Engineering Challenges in Vertical Search Engines

15.04.

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu se 15. aprila 2011. godine u 12h u sali 61 održava predavanje “Engineering Challenges in Vertical Search Engines” koje će održati Aleksandar Bradić, Senior Director od Engineering and R&D u vertikalnom pretraživaču Vast.com.

Update: Pogledajte utiske sa ovog događaja – Vertikalno pretraživanje na ETF-u.

 

Tema Vertical Search-a obuhvata veliki broj jedinstvenih inženjerskih i istraživačkih problema. Fokus na struktuiranje i “razumevanje” sadržaja kreira veliki broj izazova koji se obično ne sreću u Web pretraživačima opšte namene. Algoritmi za pretraživanje su složenije kompleksnosti izračunavanja i veliki akcenat je stavljen na analitičke aspekte pretraživanja, efikasno procesiranje podataka i infrastrukture za mašinsko učenje. Najveći izazov od svih svakako predstavlja implementacija svih navedenih problema na sistemima visoke skalabilnosti.

U ovom predavanju će biti prezentovana neka od iskustava iz vertikalnog pretraživača Vast.com. Vast platforma za pretraživanje i analitike trenutno omogućava vertikalnu pretragu na portalima kao što su Yahoo, Bing i AOL, opslužujući desetine miliona korisnika svakog meseca. Vast.com je kompanija iz Silikonske Doline, koja je nastala iz malog tima u Beogradu i trenutno ima kancelarije u Beogradu, San Francisku i Ostinu.

Predavač

Aleksandar Bradić je Senior Director of Engineering and R&D u vertikalnom pretraživaču Vast.com. U Vast-u od ranih startup dana, Aleksandar je vodio razvoj Vast Vertical Search Engine-a i Data Processing platforme, kao i velikog broja IP asset-a iz Search i Predictive Analytics oblasti. Pre Vast-a, Aleksandar je radio kao lead software engineer u kompaniji ICT Tower iz Beograda, gde se specijalizovao u oblastima Infrastructure Management Softvera i Cluster Computinga. Aleksandar je diplomirao na Elektrotehničkom Fakultetu u Beogradu, na smeru za Računarsku Tehniku i Informatiku.

Korisni linkovi

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR