Komercijalno upravljanje sadržajem – Vladimir Živaljević

22.04.2009.

Zamalo da propustimo predavanje uvek zanimljivog i informativnog Vladimira Živaljevića o komercijalnom upravljanju sadržajem (ove godine je imao slajdove 😉 ), budući da su nas glad i iscrpljenost pritisli, a niko nam nije rekao da sendviče imamo u susednoj prostoriji 🙁

 

Za one koji ne znaju – Žikina predavanja su praktično uvek hajlajtovi događaja na kojima učestvuje. Bilo da samo prenosi svoje (ogromno) iskustvo, ili ima jasan koncept i plan predavanja (kao što je ovog puta bio slučaj) jedno je sigurno – naučićete nešto novo.

Vladimir Zivaljevic - Komercijalno upravljanje sadržajem

Naravno, jako teško je preneti njegove reči, tome jednostavno treba prisustvovati. Prenećemo neke od zaključaka i iznesenih stavova, a nadamo se da organizatori planiraju da negde postave i video materijal.

Iz nekoliko početnih slajdova možemo da izdvojimo konstataciju da je content management strategija – ne može se jednostavno kupiti, već je potreban mnogo širi i ozbiljniji pristup za postizanje vidljivih i kvalitetnih rezultata. Content management je takođe proces u kome digitalni sadržaj evoluira i postaje bolji. Time se mora baviti svakodnevno, odnosno u to treba uložiti značajna sredstva – primer sajta stetoskop.info, koji mesečno košta oko u koji se mesečno ulaže oko 6k evra.

Kada je u pitanju sadržaj, uvek se dođe i do SEO priče. Ona je apsolutno neophodna, ali ne vredi ukoliko isporuka, logistika i ostali faktori vezani za biznis nisu na zadovoljavajućem nivou.

Čuli smo jako zanimljiv primer SEO aktivnosti, vezane za Uskrs i biobalans (proizvod na bazi biljnih vlakana). Naime, odrađena je optimizacija sa ključnu reč “uskrs”, budući da se pretpostavka o aktuelnosti te reči oko praznika ispostavila kao tačna. Međutim, nije dovoljno odraditi samo SEO kampanju, već je posetiocima koji za tu ključnu reč dođu na sajt potrebno i dati nešto što traže. U ovom slučaju su to bile informacije o Uskrsu, i recepti za posnu hranu – u kojima je biobalans provučen kao jedan od sastojaka. Uostalom, pogledajte i sami kako je to izvedeno na http://www.biobalans.com/index.php?page=uskrsnji-post&hl=rs_RS

Zatim je predočeno kako vlasnik sajta angažovanjem content managera može imati benefite od takve akcije, uz primere iz prakse – 200% skok posećenosti nakon primene content managementa. Jedan od osnovih ciljeva implementacije content managementa je pretvaranje posetilaca u kupce.

Zanimljivo je i poređenje cena marketinških kampanja – čuli smo da je Žiku najmanje koštala Internet kampanja (uz najbolje efekte poseta/prodaje), zatim bilbordi, pa tek onda reklame u časopisima.

Ovo predavanje (kao i prethodno koje je održao Dragan Varagić, a kome na žalost nismo prisustvovali) treba da skrenu pažnju na sadržaj kojim punimo sajtove. U današnje copy/paste vreme ovakvi primeri su potreban podsticaj vlasnicima sajtova da je sadržaj ono što je bitno, i da bez ozbiljne strategije i ulaganje nije realno očekivati dobre rezultate. Nadajmo se da će broj firmi koje nude usluge content managementa u budućnosti porasti – a dotle nam slede edukacija, demistifikacija, …

UpdateZahvaljujemo se Vladimiru Živaljeviću što je omogućio da se njegovo predavanje preuzme (PPS, 3.25 MB).

Autor: Vladimir Trkulja

2 komentara

23.04.2009. @ 08:51

žika je jedan od par ljudi zbog kojeg će mi biti žao što nisam prisustvovao konferenciji. posebno sad kad mu pravim i konkureniciju sa astma.rs :)))

(ček jer to beše žika koji ne ostavlja mejl nikome, već samo mobilni telefon? ako je tako onda želim objašnjenje, šta će ovaj akvabutik mejl na slajdu!!!)

04.05.2009. @ 15:44

Da, da, bas taj Her Žika 🙂


DODAJ KOMENTAR