Jubilarnu desetu konferenciju E-trgovina otvorila je ministarka telekomunikacija i informacionog društva Jasna Matić. U kratkom obraćanju prisutnima, navela je da u konkretne rezultate postignute u oblasti elektronske trgovine ubraja uvođenje elektronskog potpisa i sertifikacija tri tela (pošta, PKS i MUP) za njihovo izdavanje, puštanje u rad (za par dana) portala e-uprave na kome će građani moći da dobiju informacije o uslugama državnih institucija i novu strategiju informacionog društva.

 

Nakon dodele E-trgovina nagrada (APR, ETC i top-shop.rs) i kratke pozdravne poruke pokrovitelja konferencije Nenada Orlića iz Madneta, Ljiljana Stanković iz Ministarstva trgovine i usluga je predstavila šta njeno ministarstvo radi na unapređenju elektronske trgovine u zemlji.

Keynote predavanje prvog dana je imao Vladimir Živaljević, koji je i ovog puta zagovarao stav da je za ozbiljno upravljanje sadržajem potreban tim profesionalaca koji većina klasičnih firmi ne može da okupi ili plaća. U slajdovima pogledajte koliko, po njegovom mišljenju, košta kreiranje sadržaja za prosečan sajt.

Dejan Nikolić, iz Adria Medije je predstavio iskustva izdavača klasičnih časopisa koji je, probe radi, odlučio da putem Interneta prodaje specifične odevne predmete. Vrlo zanimljiv case study koji pokazuje šta se dešava kada se potceni Internet kao prodajni kanal, u avanturu online prodaje uđe bez dovoljno planiranja i plana B, a sve to začini sa monstruoznom konverzijom od 12%.

Usledio je blok prezentacija pogodnih za ručak, te se u međuvremenu pričalo o:

Pošto se na ovoj i sličnim konferencijama uglavnom priča o optimizaciji sajtova, stranica, sadržaja za robote, predavanje Tatjane Vehovec o optimizaciji za ljudska bića je definitivno odlična stvar.

O neizbežnoj analitici je pričao Miran Agnič, istakavši da analitika još uvek nije dovoljno zaživela na našim prostorima, i da se ljudi češće oslanjaju na osećaj nego na tumačenje cifara, procenata i ostalih informacija koje često prodaju znače.

Nemanja Dinić je objasnio da prodaja raznih vrsta osiguranja putem Interneta ima svetlu budućnost, ali da ćemo za konkretnu stvar morati da sačekamo još neko vreme.

Limundo žurku (sa koje smo se upravo vratili) je najavio Vladimir Nikolić, koji je sa ostatkom Limundo ekipe napravio odličnu atmosferu na Ženskom štrandu.

Toni Aničić je pričao o konverziji Internet trgovine, spomenuo AIDA princip prodaje i preporučio Google website optimizer za A/B testiranje.

Testiranjem se bavio i Ivan Marković, koji je zastupao teoriju da elektronska kupovina na domaćem tržištu nije bezbedna, a da umesto da budu stubovi stabilnosti i sinonimi bezbednosti, sajtovi banaka su praktično puni sigurnosnih rupa i propusta.

Poslednje predavanje prvog dana koje smo ispratili je održao Dragan Varagić, koji je istakao da klasičan advertajzing polako izumire, i predstavio neke od načina koje primenjuju Google, Twitter, Digg i YouTube, kako bi i one koji reklame plasiraju, ali i one koji ih primaju bili srećni.

Slike se kače na FB, bacite pogled.

Share and Enjoy:

Tags:

Autor: Vladimir Trkulja