Maj 20

Digitalna Antoogija srpske književnostiUčiteljski fakultet Univerziteta u Beogradu i Microsoft Software d.o.o. Beograd organizuju promociju Veb sajta i projekta digitalne Antologije srpske književnosti, u sredu 20. maja 2009. godine u 11 časova, na Učiteljskom fakultetu u Beogradu (Kraljice Natalije 43). O projektu će govoriti dr Žarko Obradović, ministar prosvete, Svetlana Velmar-Janković, književnik, dr Aleksandar Jovanović, dekan Učiteljskog fakulteta, Vladan Živanović, generalni direktor Majkrosoft kancelarije u Beogradu, dr Bodin Drešević, direktor Majkrosoftovog Centra za razvoj softvera u Beogradu.

 

Projekat digitalizacije značajnih dela srpske književnosti Antologija srpske književnosti napravljen je sa ciljem da se zainteresovanim čitaocima širom sveta učine lako dostupnim za čitanje kapitalna dela srpske književnosti. Ova biblioteka digitalizovanih dela srpske književnosti je besplatno dostupna svim građanima u Republici Srbiji i inostranstvu, i u funkciji je promocije književnih i kulturnih dobara u međunarodnim okvirima, kao i podizanja opšte i digitalne pismenosti građana Republike Srbije.

Digitalna edicija Antologija srpske književnosti ima preko 100 dela srpske književnosti dostupnih za preuzimanje preko interneta: od srednjovekovnih žitja srpskih svetaca i srpske narodne poezije i proze, preko kapitalnih dela srpske književnosti XVIII i XIX veka, do najvažnijih dela s početka XX veka koja nisu pod autorskim pravima i važnih književnih dela XX veka za čije su objavljivanje u ovoj ediciji pravo dali sami autori (sabrana dela Svetog Save, odabrane srpske narodne pesme i priče, pesme Branka Radičevića, Milana Rakića, Jovana Dučića, Nušićeve i Sterijine komedije, pesme Vaska Pope i Ljubomira Simovića, pripovetke Svetlane Velmar-Janković, knjige za decu Jovana Jovanovića Zmaja, Ljubivoja Ršumovića, Grozdane Olujić).

Sve knjige ove digitalne antologije su na srpskom jeziku i u ćiričinom pismu.

Odabir dela zastupljenih u ovoj digitalnoj ediciji napravio je Učiteljski fakultet u Beogradu, a digitalizaciju dela je izvršio Majkrosoftov centar za razvoj softvera u Beogradu, u okviru aktivnosti Majkrosoftovog programa „Partner u učenju”.

Korisni linkovi

Share and Enjoy:

Tags: , ,

Autor: Vladimir Trkulja