Mart 30

Muzej istorije Jugoslavije povodom prestanka funkcionisanja .yu domena organizuje jednodnevni događaj pod nazivom kraj.yu. (kraj tačka ju). U okviru programa biće organizovana panel diskusija na kojoj će govoriti stručnjaci koji su učestvovali u osnivanju i održavanju .yu domena. Njihova priča otkriva da je postojanje ovog internet domena duži niz godina bilo moguće zahvaljujući dobroj volji i volonterskom radu nekoliko profesora i naučnika sa ETF-a, FON-a i njihovih kolega iz inostranstva koji su pristali da besplatno odražavaju domen.

 

Događaj će početi projekcijom epizode Ciklotrona pod nazivom Hakeri koja podseća na jednu, ne tako davnu (i ne tako legalnu) fazu karakterističnu za razvoj interneta kod nas.

Na izložbi u holu Muzeja 25. maj biće izloženi jedan od prvih kompjutera jugoslovenske proizvodnje CER 10 i prvi jugoslovenski personalni računar Galaksija koji je bio konstruisan tako da ga je korisnik sam sklapao. Tokom događaja prikupljaćemo stare internet prezentacije sa .yu završetkom.

Za kraj je planirana žurka tokom koje će se služiti specijalno za ovu priliku osmišljeni kraj.yu kokteli. Za muziku su zaduženi DJ Ewox i Kosmoplovci.

Muzej istorije Jugoslavije će svoje kolekcije obogatiti jednom za sada još uvek neuobičajenom akvizicijom – domen .yu postaje prvi virtuelni eksponat u našim kolekcijama.

Organizacijom kraj.yu MIJ takođe najavljuje nekoliko projekata koji slede ove godine – obeležavanje 50 godina od sklapanja prvog računara u SFRJ, početak rada na info portalu koji će se baviti istorijom interneta u Jugoslaviji, kao i i novu kraj.yu liniju nakita koja će se uskoro naći u ponudi suvenir shopa Muzeja istorije Jugoslavije.

Internet korisnici (zavisnici od chata i facebooka, tech-geekovi, ali i oni koji znaju samo da provere mail) su pozvani da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj, a vlasnici sajtova sa adresama koje se završavaju sa .yu da donesu svoju prezentaciju na CD-u.

Satnica

18h: pozdravna reč: Dobrica Veselinović, Dušan Čavić (B92), Katarina Živanović (MIJ)

18.15h: Ciklotron, epizoda Hakeri

19h: panel diskusija

  • Učesnici: Mirjana Tasić (savetnica Registra nacionalnog Internet domena Srbije), Nikola Marković (Predsednik društva za informatiku Srbije), Slobodan Marković (Centar za razvoj interneta)

20h: Žurka kraj.yu

  • DJ set by
  • Ewox
  • kosmoplovci

Ulaz slobodan + svaki posetilac dobija 1 besplatan kraj.yu koktel (Bar kultura)

Partneri: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Muzej nauke i tehnike

Podrška: Bar kultura

Korisni linkovi

Share and Enjoy:

Tags:

Autor: Vladimir Trkulja