Četvrti sajam poslova za studente i diplomce tehničkih i tehnoloških fakulteta – Job Fair održan je 3. i 4. novembra u zgradi tehničkih fakulteta u Bulevaru Kralja Aleksandra. Na Sajmu se predstavilo više od 50 kompanija, među kojima su i globalni partner Microsoft, generalni pokrovitelj Mozzart kladionice i pokrovitelji Coca-Cola Hellenic, Telenor fondacija i Titan cementara Kosjerić.

 

Još jednom su studenti iz organizacija BEST i EESTEC potvrdile svoje odlične organizacione sposobnosti. Ovog puta imali primetili smo dve vrlo interesantne novine. Već na samom ulazu organizatori će vas upitati sa kog fakulteta dolazite, a zatim vam dati odgovarajući papirić sa spiskom zainteresovanih kompanija koje traže kadrove upravo sa vašeg fakulteta.

Drugi, neočekivano dobro prihvaćen eksperiment, organizatori su izveli sa kompanijom Mozzart. Organizujući takmičenje u kodiranju igre Gomoku, i deleći sjajne nagrade, Mozzart je uspeo da zaintrigira čak 69 takmičara, najviše njih sa Elektrotehničkog, Računarskog i Fakulteta Organizacionih Nauka. Bilo je i par učesnika sa Prirodno-matematičkog fakulteta, ali i par entuzijasta iz oblasti društvenih nauka. Kako smo saznali neki od implementiranih algoritama bili su zaista dobri, a žiri je detaljno ispitao autorska rešenja i moguću krađu softvera sa interneta. Sva tri prva mesta osvojili su studenti Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada. Čestitamo Marku Saviću i verujemo da je Mac Book otišao u prave ruke!

Na sajmu su organizovane i dve tribine “Danas master, sutra…?” i “Prakse – put u budućnost!“. Na obe tribine su učestvovali predstavnici fakulteta (profesorka Srbijanka Turajlić), države (Nacionalna služba za zapošljavanje), kompanija (Proctor and Gamble i Nestle Ice Cream) i studenata (student prodekan ETF-a Katarina Ristić i Milica Milivojević). Po rečima koordinatorka za tribinu, Angeline Jović sa FON-a, tribine bile veoma posećene i uspešne. Drugog dana studenti su mogli da slušaju o soft skilovima, tj o veštinama netehničkog karaktera. Tribina je pokušala da odgovori na pitanje šta to poslodavci traže pored ekspertskog znanja iz tehničke oblasti. Cenimo da ova znanja iz komunikacije, timskog rada, rešavanja konflikata mogu značajno uticati na mogućnost zaposlenja. Ova znanja na nekim fakultetima su nepravedno zapostavljena, a o njima se i među studentima i dalje misli kao o nevažnim „menadžerskim” kvalitetima. Još jedna zanimljiva tema koja je spomenuta bila je i IT pismenost na svim fakultetima.

Najviše se traži poznavanje: C++, C#, Java programskih jezika, ali i sve više ima ponuda za administraciju sistema, kao i za testiranje softvera. Predznanje iz ovih oblasti jeste prednost, ali kompanije primaju i ljude bez iskustva. Pored ponude stalnog zaposlenja, nekoliko kompanija je bilo zainteresovano za praktikante, a samo jedna PS Tech nudi izradu diplomskog rada. Interesantna je i kompanija Telvent Dms iz Novog Sada koja proširuje svoje poslovanje i na Beograd i traže nove zaposlene.

Naš sagovornik Dražen Drašković, koordinator za odnose sa javnošću, napominje da je u toku sajma broj ostavljenih biografija bio 1400. Baza kadrova otvorena je do 15. novembra i do tog datuma broj biografija trebao bi da prestigne prošlogodišnju cifru od 2000.

Veroljub Zmijanac

 

Share and Enjoy:

Tags: ,

Autor: Vladimir Trkulja