Prenosimo vam utiske Dragana Varagića koji je ove godine održao predavanje na konferenciji Web Strategija 4, u Zagrebu, a ujedno mu se i zahvaljujemo na dozvoli da njegov tekst objavimo ovde.

Ova jednodnevna konferencija u Zagrebu, koja je održana 05.03. ove godine organizovana je po principu dobre kombinacije broja predavanja i događaja, sa dovoljno dugačkim pauzama za preko potrebno umrežavanje učesnika.

 

Po slobodnoj proceni, oko 300 učesnika je prisustvovalo većem broju predavanja, a sama predavanja su bila namenjena različitim ciljnim grupama (u odnosu na znanja o oblasti kontekstualnog oglašavanja), što je dobro, jer sam na skupu upoznao veoma različite osobe iz veoma različitih privrednih grana, koje imaju potrebu za većim efektima online promocije.

Neka od zapažanja

Obzirom da zbog velikog broja razgovora sa veoma različitim sagovornicima nisam prisustvovao svim predavanjima, ne bih ulazio predstavljanje predavanja, ali bih izdvojio, ad-hock “okrugli sto” na temu aktuelnog stanja online oglašavanja, gde se moglo videti da su problemi sa online oglašavanjem u Srbiji i Hrvatskoj veoma slični (saznali smo da i u Sloveniji postoje veoma slični problemi):

  • Loše usmeravanje online budžeta od strane najvećih online oglašivača.
  • Nepostojanje svesti o mogućnostima online oglašavanja sa aspekta preraspodele budžeta iz klasičnog u online oglašavanje.
  • Potreba kvalitetnije preraspodele budžeta prema različitim oblicima online oglašavanja (uključujući i odabir više načina kontekstualnog oglašavanja) – prema postignutim efektima.

Za vreme mog kompletnog boravka u Zagrebu, najupečatljivije mi je delovala činjenica koju sam neprestano imao prilike da potvrđujem u razgovorima sa različitim sudeonicima:

– Razlike u razvoju online tržišta Srbije i Hrvatske su mnogo manje nego što sam mislio (u nekim oblastima (ne veliki broj) Srbija čak i prednjači). Sa druge strane, hrvatsko online tržište je mnogo dinamičnije od srpskog, sa mnogo novih dobrih projekata, sa mnogo postojećih bitnih projekata za koje nisam znao (mislio sam da bolje poznajem hrvatsko online tržište, ali sam u razgovorima bio potpuno demantovan)

– U Hrvatskoj veliki broj osoba ide na značajan broj Internet događaja koji se organizuju uglavnom u Zagrebu (što baš i nije dobro), što znači da se mnogo više ulaže u Internet edukaciju nego kod nas, od strane e-privrednika (osobe i firme koje već koriste Internet u poslovanju).

Mislim da bi zajedničim aktivnostima, seminarima, druženjima (…) mogli puno jedni drugima da pomognemo u naše dve susedne države (a mogli bi i ostali u regionu da se pridruže)…

P.S. McCann Erickson PR iz Beograda je na ovoj Konferenciji dobio jednu od nagrada “Zlatna web marketing kampanja u 2008.” za kampanju “Allen Carr’s Easyway To Stop Smoking Widget”.

Autor: Dragan Varagić

Share and Enjoy:

Tags: , ,