Ludost Ruperta Murdoka i plaćanje onlajn sadržaja

16.04.2010.

Murdok je još prošle godine izrazio svoje nezadovoljstvo što od Gugla ne dobija novce koje smatra da zaslužuje (pozadina + Varagićev tejk). Bez obzira na to što mnogi misle da je poludeo te na to što mu premijer Velike Britanije govori da neće uspeti, Murdok ne posustaje i za jun najavljuje naplaćivanje konzumiranja onlajn sadržaja dva lista svoje kompanije, The Times i The Sunday Times of London.

Makar svi mi smatrali da je Murdok pregažen od strane vremena i da će neizbežno fejlovati on nam ovim potezom pruža finu priliku da posmatramo veliki eksperiment na temu plaćanja onlajn sadržaja te izvlačenje odgovarajućih pouka.

 U medjuvremenu smo pomislili da bi bilo interesantno da pitamo sami sebe ali i druge da li bismo plaćali ikakav sadržaj koji nam je  dostupan na domaćem Internetu, a koji je trenutno besplatan? Ispod možete videti naše odgovore a jako bismo voleli da vidimo i vaše.

Dakle pitanje je sledeće:
Koji domaći sajt biste nastavili da pratite ukoliko bi krenuo da naplaćuje sadržaj?

Vaše odgovore i (kratka) obrazloženja ostavite u komentarima, izbegavajte servise (poput Donesi, PlanPlus), a ostavite komentar iako ne biste plaćali ni za jedan sajt a imate mišljenje na temu.

Naši odgovori

Vukašin – od sve ponude samo bih za Dudarima plaćao, pod pretpostavkom da redovnije piše, a zbog ovakvih postova.

Vlada – pokušavam da se setim koji bih sadržaj platio, ali ništa mi ne pada na pamet. Dudarim ok, ali koliko on redovno piše, to bi zaista morala da bude mizerna suma novca. Svakog dana posetim blic.rs, tamo čitam vesti, ali da se plaća, jednostavno bih išao na neki drugi info sajt. Možda Somborčevi stripovi, oni su mi mnogo kvalitetan i dobar sadržaj – jedino to bih platio. Razmišljam o nekom konkretnom sadržaju u smislu da doprinosi poslu, poslovnom usavršavanju – ali mi ništa ne pada na pamet.

DraganaE-novine.

Jelenatrcanje.rs – pozitivan, motiviše na promenu, trenutno sam u tom fazonu.

Autor: Vukašin Stojkov

5 komentara

16.04.2010. @ 11:53

Hvala Jeco :))

1. Politika.rs. Politiku često šeruje moj drugar pa možda stvarno baš te novine.. kao neki trip od malih nogu.. Politika sa svojim velikim formatom, pa sad Politika i na internetu.. Mada sve što kaže Vlada…

Možda bih platio stvarno http://nkatic.wordpress.com/ Nebojsa Katic ekonomista.. ali svi ti tekstovi sa bloga su u stvari tekstovi iz Politike.. tako da je to ipaka Politika…

2. Trzisno rešenje, koje je nekada bilo podrobnije, ali sada je onako vise samo skica.. da se vrati neki kvalitet to bi bio magazin koji bi placao.

3. Možda bih plaćao za lokalni sadržaj.. recimo kao što je Borča.org.. Znači da postoji jedan magazin za moj kraj gde bih mogao sve da završim.. kao E-Zadar.. to bih plaćao (opet uz “možda”)

4. Dobri sajtovi o temama koje su usko vezane za hobi. Toga kod nas nema.. Jelena je rekla Trčanje.rs ali ja još nisam zadovoljan nivoom tih tekstova da bi bili plaćeni… Mada tako neka niša sigurno ima mogućnost da se naplate sadržaji

Evo ga plugin za WP http://member.wishlistproducts.com/

Marko
17.04.2010. @ 12:45

Ne!

19.04.2010. @ 13:17

“da će neizbežno fejlovati”

Који израз. 😀

“Време” се плаћа, зар не? Дневне новине још не, ал’ ако замру папирна издања у потпуности, тешко да ће моћи да се живи од онлајн огласа (за сада).

Није проблем да ли бих плаћао садржај, већ који. Дневне новине код нас тешко да заслужују да буду читане, а камоли да буду плаћане.

Други портали типа Б92 нису независни и не вреде ни динара.

Да се онлајн садржај плаћа, било би квалитетнијих информација јер медијске куће не би морале да се баве прикривеним пи-аром или да добијају новац као донацију медијима да би пласирали одређене теме.

Snezana
19.04.2010. @ 22:45

Novine odavno ne uzimam u ruke, sve mi je online, pa bih placala.
No, setite se Teda Tarnera i njegovog tvrdoglavog insistiranja na osnivanju kanala vesti- CNN, uprkos rezultatima istrazivanja- propala investicija.
Ili svojevremenog predsednika Sonya koji je trazio da se proizvodi Vokmen, a svi ostali tvrdili da to nece biti trazen proizvod.

22.10.2012. @ 08:35

Danas bi malo ko išta plaćao. I nekoj daljoj budućnosti možda budemo i morali…


DODAJ KOMENTAR