Internet bezbednost 3 u 1

29.10.2014.

Srbija je ove godine po drugi put deo “Evropskog meseca sajber bezbednosti”, koji tokom oktobra sprovodi Agencija EU za bezbednost mreža i podataka (ENISA). Tim povodom Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) organizuje 29. oktobra, od 10.30 do 14.00, panel diskusiju pod nazivom “Internet bezbednost 3 u 1″, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, Skenderbegova 51. 

“European Cyber Security Month” (ECSM) ima za cilj da promoviše sajber bezbednost među građanima kako bi promenili svoj stav prema sajber pretnjama i da im pruži najnovije informacije kroz edukaciju i razmenu dobre prakse. Zato će i učesnici skupa “Internet bezbednost 3 u 1″ pokušati da odgovore na ključna pitanja: koje su danas glavne pretnje internet bezbednosti za obične i poslovne korisnike, kako se zaštititi, šta rade državne institucije i šta se od njih očekuje. Naš svakodnevni život sve više zavisi od bezbednosti informacija i dostupnosti internet servisa. A da li razmišljamo o bezbednosti? Ko obrađuje naše podatke, gde ih skladišti, kako ih štiti, koje su glavne opasnosti koje nas vrebaju onlajn, koja je odgovornost privatnih kompanija i države? Ako nam institucije ne pružaju adekvatnu zaštitu, kako da se sami zaštitimo?

Moderator skupa “Internet bezbednost 3 u 1″ je Slobodan Marković iz RNIDS-a, a učestvuju brojni domaći stručnjaci iz svih oblasti koje su bitne za sajber bezbednost. Uvodnu reč imaće gošća iz slovenačkog nacionalnog registra ARNES Jasmina Mešić, koja će predstaviti njihovu Nacionalnu strategiju za sajber bezbednost i nacionalni program edukacije “Sigurni na Internetu”.

Kao organizacija od ključnog značaja za stabilnost i razvoj DNS sistema u Srbiji, RNIDS je kroz celokupnu svoju delatnost posvećen očuvanju bezbednosti na domaćem internet prostoru. RNIDS naročito vodi računa o edukaciji korisnika nacionalnih internet domena .RS i .СРБ, kojima je posebno namenjen internet sajt www.domen.rs.

Korisni linkovi

ECSM (European Cyber Security Month)www.cybersecuritymonth.eu

ENISA (European Union Agency for Network and Information Security) – www.enisa.europa.eu

Muzej nauke i tehnike – www.muzejnt.rs

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR