U Skoplju je od 15. do 17. oktobra 2009. godine organizovana treća internacionalna konferencija posvećena komunikacijama. Konferenciju je organizovao New York University iz Skoplja, a  ove godine je nosila naziv Glocal – Inside Social Media.

 
Poziv da prisustvujemo konferenciji dobili smo od Darka čije smo predavanje o live blogingu slušali na ovogodišnjem BlogOpenu. Ovo je bila prva konferencija koja se održava van Srbije, a čiji organizatori su imali želju da je pokrijemo – tako da poziv nismo mogli da odbijemo.

Sam naziv konferencije Inside Social Media obećavao je da će na konferenciji biti pokriveni različiti aspekti društvenih medija ali nismo se nadali da je nove medije moguće sagledati iz toliko različitih uglova. Na dosadašnjim konferencijama imali smo priliku da čujemo o primeni društvenih medija u poslovne svrhe, o odnosu mainstream i novih medija ali sagledavanje novih medija iz perspektive pravne regulacije, odnos nacionalizma i novih medija, stvaranje jedne nove kulture su teme koje smo malo bolje upoznali tek u Skoplju.

Znali smo da je Glocal akademska konferencija tako da nas je plašilo da na konferenciji ne bude previše teoretskih predavanja . Par takvih se provuklo, ali je bilo mnogo više interesantnih predavanja sa vrlo konkretnim primerima. Pogledajte prezentaciju Jelena Maksimović o nacionalizmu i društvenim medijima sa veoma konkretnim primerom organizacije 1389 i temom koja je poprilično aktuelna ili prezentaciju Biljane Kochovske Tanevske o jednoj novoj kulturi. Svi smo mi pomalo Otaku 🙂

Možete pogledati naše utiske sa sva tri dana konferencije i videti koje su vam tema zanimljive. Od organizatora smo dobili obećenje da će i slajdovi sa predavanja uskoro postati dostupni, kao i video materijal. Naravno, ukoliko se bavite društvenim medijima (ili se oni bave vama) predlažemo vam da obratite pažnju na Glocal konferenciju naredne godine – očekujemo opet neku aktuelnu temu i kvalitetna predavanja.

Kada je u pitanju sama organizacija konferencije imamo samo reči hvale. Internet, koji je radio odlično ( obezbeđena dva fizički odvojena linka za live stream I klasičan pristup netu ), produžni kabal i stolovi na koje ste mogli da spustite laptop doprineli su tome da ne ostajemo do tri ujutru kako bismo završili izveštaj sa predavanja toga dana 🙂  Satnice je poštavana, a na ovoj konferenciji i smo videli i zanimljiv pristup da se na bimu prikazuje vreme koje je ostalo predavačima do kraja njihovog predavanja.

Organizatori su obezbedili i live stream sa konferencije, a Darko je pokazao kako izgleda kada se primeni ono o čemu je pričao na BlogOpenu. Strana live na sajtu konferencije je imala sve što je potrebno: stream, twitter tag #glocal09, slike na flickru, kao i poslednje izveštaje sa predavanja.

Ako pogledate #glocal09 videćete da se i u Makedoniji dosta twittuje. Podatak koji smo dobili od Damjana Arsovskog je da ima između 1 500 i 2 000 tviteraša u Makedoni, a da ih je oko 700 aktivno. I u nekim drugim pokazateljima Makedonsko tržište je dosta slično našem: postoji jedan procesor za plaćanje preko neta, nerazvijeno tržište online oglašavanja (verovatno i lošije nego kod nas) i mali broj konferencija koje se bave Internetom.

Ono što nam je bilo interesantno jeste da se u takvoj situaciji jedan privatni fakultet odlučio da organizuje ovakvu konferenciju, i to po treći put, sa inostranim predavačima. Bilo bi zanimljivo videti da li će se i kada jedan domaći fakultet odlučiti da uradi ovako nešto.

I na kraju veliko hvala Darku što nam je omogućio da čujemo nešto novo, Doni za toplu dobrodošlicu i svima koji su nam pravili društvo u Skoplju. Vidimo se i sledeće godine i nadamo se da ćemo tada u Skoplju videti više ljudi iz Srbije ali i iz regiona.

Korisni linkovi

Share and Enjoy:

Tags: , , ,

Autor: Jelena Rakić