DaFED Meetup #17 – Bootstrap ili ne Bootstrap, pitanje je sad

12.12.2013.

Na 17. DaFED meetup-u održanom u sredu 04. decembra 2013. godine u Omladinskom centru CK13, čuli smo dva vrlo zanimljiva izlaganja koja su nam priredili Mladen Plavšić (ETON Digital) i Aleksandar Cocek (EEMAGINE). Sagledane su glavne prednosti i nedostatci korišćenja Twitter Bootstrap-a, odnosno generalnog koncepta bootstrapping-a, i kroz primere u praksi su navedeni razlozi zašto treba da koristimo Bootstrap kad god je to moguće. 

Veličina je bitna

Po rečima Mladena Plavšića, tipični razlozi koji ljude opredeljuju na to da ne koriste Twitter Bootstrap, ili bilo koji drugi framework, mogu se svrstati u nekoliko ključnih kategorija. Prevashodni faktor koji utiče na negativnu odluku je veličina, samim tim što produžava vreme odziva sajta koji koristi Bootstrap ili sličan framework. Ovaj problem se može prevazići ili korišćenjem Content Delivery Network-a (http://www.bootstrapcdn.com/) koji ne hostujete na vašem serveru, koji je besplatan i dovoljno brz. Pored toga, moguće je i da uradite custom download svih elemenata koji su vam potrebni iz framework-a bez preuzimanja celog paketa, što je takođe moguće uraditi na nekoliko načina, prvenstveno koristeći informacije sa sajta getbootstrap.com/customize/.

Not Invented Here

Drugi preovlađujući faktor koji utiče na timove ili freelancer-e da se ne upuštaju u bootstrapping je upravo uverenje da je sigurnije i bolje da se određene stvari razviju “kod kuće”. Preovladava mišeljenje da dizajner ili developer najbolje zna kako da uradi projekat koji je pred njim, ali se onda postavlja pitanje da li, iako to nama deluje najbolje, neko ko na kraju bude koristio proizvod deli naše mišljenje.

Puno sajtova liče jedni na druge

Možda je u pitanju trend ili jednostavna tendencija kopiranja u masovnoj proizvodnji, ali i pored toga postoji dovoljna sloboda da korišćenjem Bootstrap-a realizujete izuzetno kvalitetna rešenja za vaše projekte.Više o različitim rešenjima koja izlaze iz priče o kloniranju i kopiranju možete pogledati na brojnim internet prezentacijama, između ostalog i na http://expo.getbootstrap.com/.

Uvek postoje alternative

I pored mnogo drugih konkurentskih framework rešenja poput ZURB Foundation, Ink, Terrific itd., potrebno je da uvek sagledamo realne razloge zašto bismo koristili neki framework. Glavni krierijumi pri izboru se svrstavaju u 3 glavne kategorije, a to su dokumentacija, kvalitet i help&support koji je omogućen.

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR