Septembar 3Septembar 5

E-tvrdjava NišE-TVRDJAVA je jedinstveni festival Interneta koji će se ove godine održati od 3 – 5. septembra na preko 3000 kvadrata Rovova niške tvrdjave. Tokom tri dana trajanja festivala posetioci će imati prilike da učestvuju ili posmatraju rad brojnih umetničkih, Internet, filmskih i ekoloških radionica, društvenih akcija, muzičkih i vizuelnih konkursa i nastupa, sportskih nadmetanja, edukativnih predavanja, a svi segmenti festivala će imati ekologiju kao osnovni motiv. 

E-TVRDJAVA  ima za cilj da se tokom tri dana dešavanja na otvorenom prostoru skrene pažnja na fenomen, progresiju i povezanost Interneta sa svim sferama današnjeg života, i to koristeći njegove osnovne simbole – interakciju, edukaciju i zabavu pod otvorenim nebom.

Smešten u jedan od najvrednijih srpskih spomenika kulture – nišku tvrđavu, festival E-TVRDJAVA želi da promoviše mulitkulturalnost, multimedijalnu umetnost, tehnološke inovacije, spomenike kulture, ali i aktivno učešće na očuvanju životne sredine i promovisanju zdravog načina života.

E-TVRDJAVA 09 će imati međunarodni karakter i organizovaće se u saradnji sa Hercules fimnetwork iz Beča, Mozilla organizacijom i mnogim drugim organizacijama i kompanijama.

Više od stotinu ljudi iz svih krajeva Srbije, ali i iz Austrije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Makedonije već je zauzelo svoje učešće na ovom, sve značajnijem, festivalu Centralne Srbije.

Dnevni program festivala E-TVRDJAVA ‘09

ČETVRTAK 03.09.

BUSINESS SEMINAR
Predavanja i prezentacije:
16:00 Goran Rakić, Open Office
16:30 Miloš Vučić i Dragana Miljković (Pakom), e-commerce
17:00 Dušan Ilić (Pakom Internet), urednik zvaničnog internet portala FKCZ – www.crvenazvezdafk.com
17:30 Lidija Nikolić, SCS PLUS

18:00 SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA

E – MEDIA DAN
Predavanja:
18:15 Ljubiša Obradović, urednik Internet portala RTS
18:35 Nemanja Pantelić, assistant director, web site producer, web site organizer B92.net
19:00 Vitomir Ognjanović, web programer Politika On-line
19:25 Miloš Petrović, MySerbia.net

20:00 FreeNetWorld International Film Festival – otvaranje festivala

PETAK 04.09.

OPEN SOURCE DAY
17:00 UBUNTU zajednica Srbije predavanja, instalacije i prezentacije

BLOG OPEN 1. dan – Seminar (ulaz samo uz prijave)
16:00 – 16:15 – Početak Blog Opena
Predavanja:
16:15 – 17:00 – Milan Milošević – Međunarodna godina astronomije na Internetu
17:00 – 17:45 – Bane Dimitrijević – Pravopis ili pravo na pisanje
17:45 – 18:30 – Darko Buldioski – Live Blogging – same tools, different techniques
Pauza 15 minuta
18:45 – 19:30 – Larisa Ranković – Odlike i značaj medija građanskog društva
19:30 – Panel diskusija

20:00 FreeNetWorld International Film Festival 2. veče

SUBOTA 05.09.

Prezentacije i predavanja:
17:00 Ing. Zoran Mojić – Eko Energo
17:30 Nebojša Antić – direktor Green Energy Invest
18:30 Dobrica Veselinović – KRIO (Kolektiv za razvoj i održivost)
19:00 Miloš Popović – Biološko društvo dr Sava Petrović
19:20 Vladimir Manić – producent ekoloških filmova

BLOG OPEN 2. dan – Seminar (ulaz samo uz prijave)
Predavanja:
16:00 – 16:45 – Jasna Kamatović – Važnost kompanijskog bloga kao dela strategije marketinga
16:45 – 17:30 – Jelena Jovanović – Blogeri u potrazi za Svetim gralom
Pauza 30 minuta
18:00 – 18:45 – Milan Jovanović Strongman – Blog u simbiozi sa Facebook-om
18:45 – 19:30 – Miloje Sekulić i Miloš Petrović – Bloggers Relations – obe strane priče
19:30 – Kraj Blog Open-a

20:00 FreeNetWorld International Film Festival – završno veče – dodela nagrada, gost Zoran Ćirić (pisac)

Propratni program festivala:
Radionice (ulaz samo uz prijave):
Muzička radionica, Dizajnerska radionica, Joomla! Radionica, Filmska radionica (Hercules film, Austrija; Celtx, Kanada), Plesna radionica, Slikarska radionica, E-nakit)

Radionice počinju u četvrtak, 3. septembra a završavaju se u subotu 5.septembra, svakodnevno od 16 – 20h. U nedelju su planirane prezentacije svih radova nastalih tokom radionica.

Sport: Aikido – promocija, prezentacija; Speedmington – promocija

NEDELJA 06.09.

Izložbe:
Marko Lazić – izložba slika i crteža, Jovana Mladenović – izložba fotografija i performans, grupa autora „Čaj odličan” – izložba slika, „Zdrava Tvrdjava” – izložba dečjih radova.

 

Program festivala

Od 25- 30. avgusta je vikend koji je posvećen volonterima i projektima Zdrava tvrđava i Ekološka tvrđava.

 • Zdrava Tvrđava ima za cilj da okupi kreativnu decu svih niških privatnih vrtića u edukativnom i stvaralačkom radu. Oblast kojom će se baviti je EKOLOGIJA a tema kojoj će biti posvetna pažnja je reciklaža, jer razigrana dečja mašta pod stručnim vodjenjem vaspitača može dosta doprineti popravljanju ekološke svesti svih nas. Više o Zdravoj tvrđavi na sajtu organizatora i Facebook-u.
 • Ekološka tvrđava ima za cilj da ukaže široj javnosti na problem odlaganja smeća na javnim površinama koje su od istorijske važnosti za grad i Srbiju. U utorak, 25. avgusta sa početkom u 10 časova biće organizovano veliko čišcenje cele tvrdjave i njenih rovova. Više informacija na sajtu festivala

3. septembar je rezervisan za E-MEDIA, biznis seminar i veliki broj filmskih, muzičkih i umetničkih radionica i sportski program i žurku :)

 • E-MEDIA je dan na kome će se predstaviti sve značajne medijske kuće koje aktivno rade na internetu preko svojih web portala (RTS on-line, Politika on-line, Blic on-line, B92.net). Teme E-MEDIA o kojima će biti reči su: Biti Net Novinar, BLOG – novi način prezentovanja vesti, Kako napraviti uspešan NEWS portal, Zašto je e – media brža od štampe i Prezentacija portala našeg medijskog partnera. Više informacija možete pogledati ovde.
 • Biznis seminar je predvidjen za prvi dan festivala, kada će se 50 privrednika okupiti u multimedijalnom šatoru i slušati zanimljiva predavanja stručnijih domaćih predavača. Neke od tema su: internet u privredi, kako pojeftiniti poslovanje preko interneta, zašto je za poslovanje neophodno zanimanje “web surfer” itd.

4- 5. septembra biće održani Blog Open (regionalni skup blogera koji nakon Pančeva, Novog Sada i Bora dolazi u Niš) i Ubuntu i Joomla radionice. Za 4. septembar je planiran i Open Source program, a za 5. septembar Greeen Energy ( prezentacija o obnovljvim izvorima energije, reciklaži i E-otpadu) . Pored filmskog, muzičkog i umetničkog programa tokom ova dva dana biće organizovane i žurke (WARM UP i Mozilla party).

Od 3. do 5. septembra biće održan FreeNetWorld International Film Fest- FreeNetWorld je internacionalni filmski festival koji ima za cilj da podrži i promoviše kreativnost filmskih autora iz celog sveta, prvenstveno putem interneta za koji smatramo da je osnovni oblik komunikacije budućnosti. Ove godine rad stručnog žirija će biti drugačiji – oni će putem Interneta, preko video portala gledati i ocenjivati filmove, u grupi zatvorenog tipa.  Projekcije filmova biće od 20:30 do 22:00.

6. septembra je relax dan u okviru kojeg će biti održane izložbe, Facebook all day party i letnji bioskop.

Organizatori e-tvrdjave du pripremili i brojne radionice koje će biti održane u ova tri dana:

 • Dizajnerska radionica – Polaznici radionice će učiti kako se izradjuje total dizajn, korporativni dizajn, web dizajn, kako se prave logoi, posteri, plakati itd. Polaznici će imati konkretan zadatak tj. primenu praktičnog znanja – dizajniraće projekat i isti pokloniti u humanitarne svrhe. Predavači su uspešni dizajneri iz Niša, a polaznici mogu biti neafirmisani dizajneri svih uzrasta. Radionica će imati maksimalno 20 polaznika. Tokom novembra, planirana je izložba radova nastalih na ovoj radionici. Ova radionica se organizuje u saradnji sa Fakultetom Umetnosti iz Niša.
 • Joomla! radionica-Drugog dana u okviru Open Source dana, biće održana radionica najpopularnijeg softvera za izradu web prezentacija. Najpoznatiji domaci stručnjaci predstaviće polaznicima na konkretnim primerima kako instalirati, napraviti template, ubacivati sadržaj, koristiti plug-in-ove itd. Radiće se na primeru pravljenja web sajta neke humanitarne organizacije ili udruženja gradana, a na kraju radionice, E-TVRDJAVA i polaznici radionice će pokloniti web sajt datoj organizaciji / udruženju.
 • Plesna radionica– Plesni studio EXTREME iz Niša učestvuje na festivalu sa radioničarskim programom za decu i omladinu.
 • Muzička producentska radionica-Producentska kuća Balkan conection, u saradnji sa organizacijom KONDUKTER, održaće radionicu mladim muzičkim producentima. Za tri dana trajanja radionica, biće producirana muzička ostvarenja koja će premijerno biti predstavljena na Mozilla party-ju 5. septembra. Muzička ostvarenja biće objavljena u vidu kompilacije, pod pokroviteljstvom Creative Commons Srbija.
 • CELTX radionica filmske predprodukcijeCeltx je prvi svetski sve-u-jednom software za pred-produkciju. To je sve što vam je potrebno da svoju priču uradite od koncepta do produkcije. U celtx-u se radi pred-produkcija koja je kompletna, lakša za korišcenje i jednostavna za deljenje. Na ovoj radionici će svi učesnici biti u mogućnosti da nauče ceo pred-produkcijski proces.
 • Radionica kratkog filma – Radionica kratkog filma je radionica dizajnirana tako da podučava učesnike kako da napišu, snime i montiraju svoje kratke filmove. Jedan od ciljeva radionice je da učesnici iskoriste i osnaže svoju kreativnost kroz stvaralački proces. Učesnici će koristiti Hercules Filmsku platformu za produkciju filmova.
 • Slikarska radionica Marije Aleksandrović– Ideja organizatora je da polaznici likovnim putem predstave svoje viđenje komunikacije i savremenih tehnologija korišcenjem tradicionalne tehnike slikanja na platnu. Moderatori će tokom trodnevnog rada polaznike upoznati sa materijalom, razgovarati o likovnim elementima, birati motive, demonstrirati tehniku i pripremiti izložbu radova. Radionica je namenjena neafirmisanim umetnicima, a planirano je 20 učesnika.

Za učešće na radionicama se možete prijaviti ovde.

U okviru E- tvrdjave biće organizovan i dodatni program:

 • Grafiti live act– U okviru medijske kampanje, kao i na samom dogadjaju u okviru E-tvrdjava festa ekipa poznatih grafitera iz Srbije, Balkana i Evrope iscrtavace grafite na specijalno uradjenim panoima, platnima i fasadama. Svi radovi kao glavni motiv imace E-TVRDJAVA FEST i njene ciljeve: inovativnost, komunikacije, otvoreno društvo, internet, preduzetništvo i multikulturalnost. Organizator celog programa je Eško Kurtic, diplomirani graficki dizajner iz Niša, prvak Nacionalnog Sprite grafiti festa, ucesnik BELEF-a, grafiterskih sajmova, festivala i takmicenja. Grafite crta od 1997 godine,a bavi se i walldesign-om.
 • Radiokomunikacije kroz istoriju-YU1DGH iz Niša će održati radionicu pod nazivom “Radiokomunikacije kroz istoriju” u kojoj će biti održana prezentacija analognih i digitalnih komunikacija, izložba starih računara i predavanje o modernim bežicnim komunikacijama.
 • Sport-Prostor ispred ulaza u rovove niške Tvrdjave je odredjen za sportske aktivnosti. Na nekoliko odvojenih terena odigraće se promotivni turniri dva popularna sporta – speedbadmintonu i košarci. Na takmičenju će učestvovati 10 ekipa. U večernjim satima tereni za speedminton postaju tereni za blackminton. Ovaj atraktivni sport se igra u mraku sa fluorescentnim rekvizitima a takodje i takmičari nose fluorescentne delove odeće i farbaju svoja lica fluorescentnim ratničkim bojama.
 • KNAPP Entertainment IndustryKNAPP Entertainment Industry iz Beograda postaviće moderni vašar gde će prezentovati preko svojih „AVENIJA” svetski poznate Srbe koji su u našoj zemlji na rubu zaborava: Dragoljuba Aleksića (čuvenog artistu i snagatora) i Gojka Mitića (glumca nemačkih vesterna – VINETU). Takodje, prezentovaće zaboravljene vašarske atrakcije kojih se stari ljudi sećaju, a nove generacije nikada nisu videle.

Jesen u Nišu će biti zanimljiva ove godine :) . Pored biZbuZZ-a koji je svake godine sve bolji i koji definitivno ne propuštamo, E-tvrdjava svojim raznovrsnim programom (u okviru kojeg će se ove godine naći i BlogOpen) obećava zanimljivu jesen u Južnoj Srbiji. Vidimo se :)

Organizatori E-tvrdjave su se potrudili da za akreditovane posetioce obezbede popust u hotelima i hostelima u Nišu.  Ponudu smeštaja i cene možete pogledati na zvaničnom sajtu festivala.

Korisni linkovi

Share and Enjoy:

Tags: , , , , , ,

Autor: Jelena Rakić