Hakovanje demokratije u XXX koraka – Jelena Jovanović

28.10.2009.

Jelena Jovanović iz E-targeta govorila je danas na biZbuZZ konferenciji o servisima za komunikaciju građana sa vladom i aplikacijama koje olakšavaju život i omogućavaju građanima da prate na koji način se troši njihov novac i direktno utiču na upravu. Jelena je predstavila nekoliko aktuelnih i  zanimljivih primera sajtova ovog tipa, uglavnom poreklom iz Amerike, čija je vlada predvodnik u razvoju servisa i brizi o komunikaciji sa građanima.

 

Američka vlada je sveprisutna na društvenim medijima, a predsednik Obama se zalaže da se za komunikaciju vlade sa građanima koriste sve moguće platforme. Sajt Bele kuće ima poseban odeljak posvećen onlajn saopštenjima napravljenim specijalno za blogere, na kome se komentari slobodno objavljuju. Oni su iskoristili Linked.in da bi kontaktirali 3,6 miliona eksperata za zdravstvo u vezi sa reformama zdravstvenog sistema, i u roku od 5 dana dobili 930 komentara.

Sajt Recovery.gov omogućava građanima da isprate na koji se način troši njihov novac i da prijave zlupotrebu. CIA prati šta se na internetu, i u kom kontekstu priča o mnogobrojnim temama.

Svedoci smo nesrećne situacije u Srbiji, kada je reč o komunikaciji uprave sa građanima, kao i mnogih rupa koje je potrebno i moguće popuniti uspomoć političke volje, kreativnosti i praćenja svetskih trendova.

Srbija ima Cyber šerifa, stranke i organizacije su prisutne na internetu, policija ima nalog na Fejsbuku i Ju tjubu, ali niko od njih ne komunicira sa korisnicima, ne odgovara na pitanja i ne koristi prednosti društvenih mreža. Komunikacija građana sa građanima i razmena informacija postoje u ovoj oblasti samo u okviru projekta Formular.rs.

Priča o Americi, kada se uporedi sa Srbijom, zvuči kao potpuna naučna fantastika, a sjajan komentar Vladana Vukdelije iz Visio Shop-a bio je – ako vas neko od donosilaca odluka upita da mu pomognete, nikako se nemojte povući. To je jedini način da se stanje promeni.

Snimak predavanja:

Autor: Dragana Petković


DODAJ KOMENTAR