East Weekend Festival 2011

07.05. – 08.05.

East Weekend Festival 2010Udruženje građana „Istok“ iz Bora, organizuje 7. i 8. maja 2011. godine u Boru regionalni radno-prijateljski susret internet korisnika koji imaju svoje web sajtove/blogove, kao i korisnika Twittera i Facebooka pod nazivom East Weekend Fest. Očekuje se pravi regionalni skup intetnet entuzijasta, prema uzoru na starijeg brata – BlogOpen, a mi pohvaljujemo organizatore što su aktivnosti na organizaciji i promociji događaja počeli celih devet meseci pre datuma početka događaja.

 

Manifestacija je nastala iz želje i potrebe da se popuni praznina koja postoji u tom delu godine kada su u pitanju IT manifestacije ovakvog karaktera (BlogOpen, tata i mama ovakvih okupljanja u Srbiji, se po tradiciji organizuje na jesen), kao i da se očuva imidž grada Bora kao “najblogerskijeg” u zemlji.

Jedan od ciljeva manifestacije je da približi internet tehnologije običnim korisnicima i privuče nove, tako što ćemo putem izabranih programa i uz pomoć brojnih javnih ličnosti i IT stručnjaka koji će učestvovati demonstrirati načine na koje internet briše granice među državama i razlike (verske, političke, kulturne i sve druge) među ljudima.

Program

Koncept programa prvog East Weekend Festa je napravljen tako da sve teme budu na svoj način intrigantne, da svaka od njih ima svoju “boju” i bude zanimljiva širokom krugu blogera i korisnika društvenih mreža, ali isto tako da se privuku i oni koji internet još uvek ne koriste kao osnovno sredstvo komunikacije i ne vide ga kao najvažniji medij.

Prva među njima, IT scena u Rumuniji danas, će biti ustanovljena kao tradicija, odnosno svake godine ćemo predstavljati IT scenu jedne od susednih zemalja. Trudićemo se da kao goste predavače imamo zaista top blogere iz tih zemalja. Za prvi EWF izbor je pao na Boru najbližu susednu zemlju, Rumuniju. I nije samo blizina granice razlog tome. Rumunija je zemlja članica EU i svakako je i IT scena razvijenija nego u Srbiji, pa smo ubeđeni da ćemo biti u prilici mnogo korisnih stvari da čujemo od ZosoaBobby VoicuaCristiana Manafua. Njihovo predavanje će i otvoriti prvi East Weekend Fest 7-og maja 20011.

Javne ličnosti i društvene mreže je druga po redu programom predviđena tema. Na panel diskusiji ćemo potražiti odgovor na pitanje zašto neke javne ličnosti koriste društvene mreže. Da li im takav način komunikacije sa “običnim ljudima”, pomaže u karijeri, da li je u pitanju neka vrsta egzibicionizma ili su razlozi potpuno isti kao i svima drugima – vole i osećaju potrebu da prošire svoj komunikacijski krug. Pozvali smo Gordanu Čomić, potpredsednicu Skupštine Srbije, Ivanu Banfić, pevačicu iz Hrvatske, našeg najpoznatijeg psihoterapeuta dr. Zorana Milovojevića, poznatog muzičara Marčela i Branislava Lečića, glumca. U kontaktu smo i sa još nekim javnim ličnostima koje koriste društvene mreže ili jednostavno imaju šta da kažu na ovu temu (ne koriste svi koje smo nabrojali društvene mreže, ali neka za sada ostane tajna ko od njih dolazi da hejtuje temu).

Crkva i internet je tema zbog koje smo posebno ponosni. Iako je Crkva organizacija koja je na internetu još od 1998-e, ovo je prvi put da njeni predstavnici učestvuju na jednom IT okupljanju i to čini prvi EWF na neki način istorijskim. Otac Milenko Bajić uređuje sajt Crkvene Opštine borske i jedan je od osnivača udruženja građana “Istok” kao i član Organizacionog odbora EWF-a. On će takođe učestvovati i na panelu koji je na redu odmah potom i nosi naslov:

+16 (podnaslov Cyber sex). Glavnu ulogu na ovom panelu će imati Danica Radišić, nama uglavnom poznata kao NikiBGD. Ko prati jedan od njenih blogova Dare2speak, već zna šta od ove teme može da očekuje, a onima koji ne prate, preporučujemo da pod hitno počnu. Kad pročitaju par njenih tekstova i ako pri tome znaju da Danica planira i workshopove, shvatiće koliko intrigantan i zanimljiv panel će biti +16.

Drugi dan festivala će otvoriti dva sjajna blogera iz ovog kraja Srbije, Davor NikolićRadmilo Kračunović. Tema nosi naslov Kvazielitizam na blogovima (podnaslov: kako na internetu voditi agrogreilski rat protiv palančkog uma kvazielite a pri tome ne zgaziti u e – govno). Šta nam Davor i Lale pripremaju još ne znamo ni mi iz Organizacionog odbora, ali naslov govori sasvim dovoljno. Ubeđeni smo da će nam se zavrteti u glavi od njihove priče, jer je reč o ljudima bez dlake na jeziku i zaista vrhunskim intelektualcima koji vode na neki način neobične živote i imaju umnogome različita shvatanja od većine osoba za koje se obično kaže da su “vrhunski intelektualci”.

Festival će zatvoriti Dragana ĐermanovićLjubomir ŽivkovDrago KovačevićBranisalv Kovačević Cole panel diskusijom na temu Politika i internet. Koliko ono što se piše na blogovima i društvenim mrežama ima uticaj na politička dešavanja? Čita li to neko od političara uopšte? Da li političke stranke na pravi način vode svoje internet kampanje? To su pitanja na koja će ova panel diskusija da odgovori i delom, nastavi priču koju su Dragana Đermanović i Miloš Đajić već započeli.

Predavači

Pogledajte i (dosta) više detalja o predavačima.

Registracija

Prijavljivanje za East Weekend Fest neće početi pre Nove godine, bićete obavešteni na vreme kada registracija bude otvorena.

Lokacija

East Weekend Festival će se održati u hotel Albo u Boru. Dobićete 50% popusta u vreme održavanja EWF-a ako se prijavite na vreme. Za prvih šezdeset koji se prijave ima mesta u hotelu, ostali će biti smešteni u obližnjem hostelu ili u 6km udaljenoj Brestovačkoj Banji. Ne brinite, Bor nije preveliki, gde god da budete smešteni, hotel Albo vam je na dohvat ruke.

Korisni linkovi

Autor: Vladimir Trkulja


DODAJ KOMENTAR