FITC Amsterdam 2011 – Flash još nije umro, a dal’ će ne znamo

Stojan Ilić, Actionscript developer iz Niša na privremenom radu u Beogradu, obišao je početkom Marta FITC u Amsterdamu pa je s nama podelio neka svoja iskustva.


Svi oni koji prate dešavanja vezana za kompaniju Adobe i njene projekte sigurno su čuli za MAX, najveći Adobe događaj na svetu koji se svake godine (ako izuzmemo jedan 2008-me koji se dogodio u Milanu) održava u San Francisku. Posle njega je verovatno najznačajniji FITC, usko specijalizovan za Flash tehnologiju. FITC je skraćenica od Flash in the Can(ada). Kako samo ime kaže, FITC se svake godine održava u Kanadi, Torontu, ali pored Toronta događaj je zaživeo i u Amsterdamu, Tokiju i u još par gradova. Ovaj amsterdamski FITC je sigurno najznačajniji evropski Adobe/Flash događaj koji svake godine okuplja sve više učesnika, pre svega iz Evrope.

 

Na početku, FITC je bio najviše usmeren prema dizajnerima, ali evolucijom Actionscript jezika (jezik koji se koristi u Flash, Flex i AIR aplikacijama) tehnički, koderski deo festivala je preuzeo primat. Za dobrodošlicu i otvaranje festivala svake godine je zadužen neko iz vrha Adobe-a, spreman da sa gostima podeli neke od budućih planova kompanije, kao i da sasluša predloge i odgovori na pitanja.

Festival je inače organizovan tako da je prvog dana worshop gde neki od budućih predavača na delu rade sa gostima, dok su druga dva dana rezervisana za predavanja. Predavanja traju celog dana, paralelno u 4 prostorije: dve velike sale, jedne velike i jedne malo manje učionice. Pored toga postoje još jedna ili dve sponzorske sobe gde u svakom trenutku postoji neko od predavača sa skupa koji je spreman na razgovor s vama uz besplatno piće koje su obezbedili sponzori. Sva predavanja su podeljena u 3 grupe: kreativna (najinteresantnija dizajnerima), tehnička i ostala. U svakom trenutku u nekoj od prostorija odvija se bar jedno predavanje iz neke od ovih kategorija, organizovanih tako da će se teško dogoditi da u isto vreme postoje predavanja koja pokrivaju istu tematiku. U hodnicima oko učionica nalaze se štandovi nekih od sponzora uvek ornih da vas ubede da je baš njihov proizvod pravi za vas. Među sponzorima se nalaze neki od komercijalnih editora, alata, framework-a, uređaja koji podržavaju ovu tehnologiju itd. Večeri su rezervisane za čuvene FITC geek-ovske žurke.

Pošto sam predavanja iz kreativne grupe zaobilazio u širokom luku, preneću svoja iskustva koja pre svega pokrivaju tehnički deo. Ove godine, FITC je prošao u znaku mobilnih aplikacija, Molehill-a (3D unapređenja koja se pripremaju za novu verziju Flash playera) i Unity-ja.

One web any device – je slogan s kojim je Adobe došao na festival. Na njihovom štandu nalazio se veliki broj uređaja, pre svega baziranih na Androidu, na kojima se Flash u browseru regularno prikazuje a Air aplikacije instaliraju kao nativne. Jedno od velikih očekivanja mnogih Flešera pokazala nam je Sanyu Kiruluta iz kompanije RIM. U pitanju je najnoviji tablet firme Blackberry, koji se nosi ime Playbook a kome je ceo UI urađen u Adobe AIR-u. Pojavljivanje uređaja se očekuje u aprilu. Baš u toku festivala Adobe je zvanično izbacio novu verziju Flash playera namenjenog Motorolinom Xoom tabletu. Paul Trani i Serge Jespers, članovi Adobe tima koji se bave kreiranjem i optimizacijom mobilnih aplikacija otkrili su nam neke od trikova kako prilagoditi isti kod i asete za različite uređaje. Naravno najviše problema dolazi zbog različitih konfiguracija Android uređaja, kako procesora, rezolucije ekrana tako i različitog ppi-ja kod ekrana. Ove razlike dolaze do izražaja naročito pojavom tablet uređaja.

Sasvim novu dimenziju mobilnih uređaja pokazali su nam Tomas Krcha i Chris Allen. Oni su  uspeli da povežu više uređaja koji su konektovani na isti wireless i na istom su sabnetu bez ikakvih podešavanja, pa da zatim mobilne uređaje koriste kao kontroler  aplikacije koja se izvršava na desktopu. Krcha nam je demonstrirao kako je to moguće izvesti sa Air aplikacijom koja se izvršava na desktopu i Air aplikacijom koja je na mobilnom telefonu Nexus One, dok je Chris Allen otišao mnogo dalje pa je demonstrirao svoj projekat Brass Monkey koji je multiplatformsko rešenje za ovo. Korišćenje istog nam je pokazao na jednoj Unity3D multiplayer igrici gde su za kontrolisanje svojih igrača zainteresovani iz publike koristili Iphone i Android kao kontrolere.  Pošto projekat još uvek nije završen Chris ga na zahtev daje samo onima koji su radi da budu testeri istog, ali s obzirom da  Chris stoji i iza par velikih projekata od kojih sigurno treba izdvojiti open source RTMP server Red 5, Brass Monkey ima velike šanse da postane izuzetno popularan.

Verovatno najveće interesovanje na FITC-u izazvao je Molehill. Uvek kada se pričalo o njemu sale u kojima su predavanja bile su prepune, oni koji nisu imali gde da sednu stajali su sa strane ili sedeli na podu. Molehill je inače preview verzija (11) budućeg Flash playera koji ima hardversku podršku za 3D. Adobe godinama za redom pravi ankete gde korisnici daju predloge i glasaju šta bi želeli da nove verzije njihovih produkata imaju. Već godinama za redom Flash korisnici traže od Adobe-a hardversku podršku za 3D i kako stoje stvari to će uskoro i dočekati. Tomas Krcha je zajedno sa Alexom iz Alternative pokazao svoju najnoviju verziju MaxRacer igrice koja je predstavljena na Adobe MAX-u prošle godine i izazvala oduševljenje kod mnogih. Mike Jones, Adobe jevanđelista zadužen za gaming objasnio je na koji način u stvari Molehil radi sa GPU-om i uputio prisutne na 3D framework-e koji ga za sada podržavaju.

Iako se ovih dana mnogo polemiše i očekuje od njega sasvim neočekivano srebrni sponzor FITC-a bio je Unity3D. Ovo je okruženje namenjeno razvoju 3D igara koje je moguće eksportovati za browsere (zahteva instalaciju posebnog Unity plugin-a), za desktop računare, konzole za igranje, iOS uređaje a od skoro i za Android telefone. Sama pojava Molehill-a im se učinila interesantnom pa su najavili da je već određen tim programera koji će se baviti eksportovanjem igara i za Flash. Pored toga što su prisutnima objasnili proces izrade igrica u Unity-ju, na veliko oduševljenje prisutnih, neke od tajni ovog alata demonstrirao je Carlos Ulloa kreator čuvenog Papervision3D framework-a, jednog od prvih koji su doneli 3D dimenziju Flash-u.

Pored ovoga veliko interesovanje izazvala su i predavanja o programiranju zvuka Andre Michelle, monetarizaciji aplikacija i naravno uvek interesantnog Grant Skinner-a o stimulaciji za rad na sopstvenim projektima.

Ono što bih napomenuo za kraj to je konstatacija Marka Andersa iz Adobe-a da se stvari u IT-ju tako brzo dešavaju da prošle godine na istom događaju nisu mogli ni da pretpostave u kom smeru će se sve kretati godinu dana kasnije. Pojava tableta je prilično promenila tok stvari za manje od godinu dana, tako da sa nestrpljenjem očekujemo šta će se novo desiti do sledećeg marta i sledećeg FITC-a.

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR