Dizajn u službi usabilityja – Nikola Mitić i Ognjen Knaus

05.11.2009.

U predavanju pod naslovom Juzer interfejs – dizajn i analiza, CEO Web Design Beacha Nikola Mitić i Ognjen Knaus, web dizajner i suosnivač, su predstavili svoje poglede na osnovne principe dizajniranja za web. Budući da se i sam bavim ovim poslom predavanje tema predavanja i prethodni uvid u kvalitet rad ekipe su me veoma zainteresovali. Predavanje je krenulo da obećava još od uvodne reči kada je napomenuto da neće biti fokusa na estetiku već na dizajn u službi usabilityja.
 

Na startu smo mogli da čujemo kako se dizajnom može pratiti uobičajena putanja oka radi maksimalizovanja željenog efekta stranice. Budući da imate samo nekoliko sekundi dok korisnik ne skenira vašu stranu i odluči ‘should I stay or should I go’, dizajnom možete predvideti uobičajene putanje oka prosečnog korisnika koje kreće od gornjeg desnog ugla stranice, odnosno postaviti najbitnije elemente na ključne tačke fokusa.

Pri razvoju dizajna za neki servis za koji već postoje razradjeni modeli ne preporučuje se ‘izmišljanje tople vode‘ već istraživanje i analiza modela koji su se pokazali uspešnim. Naravno ovo ne podrazumeva pravljenje plagijata već usvajanje i primena onih rešenja i osobina koji ste našli najboljim na različitim sajtovima. Primera radi, ukoliko razvijate društvenu mrežu pogledaćete Facebook, MySpace i druge servise i videti šta je na koji način rešeno na svakom od njih, te izabrati ona koja najbolje odgovaraju vašem konceptu.

Kada se radi na novom dizajnu od nule uvek je pozeljno prvo napraviti wireframeove kako bi se optimizovao radni proces i komunikacija sa klijentom. Preporuka koju sam čuo na predavanju i koju ću usvojiti u svom radu je da se wireframeovi drže što jednostavnijim, u smislu boja i oblika, kako klijent ne bi dolazio u zabunu po pitanju važnosti nekog elementa u finalnom dizajnu. Poenta wireframeova je da imaju ulogu označavanja mesta elemenata i sadržaja koji se tek imaju dizajnirati.

O optimizaciji interfejsa smo već čuli na ovoj konferenciji a ekipa iz WebDesignBeacha je dopunila priču predstavljanjem Crazy Egg servisa koji beleži mesta na koja korisnici klikću prilikom posete stranici sajta, a ove informacije se mogu iskoristiti za unapredjivanje efikasnosti dizajna. Predstavljeni rezultati eye tracking analiza dizajnova pokazuju koliko banner blindness može biti izražen i glavna pouka je da pri izradi elemenata koji su sastavni delovi sajta treba izbegavati varijante gde oni podsećaju na banere.

Na predavanju smo videli i nekoliko primera optimizovanih landing stranica gde na jednom primeru uopšte nema glavne navigacije, kako korisnici ne bi dolazili u iskušenje da odu na neku drugu stranu od one gde nastojimo da ih ubedimo da poduzmu željenu akciju. Takodje smo videli i kratku studiju slučaja optimizovanja landing stranice SeoMoz.org sajta gde je najbolje rezultate postigla možda najružnija od varijanti ali se kao ključni element pokazao standardni sales letter šablon.

Tokom dela za pitanja Stefan iz Infostuda je predložio predavačima da ubuduće koriste srpske izraze za neke termine za koje postoje prihvaćeni prevodi (meni je recimo malo smetao termin ‘juzer’). Za opširniju priču na ovu temu bih vam preporučio da pogledate ovaj Eniacov post.

Sve u svemu ovo je bilo veoma dobro predavanje na temu optimizovanja interfejsa i zaista je sjajno što smo čuli više o različitim tehnikama testiranja efikasnosti dizajna, i generalno što se ove teme probijaju na domaćim skupovima. Budući da je dizajn interfejsa očigledno mnogo više od boja i oblika već direktno utiče na profit, bilo bi interesantno ubuduće videti specijalizovanija predavanja, recimo za izradu wireframeova, osmišljavanju i sprovodjenju A/B testova i dr., možda i u formi radionice / kursa. Ukoliko se bavite dizajnom i propustili ste predavanje preporučujem vam da ga pogledate u celosti (embedovano ispod).

Prezentacija:

Video:

Autor: Vukašin Stojkov

2 komentara

Goran Cirkovic
06.11.2009. @ 14:21

Odličan tekst!

Vukašin Stojkov
08.11.2009. @ 02:02

Hvala Gorane, preporucujem ti da pogledas i snimak predavanja ukoliko nisi vec.


DODAJ KOMENTAR