Dobre Stvari iz Telenorove kuhinje – prodavnica aplikacija u Srbiji

11.05.2012.

Danas je Telenor Srbija predstavio svoju novu web platformu, koja se sastoji od portala i prodavnice digitalnog sadržaja, u sklopu koje se nalazi i prodavnica aplikacija za mobilne (feature + smart) telefone. Priliku da dobiju informacije iz prve ruke je imalo 30ak programera koji su se odazvali pozivu koji je Telenor uputio na prošlonedeljnom MobileMonday događaju.

Telenor web platforma

 

Novi Telenor portal se nalazi na adresi www.dobrestvari.rs i pretenduje da bude početna lokacija domaćih korisnika Interneta – kako onih iz Telenor, tako i onih iz ostalih mobilnih mreža u zemlji. Portal je danas zvanično proradio, a možete ga slobodno isprobati nakon registracije, i ukoliko ste korisnik Telenor mreže dobiti korisne bonuse na vašem tarifnom paketu.

Ono što je prisutne najviše zanimalo je naravno prodavnica aplikacija, koja podržava aplikacije koje rade na Android, Java, Symbian i Blackberry platformama. Windows Phone i iOS nisu podržani, iako se sa ovim uređajima može sasvim normalno pristupati samom Portalu.

U prodavnici aplikacija će se nalaze besplatne i premium aplikacije, s tim da će cena ovih drugih ići maksimalno do 2.000 dinara. Kada smo kod novca, 70% ide autoru aplikacije, 15% Telenoru, a 15% agregatoru. Agregatori će biti kompanije GoLive i NTH Media, i njihova funkcija će biti da filtriraju poslate aplikacije, testiraju ih, pronalaze maliciozan kod i sl., kao i da obavljaju svu komunikaciju sa autorima aplikacija.

Da bi se aplikacija našla u Telenor prodavnici, potrebno je (osim da prođe testiranje) da autori uplate 2.000 dinara, što im obezbeđuje doživotno održavanje 4 aplikacije – bez obzira da li su besplatne ili premium. Telenor naplatu aplikacija od svojih korisnika vrši putem telefonskog računa (postpaid) ili skidanjem kredita (prepaid), a autori aplikacija dobijaju novac u roku od 30 dana nakon što sakupe 1.000 dinara.

Iako su predstavnici Telenora jasno rekli da ne mogu da pričaju o tačnim ciframa kada je u pitanju broj konkretnih korisnika svake od platformi u Telenor mreži u Srbiji, izneli su podatak da u njihovoj mreži ima 3 miliona korisnika i 20% pametnih (uključujući i Symbian) telefona.

Jedan od narednih koraka vezanih za prodavnicu aplikacija je mogućnost plasiranja aplikacija na strana tržišta na kojima Telenor ima prisustvo – što imajući u vidu razgranatu mrežu i broj korisnika ove kompanije predstavlja jako dobru mogućnost za monetizaciju aplikacija za mobilne uređaje.

Činjenica je da Telenor predstavljanjem nove web platforme pomera granice poslovanja na domaćem tržištu i daje domaći zadatak ostalim operaterima. Sam Portal će uz agresivnu promotivnu kampanju sigurno dobiti solidan broj korisnika, ali prodavnica aplikacija je nešto što može predstavljati ozbiljan podstrek domaćim programerima da svoje aplikacije plasiraju na domaće tržište i pokušaju da monetizuju svoje znanje.

Autor: Vladimir Trkulja

1 komentar

Steva
29.07.2016. @ 18:04

Šta se na kraju desilo sa Dobre Stvari? Imao sam utisak da nikada neće zaživeti, i čini mi se da se to i dogodilo… Ako sam dobro video, prosto su integrisali taj portal u Moj Telenor? U svakom slučaju poštujem Telenorov rad, ima dobrih ideja. Videćemo šta će biti sa ForUM-om.


DODAJ KOMENTAR