostor u kojem su se uz sok i kafu (i mogućnost da odigraju igrice 🙂 ) gosti opuštali na pauzama.

Nažalost, nismo mogli da prisustvujemo oproštajnom koktelu i žurci te večeri ali smo ispratili većinu predavanja tog dana. Posle uvodnog govora, Miloš Vlahović i Dušan Glišić su održali prezentacije o tome kako uvećati profitabilnost u vreme krize korišćenjem CRM rešenja. U vremenu kada se prvo smanjuju investicije u IT potrebno je ulagati prave stvari koje će doprineti optimizaciji resursa, smanjiti troškove u kompanijama kako bismo kada kriza prođe snažno krenuli napred.

CRM rešenja najčešće se uvode kada kompanija hoće da:

  1. poveća efikasnost prodaje i poboljša planiranje prodaje,
  2. održi lojalnost klijenata (svi znamo koliko je lakše zadržati starog kupca nego dobiti novog),
  3. poveća zadovoljstvo korisnika kroz kanale komunikacije ili
  4. bolje segmentira tržište i izmeri efekte marketing kampanja

Dušan Glišić je predstavio i Oracle Siebel CRM rešenje i kroz primere iz prakse predstavio uspešne primene ovoga rešenja pretežno u bankarskom i telekomunikacionom sektoru.

Naradne prezentacije bile su posvećene unapređivanju poslovnog odlučivanja na osnovu pravih informacija koje obezbeđuje dobar BI sistem. Dejan Pervulov je svoje izlaganje počeo objašnjavanjem osnovnih pojmova vezanih za Business Intelligence sisteme. Istaknuto je da BI ne predstavlja alat već skup aktivnosti koje pružaju pomoć pri donošenju odluka. Pohvala za uvodno izlaganje ovog predavača i sam koncept većine prezentacija koje su bile fokusirane na objašnjavanje potreba za ovakvim rešenjima, a ne na suvoj promociji konkretnih proizvoda.

Dejan je predstavio i IBM-ovo Cognos BI rešenje i naveo osnovne prednosti korišćenja BI sistema. Nakon njega Borko Kovačević je predstavio Microsoft BI platformu, a Srđan Atanasijević Comtrade-ovo rešenje za njihov distributivni centar.

Poslednja prezentacije na kojoj smo mi prisustvovali bila je posvećena modernim kanalima komunikacije. Vladimir Plemić je govorio o tome kako unaprediti komunikaciju sa klijentima uz pomoć SMS rešenja– tema koja je u svetu veoma popularna, a u poslednje vreme se o njoj dosta govori i kod nas na ovakvim događajima. Na kraju prezentacije Vladimir je podelio i poklon (set za golf) momku iz publike koji je najbrže otkucao tekst poruke “Programer je organizam koji od kafe proizvodi softver” i poslao SMS. Podstaknuta ovom porukom i količinom soka na stolu naših programera ( koji između ostalog ne piju kafu :))  slika iz naše kancelarije je završila na twitteru, a posle toga i na sajtu kompjuter biblioteke sa sve mogućim zaključcima :).

Nakon ovog seta prezentacije je usledila pauza za ručak i predavanje regionalnog sales menadžera za Business Process Management Tom Boonena o dinamičnom odgovoru na promene. Ovu prezentaciju smo nažalost propustili ali se nadamo da ćete nam preneti vaše utiske kako sa poslednje prezentacije tako i sa bilo kojeg predavanja kojem ste prisustvovali u okviru Fabrike Znanja.

Slajdovi sa predavanja

Autor: Jelena Rakić


DODAJ KOMENTAR