E-tvrdjava NišNaša prva E-Tvrđava i naš prvi BlogOpen (doduše, BlogOpen tek sutra) – stvarno nismo znali šta da očekujemo, te smo se u Nišu pojavili bez neke posebne pripreme, i bez preteranih očekivanja. Negujući tradiciju dolaska na mesto zbivanja dan pre zvaničnog početka programa, već juče smo se upoznali sa Niškom tvrđavom i iskoristili priliku za viđenje sa dragim nam prijateljima.

 

15:45h, stižemo do rovova Niške tvrđave, nalazimo Press šator, upoznajemo uživo virtuelne prijatelje i dobijamo novinarske akreditacije. Bez ikakvih problema, vrlo glatko i brzo. Još virtuelnih prijatelja kod rova u kome će se dešavati predavanja, pripreme infrastrukture još uvek u toku.

I da ne dužimo, E-Tvrđava je počela umesto u 16h u 18:30h, što je unelo pometnju u program predavanja. Nama iskreno nije bilo toliko strašno (stavka „bez očekivanja” iz uvoda) budući da je od samog početka bilo jasno da će događaj biti vrlo neformalan i opušten, sa ekstremnim naglaskom na druženje i zezanje. Sa druge strane, dva i po sata kašnjenja su nekim predavačima bila previše zezanja nego što su bili spremni da podnesu, te neka od najavljenih predavanja nisu održana.

Za govornicu su prvo izašli Dragana Miljković i Miloš Vučić iz Pakoma koji su predstavili Internet prodavnicu Kameleon. Kroz primere iz prakse iz prve ruke prisutni su mogli da čuju od čega se sastoji posao prodaje putem Interneta, koji su resursi potrebni za takvu avanturu i šta su (ne)uobičajeni problemi sa kojima ćete se u tom slučaju susresti. Zanimljivi detalji su podatak da se u Srbiji u poslednje vreme učestalo dešavaju hapšenja zbog prevara putem platnih kartica, i da Kameleon sve registrovane slučajeve zloupotrebe prijavljuje policiji, koja sa izuzetnom revnošću hapsi počinioce – uglavnom klince koji zbog sitnih gluposti završavaju na sudu. Moramo reći da je Miloš sve bolji i bolji u ulozi predavača, a dobar deo stvari iznetih na ovom predavanju možete naći u izveštaju sa ovogodišnje E-Trgovine.

Nakon Dragane i Miloša je usledila klopa, roštilj i slično „za nabosti”, te je posle nabadanja vrlo brzo ostao prazan sto i Dušan Ilić, urednik zvaničnog portala Crvene zvezde (takođe „Pakomovac”) je započeo svoju seansu. Budući da me fudbal skoro potpuno ne interesuje, naredne redove primite s rezervom. Predavač je više zvučao kao PR kluba Crvena zvezda, nego kao urednik sajta. Uzdizanje sajta, hvalospevi o funkcionalnostima, maratonski čitanje sa papira (koje je postajalo sve teže i teže kako je mrak padao), otvorene kritike konkurencije i poneka zanimljiva informacija o e-shopu na sajtu su reči kojima se predavanje ukratko može opisati. I neizostavno pitanje iz publike – gde vodi sajt http://www.crvenazvezda.com.

Time je završen blok Business predavanja, te smo krenuli u e-media blok. Početak sa RTS-om, Ljubiša Obradović kao urednik sajta rts.rs i komentar da te silne pare koje RTS ubira od pretplate mogu da se iskoriste da angažuju urednika sajta koji zna nešto više o tome kako Internet funkcioniše. Ima tu još oko 25 ljudi koji rade na sajtu, i održavaju ga od 8h do 23h svakog dana. Kao tehnička podrška gospodinu Obradoviću je bio neko iz EUNet hostinga, i vrlo fino iskoristio priliku da promoviše EUNet Grid hosting uslugu.

Nemanja Pantelić je govorio o sajtu B92.fm, u sustini već ispričana priča na iFront-u (skrolujte), pomenuo je da su pustili novi header na sajtu, i dao informaciju da se radi na redizajnu sajta b92.net. Pomenut je i mojkvadrat.rs kao projekat koji je pušten pre par dana.

Poslednji predavač prvog dana E-Tvrđave je bio Miloš Petrović, koji je predstavio mogućnosti Joomla CMS-a. Miloš se zaista trudio i odgovarao na brojna pitanja iz publike, i verovatno uspeo da približi mogućnosti i nedostatke Joomle prosečnom korisniku Interneta. Pitanje je koliko će Joomla moći da odoleva jednostavnosti i masovnosti WordPressa, ali oni koji su izrazili želju da o ovom CMS-u nešto više i nauče će imati priliku već sutra od 16h, kada počinje Joomla radionica.

Za kraj, pre svega da kažemo da nam se koncept predavanja od 16h do 20h mnogo sviđa. Sada u pola 3 noću odmaramo, šaljemo slike na FB, pišemo izveštaje i ne moramo da se brinemo da u 9h treba da slušamo nečije predavanje – ukoliko se predavač i publika pojave. Na prvi dan E-Tvrđave gledamo kao na dan za zagrevanje, ispravljanje grešaka u organizaciji i tehnici, te s nestrpljenjem očekujemo nastavak ove manifestacije i početak BlogOpena. Vidimo se sutra!

Korisni linkovi

Share and Enjoy:

Tags: , , , , ,

Autor: Vladimir Trkulja