“Danas nije važno da li PR menadžer bloguje, već koliko dugo bloguje”

22.04.2009.

Dragana Đermanović,  jedan od 4 PR profesionalca u Srbiji koji se bave onlajn PR-om, održala je veoma inspirativno predavanje o ulozi bloga i upravljanja onlajn reputacijom kompanije u odnosima sa javnošću, što su danas u Srbiji zapostavljene i često ignorisane teme.

 

„Budućnost je počela juče”, poručila je Gaga Đermanović, baš kao u svom prvom blog postu, rekavši da se struka PR menadžera menja, da se komunikacija odvija na internetu i da je neizbežna. Kompanije i PR profesionalci u Srbiji danas nisu dovoljno svesni da internet bruji od mišljenja o njihovim uslugama i proizvodima, i da je nužno da učestvuju u tim diskusijama i da ih usmeravaju. U suprotnom oni svoje poslovanje izlažu velikim rizicima.

Dragana Đermanović iznela je podatke IPSOS istraživanja koji pokazuju da čak 60 % korisnika internet koristi kako bi pronašlo informacije o određenom proizvodu ili usluzi. Čak jedna trećina Evropljana promeniće svoje mišljenje u negativnom kontekstu nakon čitanja negativnih komentara o proizvodu. Više od polovine korisnika promeniće svoje mišljenje na bolje nakon čitanja pozitivnog komentara.

Kompanije koje ovo previđaju zapravo samo zatvaraju oči i uši nad mišljenjima korisnika, koja bi im mogla pomoći da unaprede poslovanje, a koja im takođe mogu mnogo odmoći ako se na njih adekvatno ne reaguje.

Kako reagovati? Veštine onlajn komunikacije su ključne: „Korporativni blog je idealno mesto za promociju kopanije i proizvoda jer putem njega razmenjujemo iskustva i stavove i proizvodima i uslugama”, kaže Gaga Đermanović.

U Srbiji postoji 20 000 blogova, dok milion i po naših građana svakodnevno koristi internet, logična je pretpostavka da ćemo uskoro imati veliki broj uticajnih blogera, koji će reagovati na proizvode i usluge i u odnosu na poziciju koju korporativni blog određene kompanije zauzima u blogsferi. Blogovi, posle štampe, predstavljaju najuticajnije izvore informacija.

Kako početi sa korporativnim blogom?

Dragana Đermanović  je iznela svoje iskustvo – prvo je pokrenula svoj (već dobro poznati) lični blog, učivši tako o kreiranju i plasiranju sadržaja, načinima komunikacije, reagovanja na komentare: „Za mene je blog lično internet ogledalo, a blogovanje shvatam kao sjajno vreme za upoznavanje različitih aspekata komunikacije, kreiranje svog lika na internetu, upravljanje reputacijom, i upoznavanje se sa rizicima.”

„Blogovanje mi se dopalo, ali nastavila bih i da mi se to nije dopalo, jer je nužno biti u toku sa zahtevima profesije”, kaže Gaga Đermanović.

„Danas nije važno da li PR menadžer bloguje, već koliko dugo bloguje”, zaključak je ovog predavanja.

Autor: Dragana Petković

1 komentar

25.04.2009. @ 19:08

Pored eniacove, ova prezentacija je dobila najviše pozitivnih komentara na twitteru i u Internet zajednici 🙂 Ono što se meni posebno dopada kod Gage Đermanović je energija koju poseduje i hrabrost da se upusti u nešto potpuno novo (nije lako odlučiti se da pišeš blog i gradiš ime u blogerskoj zajednici 🙂 ). Tek ulaskom ljudi koji nisu primarno vezani za Internet (a koji naravno imaju šta da kažu i ne plaše toga) postoji mogućnost da se shvati važnost online reputacije i da blogovi i kod nas predstavljaju najuticajnije izvore informacija.


DODAJ KOMENTAR