Jun 1

LUGoNS u saradnji sa Omladinskim centrom CK13 1. juna 2009. godine u 19h organizuje predavanje o operativnom sistemu FreeBSD i njegovim paket menadžerima u LUGoNS laboratoriji (Vojvode Bojovića 13, Novi Sad). Predavač je Negovan Stanićević, a ulaz je (naravno) slobodan.

 

FreeBSD je operativni sistem za x86 kompatibilne (uključujući Pentium ® i Athlon ™), AMD64 kompatibilne (uključujući Opteron ™, Athlon ™ 64, i EM64T), ARM, IA-64, PowerPC, PC-98 i UltraSPARC ® arhitekture. On je izveden iz BSD verzije UNIX ® razvijen na University of California, Berkeley. OS je razvio i održava veliki tim ljudi. Dodatne platforme su u različitim fazama razvoja. FreeBSD je namenjen kako za rad na serverskim tako i na desktop računarima.

FreeBSD je u paketu s bogatom zbirkom alata kao deo osnovnog sistema. Da biste dobili stvaran rad na FreeBSD sistemu treba instalirati još dosta programa koji su vam potrebni. FreeBSD nudi dve komplementarne tehnologije za instaliranje softvera na vašem sistemu: The FreeBSD Ports Collection (za instaliranje izvornih-source ), i packages (za instaliranje pre-kompajliranih binarnih datoteka).

Predavanje će imati sledeći tok:

  • Ukratko instaliranje FreeBSD operativnog sistema
  • Azuriranje stabla portova
  • Instaliranje aplikacija (programa)
  • Brisanje aplikacija (programa)
  • Nadogradnja aplikacija na poslednju verziju (upgrade)

Korisni linkovi

Share and Enjoy:

Tags: , ,

Autor: Vladimir Trkulja