Izbor pravog Content Management Sistema – Boris Krstović, Spoonlabs

22.04.2009.

Boris Krstović, Managing Director u firmi Spoonlabs d.o.o. je održao predavanje o Content Management sistemima (CMS) i pokušao da da odgovore na neke od večitih dilema: full-custom rešenje ili gotov softver, open source ili proprietary?

 

No pre nego što se stigne do tih konkretnih pitanja, prvo pitanje na koje treba odgovoriti je: Šta želite da CMS reši u vašem poslovanju? Izbor CMS-a može imati dalekosežne posledice ako se ne uradi kako treba, te je dobro imati u vidu činjenicu da je najskuplji pogrešno izabran CMS.

Šta sve CMS treba da obezbedi? Kreira, objavljuje i uklanja sadržaj – tako je bilo nekada. Danas CMS treba da vrši distribuciju i agregaciju sadržaja na mnogo novih nivoa. Content Syndication, Multiple landing pages, Micro sites, SEO optimiovane strane i Mobile/PDS, RSS su neke od ključnih reči modernih komunikacija, na koje CMS mora da ima adekvatan odgovor.

Kada je u pitanju Full-custom rešenje ili korišćenje postojećeg, Boris smatra da samo ukoliko je tehnološka infrastruktura komparativna prednost core businessa treba razvijati full custom rešenje.

Do kraja predavanja, čuli smo sledeća tvrđenja:

  • Framework over solution – problem je što između 80 i 90% funkcionalnosti nije potrebno. Zato se koristi Framework. U tom slučaju je problem kvalitetna specifikacija poslovnog modela.
  • Ako idemo na gotovo rešenje – open source ili proprietary? Company behind product koncept – open source nije besplatan, a ni jeftin.
  • Softver nije taj koji treba da bude managed and supported, vec konkretna implementacija treba da bude managed and supported.

Na kraju možemo reći da je ovo predavanje bilo sasvim korektno i da je skrenulo pažnju na neke od bitnih aktivnosti koje se prilikom korišćenja CMS-ova zanemaruju. Razmislite o svemu ovome kada sledeći put za sajt koji radite automatski izaberete Joomlu, WordPress ili nešto slično.

Autor: Vladimir Trkulja

2 komentara

22.04.2009. @ 18:35

Izuzetno mi se svidjelo predavanje. Stvarno je bilo profesionalno odradjeno i zanimljivo. Jako dobro je objasnjeno zasto na kraju besplatni moze ispasti najskuplji.

27.04.2009. @ 22:17

Boris odličan, predavanje profesionalno, precizno nijansirane varijante koje neodlučnima mogu da pomognu da se prepoznaju šta se najviše isplati. Besplatno retko kada ispadne najjevtinije. Moja zamerka, što i rekoh Borisu nakon predavanja, je previše engleskih izraza, koje neko ko nije iz struke (čitaj DM-ovi u bar 60% firmi u Srbiji) neće razumeti. A oni drže novac u svojim rukama.
Good luck Taylorman 🙂


DODAJ KOMENTAR