Jelena Mickić – Društveni mediji u funkciji uspešnog poslovanja

28.10.2009.

Tradicija kvalitetnih predavanja Jelene Micikić je nastavljena i na ovom biZbuZZ-u, ovog puta sa temom “Društveni mediji u funkciji uspešnog poslovanja“. Da društveni mediji transformišu način uspostavljanja odnosa i poslovanja na Internetu je činjenica, a Jelena je iznela i nekoliko konkretnih primera korišćenja Twitter-a.

 

Stari pristup bi izgledao nešto kao “kompanija mas medijipotrošači“, koji potrošače tretira kao amorfnu masu. Novi pristup se zasniva na principu “kompanija <-> potrošači“, gde <-> označava dvosmernu komunikaciju, ali i mnogo više od toga.

Sadržaj koji se potencijalnim ili aktuelnim korisnicima plasira mora da zadovoljni gomilu kriterijuma, ali pre svega mora da bude interesantan i relevantan. Takođe mora da poziva na akciju i da publici kojoj se obraća omogući da se aktivno uključi u komunikaciju.

Loših primera ima stvarno mnogo, a Jelena je izabrala Twitter i nekoliko naloga koji praktikuju isključivo promotivni broadcast, ignorisanje sopstvenih followersa, i loše manire tipa CAPS LOCKA. Pouka koju treba izvući je da online nastup treba da bude harizmatičan, da pokazuje da vam je stalo do drugih (empatija) i da se poruka iskomunicira na što jednostavniji način.

Za kraj par saveta:

  • definišite ciljeve,
  • budete autentični i iskreni u nastupu,
  • planirajte kampanju, radite evaluaciju,
  • vodite računa o reputaciji,
  • koristite sopstveni materijal, ili dajte credit za tuđi,
  • redovno ažuriranje sadržaj,
  • i zaboga: vodite računa o pravopisu i gramatici!

Snimak predavanja:

Autor: Vladimir Trkulja

1 komentar

Jelena Mickic
01.11.2009. @ 17:23

Hvala na lepim recima 🙂

Kako je konferencija zavrsena nadam se da je ispunila ocekivanja i ucesnika i organizatora.

Sve pohvale za dame Mariju i Jelenu (konferansijea) i musku ekipu Srdjana (SSpin), Vitu i Flajka koji su organizovali veoma uspesni ovogodisnji biZbuZZ.

Takodje pohvale i za sve one koji su vredno radili “iza kulisa” kako bi sve funkcionisalo.

Pozdrav svima do narednog vidjenja 😉


DODAJ KOMENTAR