How to Web 2012 – zaključci, pouke, pozitivni primeri

17.11.2012.

Prošlo je nedelju dana od How to Web konferencije. Utisci su se slegli. Šta napisati a da drugi već nisu pomenuli na svojim blogovima, twitter nalozima, facebook profilima?

I ova konferencija je bila pun pogodak za one koji žele da čuju nešto novo, nešto staro, nešto zanimljivo, da se upoznaju nove ljude, da pojačaju veze sa onima koje su već upoznali. Savršena prilika da razmislite da li ste u pravoj priči i na pravom putu.

How To Web 2012

 

Svoje znanje i iskustva je podelilo više od 40 internacionalnih predavača, konferenciju je posetilo preko 700 ljudi a ono što je najzanimljivije je i da se prijavilo 32 startapa iz Centralne i Istočne Evrope (nažalost, samo jedan iz Srbije).

Sled koji se mogao izvući sa predavanja bi bio ovakav:

Ideja (inovacije) -> Tim (motivacija) -> Proizvod (prodaja) -> Lansiranje (tržište) -> Usavršavanje -> Investicije

Polazeći od ideje, sve je ukazivalo na to da ne treba da izmislite nešto revolucionarno, to je jako teško, ali primetite šta fali u vašoj okolini (Fil Libin), razmislite kako biste to unapredili i pravac na Startap akademiju! 🙂

Nekoliko njih je zagovaralo ideju da ukoliko nemate dobar tim, ne ni treba da idete dalje. Tim treba da bude oslonac, da pokaže veru u to što radi i da iznese sve na svojim leđima. Slaba karika sve to može da poljulja. Kultura koju odredite na samom početku će vas pratiti tokom celog postojanja, zato je bitno da je dobro definišete (David Bizer).

Dakle tu je ideja, tu je tim, kultura – sve zajedno će dati vaš proizvod koji izlazi na tržište. Ipak, nemojte previše čekati na lansiranje. Ukoliko se ne stidiš prve verzije svog proizvoda, lansiraš prekasno, jedan je od citata sa konferencije. Ne komplikujte, proizvod ipak treba da bude toliko jednostavan da ga vaši kupci prodaju za vas (Bill Liao).

Iako ste tu zbog svojih korisnika, nemojte ih previše pitati za mišljenje. Samo će vas zbuniti, rasturiti vam fokus (Andreas Klinger). Sami budite svoj najveći kritičar, koristite svoj proizvod i uvidite iz vašeg ugla šta želite da unapredite (Fil Libin).

Kako doći do investicije? Da li odmah krenuti u potragu dok je ideja samo na papiru ili čekati potvrdu koncepta? Zavisi od slučaja do slučaja, zavisi od vaših planova i ciljeva. Praksa je pokazala da bi najbolje bilo tražiti dobre savete dok planirate. Primenite dobru praksu, idite dalje dok ne dokažete da vaša ideja vredi. Sa dokazom je najlakše doći do investicija. Nemojte pokušavati da se svidite svima u isto vreme, ne trošite energiju na svakoga, fokusirajte se na manje niše i pokušajte da prepoznate problem, objasnite ljudima kako da ga reše (Tine Thygesen). Naravno, i na greškama se uči. Grešite u što ranijoj fazi, grešite brzo i testirajte, testirajte, testirajte! (Stephanie Kaiser).

Na kraju, kao jedan od zaključaka je i da ako dobro ne govorite engleski jezik, ako ste zadovoljni pozicijom “velike ribe u maloj močvari”, ukoliko ste se fokusirali na lokalno tržište, ukoliko vaš tim ne želi da ide dalje, ukoliko ne volite da putujete, možda cela ova priča nije za vas. (Mark Pascarella)

Generalno, na mene je najbolji utisak ostavilo predavanje Fila Libina, CEO iz Evernote-a, i to ne zbog toga što koristim Evernote na dnevnoj bazi i što ga imam na svakom uređaju, ne ne, nije zbog toga! 🙂 Njegovo predavanje je bilo prepuno dobrih saveta i dobre prakse. On je na jako zanimljiv način objasnio da su ideje svuda oko nas, samo treba da gledamo pažljivo svet oko sebe i da izaberemo šta ćemo da unapredimo. Ohrabrio je ljude da je ovo pravo vreme za uspeh i da je tehonolgija pravi alat za to. Žao mi je što je predavanje trajalo samo pola sata, verujem da bih mogla da ga slušam ceo dan.

Što se tiče samog startap takmičenja, delovalo je da se nisu baš najbolje spremili za svoje nastupe, većinom su delovali zbunjeni pitanjima koje su dobili od žirija. Vrlo verovatno je trema učinila svoje. Pobednik, Incrediblue tim iz Grčke, je zaista imao najbolji nastup, zanimljivu ideju i zasluženo su dobili nagradu od 10.000 USD.

Da ne dužim dalje, bilo je jako dobrih predavanja, bilo je i onih koji nisu držali previše pažnju (avaj, ne može sve da bude savršeno), ali zaista treba aplaudirati organizatorima koji su i ove godine spojili ljude koji imaju ideje, ljude koji imaju znanje i one koji imaju novac. Ko zna, možda sledeće godine baš neki od startapa koji su sada predstavljali svoju priču, budu u ulozi govornika konferencije.

Predavači sa konferencije na Twitter-u:

Autor: Sandra Popović

Započela karijeru kao Marketing asistent u građevinskoj kompaniji, a zatim se preorijentisala na vođenje projekata. Prvi projekat na kojem radi je sajt online turističke agencije Putovanja.info. Svoju karijeru nastavlja u kompaniji Ballab, gde se bavi vođenjem projekata.

 

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR