DIDS 2012

22.03.2012.

U organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), 22. marta 2012. godine, u Hotelu “Moskva” u Beogradu, biće održan skup Dan internet domena Srbije – DIDS 2012. Ovo je treća godišnja konferencija o razvoju Interneta, kako u svetu, tako i na .RS i .SRB domenskim prostorima Srbije.

 

Celodnevni program DIDS-a, pored IT profesionalca, internet provajdera i ovlašćenih registara, okupiće i ostale korisnike Interneta, koji imaju priliku da saznaju više o aktuelnim temama na internet prostoru Srbije i globalnom nivou. Ove godine svoja iskustva, stavove i projekte posetiocima Konferencije predstaviće 25 govornika iz zemlje i sveta.

Ključne teme ovogodišnjeg DIDS-a su i težnja država da preuzmu kontrolu nad Internetom i koliko je otvorenost Interneta i sloboda korišćenja ugrožena inicijativama poput ACTA. Takođe, dobićemo odgovore i na pitanja kako će novi domeni najvišeg nivoa, poput .cocacola ili .beograd, uticati na razvoj Interneta i da li domeni na lokalnom pismu (arapskom, ćirilici…), poput našeg .SRB, mogu da pomognu razvoj lokalnog sadržaja i servisa. Mnoštvo skraćenica kojima nas mediji ovih dana obasipaju dobiće svoje pravo objašnjenje: SOPA, PIPA, new gTLDs, ICANN, GAC, DNSsec, IGF, Internet of Things… Saznaćemo i koje mogućnosti i izazove našem nacionalnom ćiriličkom pismu donose nove tehnologije i Internet, kao i koji su to domaći internet projekti koji nas informišu, zabavljaju i pomažu nam u poslu i životu.

Uživo

Program

09.30 Registracija posetilaca

 10.00 Blok 1 – Novo na Internetu, kod nas i u svetu

1. Internet i svet – Vladimir Radunović – Retrospektiva aktuelnih globalnih zbivanja oko Interneta u 2011. i očekivani događaji u 2012.

2. Internacionalizovani domeni (IDN) i arapska iskustva – Kaled Fatal Prednosti lokalnog jezika/pisma za razvoj tržišta, mogućnosti na vebu, značaj i razvoj lokalizovanog sadržaja i poslovni potencijali, iskustva sa arapskim na Internetu, IDN i novi gTLD-ovi.

3. Ćirilica na ruskom Internetu – Georgi Georgievski – Kako je Rusija, kao prva zemlja koja je uvela ćirilički internet domen, veoma brzo stigla do broja od više stotina hiljada registrovanih domena.

4. RNIDS između dva DIDS-a – Vojislav Rodić – Retrospektiva RNIDS-a između dva DIDS-a i poređenje sa svetskim trendovima (IDN ccTLDs), uz kratak pregled aktivnosti do kraja 2012.

5. 4PI projekti – Zoran Stanojević – Principi, rezultati i značaj Programa podrške projektima popularizacije Interneta (4PI) za 2011.

11.50 Kafe pauza

12.10 Blok 2 – Ćirilica na Internetu, Internet na ćirilici

1. Kako ćirilica radi na Internetu – Slobodan Marković i Mihajlo Stefanović– Tehnološka i tehnička objašnjenja kako se adrese u .SRB domenu prevode u ASCII kodove, kako će ćirilica raditi na različitim platformama i koji nas eventualni problemi očekuju.

2. Srpska naučna i kulturna baština na Internetu – Prof. dr Aleksandra Vraneš– Iz ugla filologa i istraživača pisane reči – na koje načine možemo da čuvamo i promovišemo srpsku naučnu i kulturnu baštinu na Internetu i u digitalnom 21. veku.

3. Internet u bibliotekama – Mirko Marković  Korišćenje Interneta u domaćim bibliotekama, značaj ćirilice i .SRB domena za bibliotečke baze i deskriptore u svetu, kao i predstavljanje projekta “Da bude .SRB, Internet u bibliotekama”.

4. Digitalna humanistika – Toma Tasovac – O digitalnoj humanistici, “Srpskom rječniku” Vuka Stefanovića Karadžića, ćirilici i Internetu kao platformi za razmenu znanja, kao i o Digitalnoj biblioteci srpskog kulturnog nasleđa.

5. Ćirilička tipografija na Internetu – Olivera Stojadinović – O Udruženju “Tipometar” i formiranju fonda originalnih tipografskih pisama koja sadrže ćirilicu, kao i o iz ugla autora fontova i administratora sopstvenog sajta.

6. Zaštita intelektualne svojine na Internetu – Vladimir Marić – O najznačajnijim odredbama ACTA sporazuma i o tome u kojoj meri se taj sporazum odnosi na zaštitu intelektualne svojine na Internetu.

13.30 Kafe pauza

13.50 Blok 3 – Uspešni projekti na .RS domenu

1. www.epilion.rs – Ivica Koren – Pionirski projekat u korišćenju Interneta u poslovne svrhe, kao medija za prezentaciju i promociju usluga i privlačenje novih korisnika.

2. www.greendesign.rs – Darko Vidić – Jedini domaći dizajn servis koji povezuje dizajnere sa klijentima, tako što je po crowdsourcing sistemu klijentima omogućeno da objave potrebu za grafičkim materijalima i da izaberu i kupe samo jedno od brojnih rešenja koje im ponude dizajneri, članovi portala.

3. www.infolink.rs – Goran Sivački – Servis namenjen brzoj razmeni fotografija, klijentima omogućava da fotografije sa njihovih događaja budu dostupne svima, a medijima besplatno preuzimanje fotografija i informacija iz raznih oblasti.

4. www.juznevesti.rs – Vitomir Ognjanović –Jedan od prvih regionalnih informativnih portala u Srbiji, pokriva sve relevantne teme u Južnoj Srbiji, sa ogromnim uticajem na društvenu i medijsku scenu u tom regionu.

5. www.telegraf.rs – Pavle Savović – Novi medijski portal koji nema uporište u redakciji u tradicionalnim medijima, a za manje od mesec dana postigao ogromnu popularnost, posebno kod korisnika društvenih mreža.

6. www.tarzanija.rs – Radomir Basta – Onlajn magazin pokrenut 2011. godine, pisan slobodnijim stilom, kako sami kažu “magazin za prave (tj. krive) mužjake i one koji to ni uz pomoć njega neće postati”.

7. www.tetka.rs  Mirjana Mimica – Nije za žene koje žive u reklamama u kojima je sve uvek divno, čisto, mirišljavo, gde su svi lepi, nasmejani, zdravi i srećni, već za normalne, prosečne žene koje se suočavaju sa normalnim, prosečnim problemima, radostima, tugama, poslovima.

8. www.buzzilla.rs – Marija Marković – Sve o marketing buzzu, modernom i nesvakidašnjem online i offline oglašavanju, uz dva alata koji mere uticajnost Google+ korisnika i blogova, veoma popularni merni instrument uticaja online medija i pojedinaca u regionu.

9. www.karijera.mingl.rs – Jelena Manić – Mingl – Karijerni profili su prvi onlajn sistem koji pomaže srednjoškolcima da samostalno i promišljeno odaberu buduću karijeru.

10. www.uplatnica.rs  Jovan Milićević – Veb servis zahvaljujući kome možete lako da napravite veći broj uplatnica, odštampate ih ili napravite slike od njih i potom ih iskoristite u banci.

11. www.srbodroid.rs  Vasilj Milošević – Portal sa novostima iz Android sveta, aktuelnostima vezanim za ovu platformu, modelima telefona sa Androidom, aplikacijama i servisima, kao i svim interesantnim temama iz Android ekosistema.

12. Projekat “Čitaj mi” – prof. dr Vlado Delić – Program anReader je sistem za sintezu govora prevashodno namenjen slepim osobama, koji funkcioniše tako što čita sadržaj clipboarda, uz obezbeđenu navigaciju kroz tekst.

15.30 Koktel

Registracija

RNIDS je omogućio da prisustvo na Konferenciji bude besplatno, ali zbog ograničenog broja mesta za posetioce, neophodno je prijavljivanje, koje će na sajtu www.dids.rs biti otvoreno do 20. marta ili do popune mesta.

Korisni linkovi

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR