Kung-fu za Microsoft developere: Web-Fu!

01.04.2011.

Četvrta instanca Web-Fu!-a je održana u UK Vuk, pred oko 400 programera koji se bave Microsoft Web tehnologijama. HTML5, Silverlight, Windows Azure i ASP.NET su bile teme u fokusu, a prisutni su imali prilike da čuju i zanimljivo predavanje o ulozi dizajna u razvoju za Web, koje je održao Janko Jovanović.

 

Uspeo sam da ispratim samo dva predavanja, odličnog Danijela Štulića koji je na vrlo zanimljiv način predstavio evoluciju Silverlighta, i Janka Jovanovića koji je skrenuo pažnju da u svetu programiranja ne treba zanemarivati ulogu dizajna.

Atmosfera u UK Vuk je bila odlična, nisam u skorije vreme video toliko developera na jednom mestu. Mislim da je praktično cela sala (u koju staje 400 ljudi) bila puna, što je za respekt. Od ranoranilaca sam čuo da je bila prilična gužva tokom registracije, ali s obzirom na broj prisutnih to nije iznenađenje.

O Microsoft tehnologijama za web razvoj znam vrlo malo, a Silverlight smatram parčetom softvera koje uporno pokušava (i biva sprečeno) da se instalira putem Windows Update servisa. Danijelovo predavanje je bilo zanimljivo, lepo osmišljeno i izvedeno, te mi je pomoglo da spoznam neke zanimljive osobine Silverlighta. Pre svega, da postoje besplatni alati za razvoj, i da se Silverlight koristi za razvoj mobilnih aplikacija, a da desktop varijanta ima odlično implementiran multithreading i podršku za hardversko dekodiranje video materijala.

Zanimljiva je informacija da je izražen trend rasta interesovanja za klijentska razvojna okruženja (jQuery, flex, Silverlight), dok serverski bazirana (ASP.NET, PHP) pokazuju znake opadanja. Realnost je da postoji manji broj uspešnih aplikacija koje se baziraju na Microsoft platformama, dok primera koji koriste npr. PHP i actionscript ima na pretek.

Kao kontrast tehničkim pričama koje publika loše podnosi nakon ručka, Janko Jovanović je pričao o značaju dizajna korisničkog interfejsa, i generalno o tome koliko vredi i šta je zapravo dizajn. Moram priznati da sam očekivao malo življe i interesantnije predavanje, ali daleko od toga da je bilo dosadno.

Fenomenalno je na konferenciji koju organizuje Microsoft čuti predavača koji citira Stiva Džobsa – „Dizajn nije samo kako nešto izgleda, već i kako radi“. Sebe vidim kako koristim neki od iUređaja jedino ukoliko mi ničim izazvan padne u krilo, ali činjenica da je Apple pomerio granice u pogledu dizajna na svim poljima i da svi ostali (uključujući i Microsoft) prinuđeno kaskaju za tom magijom je za svaku pohvalu.

Ne znam kakva je bila situacija sa ostalim predavačima, ali publika je Janka imala štošta da pita. On im je odgovarao, pritom pokazujući veliku količinu iskustva i razumevanja za proces osmišljavanja i kreiranja aplikacija. Nadam se da će buduće generacije Microsoft UI dizajnera izlečiti traume korisnika od slučajnog pritiskanja tastera F1 u Windows okruženju.

Konačni utisci sa Web-Fu! događaja su vrlo pozitivni. Predavanja koja sam čuo su bila dinamična (posebno Danijelovo), a publika aktivna i u sali i na Twitteru. Slajdove sa predavanja takođe možete pokupiti, a uskoro će biti spremni i video zapisi sa svakog predavanja.

Imajući u vidu trend rasta interesovanja za ovaj događaj, ne bih se iznenadio da Web-Fu! naredne godine krene stopama Sinergije i osvane u nekoj od većih sala Sava Centra.

Fotografije su preuzete sa Microsoft Srbija Facebook stranice.

Autor: Vladimir Trkulja


DODAJ KOMENTAR