Septembar 19

Dan slobodnog softvera (Software Freedom Day) je manifestacija koja se održava svake godine, treće subote meseca septembra. Ove godine je to 19. septembar, kada će širom sveta biti organizovani događaji kojima se promoviše slobodni softver i softver otvorenog koda. Ovi događaju imaju edukativnu svrhu, sa ciljem promocije korišćenja ovakvog softvera, a posebna pažnja se posvećuje i druženju i povezivanju ljudi koji prisustvuju ovim događajima. Za sada je potvrđeno da će HULK (Hrvatska Udruga Linux Korisnika) u Zagrebu u KSET-u obeležiti ovaj dan, a prema nezvaničnim informacijama i grupa korisnika Linux-a iz Niša takođe planira okupljanje.

 

Na zvaničnom Software Freedom Day 2009 sajtu možete naći informacije o gradovima u kojima se organizuju dešavanja.

Zagreb

Kao i prošle godine, HULK (Hrvatska Udruga Linux Korisnika) u saradnji sa KSET-om će obeležiti dan slobodnog softvera. U vremenu od 12 do 18h u KSET-u u Zagrebu (pokraj FER-a, Unska 3), dan će se obeležiti druženjem, i LAN partijem koristeći slobodne igre. Druženje je zamišljeno kao pomoć prilikom instalacije, konfiguracije ili korišćenja Linuxa (bila ona početnička ili napredna) odnosno biti će tkz. Q&A session.

Takođe, biće podeljen određen broj originalnih Ubuntu CD-ova. LAN party je koncipiran da se igraju slobodne igre poput BzFlaga, Tremolous, OpenArene i Warsowa (slobodno predložite ili donesite neke bolje :) ). Potrebno je poneti svoj laptop i mrežni kabel, a igre – ukoliko ih nemate, možete dobiti na licu mesta, čak i za druge platforme (Windows, Mac OS X). Zato su pozvani i oni koji imate drugi operativni sistem osim Linuxa na laptopu ili računaru. U svakom slučaju dođite i ako se želite samo družiti – s laptopom ili bez njega, razgovaraće se o novim tehnologijama i najnovijim Linux događanjima.

Niš

Sudeći prema pomenutoj mapi gradova u kojima se organizuju dešavanja, i Niš je među njima, ali su informacije veoma šture, pa ukoliko neko ima više informacija, neka ostavi komentar.

Update (hvala Milanu Miloševiću):

U Nišu je reč o tematskom slobodnom softweru. Organizatori su Astronomsko društvo Alfa i Odsek za fiziku, PMF-a.

U planu je jedno predavanje o suštini free softwera a iza toga sledi predstavljanje nekih od edukativnih programa iz astronomije i fizike (Stelarium, KStars, Celestia, KStep, itd). U zavisnosti od interesovanja publike možda bude reči i o nekim profesionalnijim programima (FreeMath, Octave, CERNlib)

http://alfa.org.rs/predavanja/free-softver-znanje-i-astronomija.html

Makedonija

Dobili smo informaciju da će i u Makedoniji možda biti organizovan događaj, ali sajt slobodensoftver.org.mk trenutno ne radi – opet ako neko ima informacije, neka javi.

Korisni linkovi

Share and Enjoy:

Tags: , , , ,

Autor: Vladimir Trkulja