iFront: Dan drugi – Veb je zabava

10.06.2009.

Drugi dan iFRONT konferencije o internet poslovanju, u hotelu Zira, bio je u znaku zabave – društvenih mreža, dizajna i news sajtova. Saznali smo kako izgledaju poslovni modeli velikih sajtova, kao što su RapidShare i DailyMe, dobili praktične savete za razvoj socijalnih mreža i upoznali se sa teškoćama u veb dizajnu magazina. Bilo je reči i o tome kako YouTube menja umetnost i pojam slave. Sve u svemu interesantan dan, aktivna publika, puno pitanja i zanimljivih odgovora.

 

Nil Badi, predsednik sajta DailyMe izdvojio je personalizaciju vesti kao ključ razvoja news sajtova. Teško je izdvojiti se u moru news sajtova, a korisnicima je teško da pronađu baš one vesti koje ih interesuju, zato je prilagođavanje vesti odličan put za razvoj news sajtova i način da se korisnicima pomogne da prebrode prezasićenost informacijama.

Pored prezasićenosti tekstovima, magazini imaju i mnogih drugih problema, o kojima je govorio Aleksandar Popović, ispred The Economist group-a. Po Aleksandrovom mišljenju internet magazini su siromašni jer ne uspevaju da prenesu poruku koju nosi dizajn u štampanim izdanjima. Štampana izdanja su često mnogo efektnije i kreativnije urađena, dok od te kreativnosti malo šta ostane kada se prenese na net.

Ogromna kreativnost zato može se naći na drugoj strani neta – kod korisnika, koji svakodnevno aplouduju hiljade snimaka na YouTube. O potencijalu amaterskih video snimaka na ovom servisu govorila je umetnica i teoretičarka Bojana Romić. Mogućnost da jednostavno i brzo aplouduju svoje snimke sa mobilnog telefona ili fotoaparata otvorila je mnogima put ka 15 minuta slave, a nekima je i potpuno promenila život.

O aploudovanju materijala imao je mnogo šta da kaže i gospodin Bobi Čeng, ispred RapidShare-a, koji hostuje oko 50 petabajta podataka i dnevno opsluži 40 miliona korisnika, iako ima samo 50 zaposlenih. Bobi Čeng je objasnio da se RapidShare ne koristi samo za razmenu materijala „sumnjive sadržine“, već da su među klijentima i velike korporacije koje putem ovog servisa razmenjuju važne poslovne podatke.

Adrian Skot, CEO firme Ryze, oduševio nas je predavanjem o trendovima u razvoju društvenih mreža. Kako on kaže Ryze je jedna od prvih društvenih mreža, koja je inspirisala nastanak Friendstera, za kojim su došli MySpace i Facebook. Adrian trenutno priprema novi projekat – novu socijalnu mrežu i predavanje je bilo posvećeno stvarima na koje treba obratiti pažnju kada planirate razvoj ovakvih mreža.

O mrežama su nadahnuto govorili i Dejan Bizinger, ispred Karika i Nemanja Pantelić, sa primerom sajta b92.fm. Karike imaju 230.000 korisnika, a prihod se prvenstveno generiše kupovinom virtuelnih poklona koje članovi jedni drugima poklanjaju po ceni od 30 dinara + PDV. Prihode Karakama donose i premium servisi koje ova društvena mreža ima u ponudi.

Na sajtu b92.fm trenutno postoji 47.000 registrovanih naloga. Nemanja Pantelić je prikazao integraciju b92.fm playera sa Facebookom i MySpaceom, i sa prisutnima podelio probleme sa kojima se njegov razvojni tim susreo i najavio online prodaju muzike u mp3 formatu, u dogovoru sa velikim muzičkim kućama.

Na drugom danu konferencije imali smo priliku da zaista uživamo u opuštenoj atmosferi i sjajnim predavanjima. Poneli smo nova znanja, a konferencija nas je inspirisala i da istražujemo dalje, budući da su predavači predstavili nove ideje, nove resurse i preporučili kvalitetnu literaturu. Publika je postavila mnoštvo pitanja, a odgovori su bili konkretni, jasni i korisni. Za više detalja pogledajte pregled svih predavanja sa drugog dana konferencije (okačeni i slajdovi sa predavanja), a i slike sa današnjeg dana su dodate u galeriju. Mi se uskoro javljamo i sa pregledom utisaka o celoj konferenciji, organizaciji, networkingu i drugim zanimljivostima.

Ukoliko ste propustili prvi dan konferencije, svratite ovde.

Autor: Dragana Petković


DODAJ KOMENTAR