Domaći medijski sajtovi: postojimo i razvijamo se zbog pritiska tržišta

24.04.2010.

Poslednji dan konferencije E-trgovina 2010 je protekao u znaku panel diskusije na temu “Internet i Mediji u Srbiji juče, danas, sutra”, u kojoj su učestvovali predstavnici Ringier Srbija (Blic), RTS-a i Radio Televizije Vojvodina. U prilično otvorenoj razmeni mišljenja i informacija, govorilo se o finansijskoj isplativosti informativnih sajtova, načinima finansiranja, razlici između novinara koji pišu za web i štampane medije, kao i o konkretnim koracima koje će neki mediji preduzeti u cilju unapređivanja svojih servisa.

 

Blic je predstavljao Jovan Protić, koji je najavio da će Ringier Srbija uskoro otvoriti svoju online prodavnicu, kako bi pokušao da i na taj način iskoristi veliku posetu svojih sajtova – konkretno blic.rs. On je naveo da njihov prihod od online oglašavanja raste svake godine za 100%, i da je sam blic.rs vrlo profitabilan sajt – stigli su do toga da oglašivači sami dolaze, ali da je i dalje mnogo lakše prodati prostor u štampanim medijima, nego na Internetu. Ipak, činjenica je da bez mašinerije štampanog Blic izdanja i sadržaja koji se na taj način generiše, sam blic.rs teško da bi mogao da opstane.

E-trgovina panel diskusija

Zoran Stanojević, predstavnik RTS-a je izneo stav da novinari, bez obzira da li pišu za web ili za štampane medije moraju da poštuju osnovna pravila, koja postoje i pored specifičnosti svakog medija. Izrekao je i jednu bolnu činjenicu vezanu za domaći Internet – nisu oni (medijske kuće) ušli u Internet vode, nego je Internet ušao u njih, da su se oni pitali to se ne bi ni desilo. Ista priča trenutno važi za mobilne sajtove – svi su ih napravili, iako je njihova posećenost zanemarljiva. Inače, RTS.rs ima oko 110.000 poseta na dnevnom nivou. Pohvale za iskrenost i realno sagledavanje situacije.

Umesto B92, u panel diskusiji je učestvovao predstavnik Radio Televizije Vojvodina (RTV), koji je izneo podatak da je RTV.rs najposećeniji portal u Vojvodini, sa oko 9.000 poseta dnevno. Rade na unapređivanju sajta, ali zbog problema sa finansijama to ne ide dinamikom kojom bi želeli, a vredi pohvaliti njihov sistem za računarski sintetizovano čitanje vesti na sajtu, koji slabovidim i slepim osobama mnogo znači.

Uvod u ovu diskusiju je napravio Dragan Varagić, koji je predstavio svetske tendencije vezane za medije i Internet, dao savete novinarima i urednicima klasičnih medija kako da koriste nove resurse koje im Internet donosi. Lepo bi bilo kada bi klasični mediji koji su prisutni i na Internetu za početak počeli da navode izvore vesti koje prenose i fotografija koje preuzimaju.

Kada su u pitanju predavanja, izdvajamo Jasnu Kamatović koja je predstavila primer korišćenja društvenih medija za potrebe njene firme, Positive d.o.o. Oni su napravili kompanijski Pravilnik o korišćenju društvenih mreža, kojim se zaposleni u firmi vode prilikom kreiranja sadržaja ili interagovanja sa drugim ljudima na društvenim mrežama. Pomenuti Pravilnik je samo jedna od stavki Strategije prisustva na društvenim mrežama, koja obezbeđuje da se tim poslom neko bavi svih 365 dana u godini, a ne samo onda kada za to ima vremena. Rezultati su očigledni, budući da Positive online shop naviše posetilaca dobija upravo sa Positive korporativnog bloga.

Doktor Branislav Čukić je poslednje tri godine svetao primer promocije offline posla putem online sadržaja. Njegova stomatološka ordinacija klijente privlači putem sajta, na kome besplatno odgovara na pitanja posetilaca, i određen broj njih konvertuje u klijente. Takvi klijenti su vrlo kvalitetni pacijenti, odnosno dobro su informisani i tačno znaju šta žele. Novosti za ovu godinu su puštanje bloga i magazina, za koje se nada da će dodatno povećati promet. Svaka čast, i sam podatak od nekih 800 poseta dnevno sajtu stomatološke ordinacije je fantastičan, doktor Čukuć je zaista svetao primer na domaćem tržištu.

Aleksandar Vugdelija sa vizioshop.com je kroz svoje predavanje pokušao da objasni zbog čega ljudi kupuju, odnosno šta ih motiviše da troše novac. On je naveo da kada neko želi neki proizvod, cena i sam kvalitet proizvoda postaju irelevantni, i dao konkretne savete prodavcima da je ljudski kontakt neophodan, iako se radi o online prodaji.

Da je Internet seksi, čuli smo od Jelene Jovanović iz Etargeta, kroz niz povezanih tema vezanih za marketing, prodaju i PR na Internetu. Obavezno pogledajte i http://www.youtube.com/watch?v=ciSrNc1v17M – mnogo lepo.

Klubputinka.com je i na E-trgovini imao svoju prezentaciju, Predrag Vrzić i Predrag Kolaković su kroz primer njihovog sajta predstavili kako se može formirati vertikalna društvena zajednica. U ovom slučaju, radi se o društvenoj mreži baziranoj na Ning platformi, koja okuplja ljude koji vole da putuju i pričaju o tome.

Poslednja dva predavanja na konferenciji E-trgovina 2010 je održao Miroslav Radulović, i oba su se ticala Kineskog tržišta. Predavanja su bila zanimljiva, budući da stvarno nikada nisam imao priliku da slušam o pomenutoj temi. Dovoljno je reći da Kina ima više korisnika Interneta nego što Amerika ima stanovnika, pa shvatiti o kakvom se tržištu novih tehnologija radi. Miroslav se osvrnuo na Googleovo povlačenje iz Kine (za koje smatra da je marketinški trik da se američki gigant izvuče sa tržišta na kome nije uspeo da se snađe), i dao predviđanje da će se u budućnosti umesto fraze „Kupio sam na Amazonu ili eBayu“ govoriti „Kupio sam na Dang-dangu!“.

Pored navedenih, trećeg dana su održana i predavanja o nezaobilaznoj temi elektronskog novca, Potrebama na Internetu, a predstavljena je i studija slučaja o korišćenju elektronskog poslovanja u Železnicama Srbije. Nemojte da vas zbuni ova poslednja prezentacija – online kupovina karata je isto tako brza i efikasna, kao što su brze i efikasne pruge širom Srbije. Probajte.

Autor: Vladimir Trkulja

2 komentara

24.04.2010. @ 18:38

Utisak je na Twitteru: http://twitter.com/MajaVasic/status/12771786529 🙂
svaka čast ITD

01.11.2015. @ 14:18

Odlican prilog. Bravo!


DODAJ KOMENTAR