Konferencija e-Razvoj 2011

28.03.2011.

U svečanoj sali opštine Stari Grad u Beogradu održana je prva e-Razvoj konferencija u organizaciji istoimenog udruženja, koje je tom prilikom obeležilo godinu dana postojanja. Predavači iz velikih kompanija, veterani domaće IT scene, cloud kao dominantna tema i predavanja koja su mogla biti interaktivnija su obeležila ovaj događaj.

 

Cloud computing je još jednom bio tema u fokusu, koju je otvorio Vladimir Knežević iz Microsofta, predstavivši Microsoftovo viđenje cloud tehnologije i servisa koji se baziraju na njima. Bezbednost je ponovo ključna reč i osobina koja je jedna od osnovnih prednosti ovog koncepta.

Na ovo predavanje su se kasnije nadovezali Drago Samardžić iz Cominga sa pričom o virtuelizaciji kao osnovi clouda, i Saša Milašinović iz kompanije YUTRO koji je pričao o cloud servisima koji mogu pozitivno da utiču na bezbednost korisnika i kompanija.

Prilično neverovatno, ali najzanimljivija izlaganja su imali predstavnici obrazovnog sektora. Dragan Domazet sa Metropolitan Univerziteta je pokrio širok spektar tema vezanih za obrazovanje i IT, počev od besmislenosti ukidanja informatike u srednjim školama, pa do stava da visokoškolske ustanove u zemlji svoje studente masovno osposobljavaju samo za korišćenje informacionih tehnologija, ali ne i za razvoj softvera i ostale veštine koje su im potrebne za rad u struci. Zaključak: nema informacionog društva bez vrhunskog IT obrazovanja i osnovne IT pismenosti u društvu.

Da se mnogo toga može postići uz volju i puno rada pokazuje primer Učiteljskog fakulteta beogradskog Univerziteta. Aleksandar Jovanović je fenomenalno prikazao kako ovaj fakultet koristi informacione tehnologije u svakodnevnom radu, kako od svih profesora zahtevaju korišćenje emaila i zvaničnu dokumentaciju za sednice pripremaju isključivo u digitalnom formatu. Međutim, on je skrenuo pažnju na vrlo izražen i apsurdan problem – možete naučiti buduće učitelje da koriste informacione tehnologije, ali čemu to kada oni odu da rade u osnovne i srednje škole po Srbiji gde nemaju ni osnovne uslove za primenu stečenih znanja iz oblasti IT-ja?

Portal eUprava je imao predstavljanje i na ovom skupu, sasvim zasluženo, budući da je to jedna od najboljih stvari koja se u skorije vreme desila u državnoj upravi. Damir Baralić je najavio uvođenje komentara na usluge koje se pružaju, kao i elektronsko zakazivanje usluga koje se ipak moraju obaviti offline. Svaka čast, treba istaći da je portal eUprava osvojio prvo mesto na European IT Excellence Awards 2011.

IBM je iskoristio priliku da pusti film o 100 godina postojanja (vredi svakog minuta, pogledajte), Jelena Ivanković iz Privredne komore Beograda je imala fascinantno spremljen govor o nečemu, predstavnik Telenora je lamentirao o liberalizaciji tržišta, a priča o kvalifikovanim elektronskim sertifikatima i njihovom značaju me svaki put podseti koliko je ta tema dosadna.

Organizovanje IT konferencije nije nimalo jednostavna stvar, te organizatorima svaka čast na inicijativi i očiglednom trudu koji su uložili. Sala u opštini Stari Grad je odlična, ali prostor ispred nje je nedovoljan i neadekvatan za networking celog kapaciteta pomenute sale. Aktivnost na Twitteru je postojala, mada se vidi da je učestvovalo svega nekoliko ljudi.

Najveća zamerka e-Razvoj konferenciji ide na račun količine i kvaliteta predavača. Stvarno ih je bilo previše, većina je imala dosadne priče koje su previše puta ispričane. Super je što imamo vrhunske IT kadrove, ali konferencije ovog tipa ne treba da insistiraju samo na stručnosti i znanju, već i načinu na koji se to znanje prezentuje.

Srećan rođendan (sa malim zakašnjenjem) udruženju e-Razvoj, uz želje za puno poslovnih uspeha, a posebno uspešno organizovanih konferencija.

Fotografije su preuzete sa e-Razvoj bloga.

Autor: Vladimir Trkulja


DODAJ KOMENTAR