Decembar 6Maj 1

Fakultet informacionih tehnologija – FIT, Univerzitet „METROPOLITAN” u Beogradu, organizuje republičko takmičenje METROPOLITAN TALENTI za učenike IV razreda srednjih škola u Srbiji. Ovo je prilika za talentovane učenike da dođu do stipendija za studije po evropskim i američkim programima. Učenici se takmiče za nagrade u šest kategorija, do 1. maja 2010. godine, nakon čega će uslediti dodela nagrada.

 

Kategorije nagrada

Metropolitan Programer – nagrada za najbolju veb baziranu aplikaciju. U ovoj disciplini takmiče se učenici koji koriste objektno orijentisane programske jezike (Java – J2EE ili C#). Nagrada je stipendija za studije na studijskom programu Informacione tehnologije u vrednosti od 9.000 eura.

Metropolitan Dizajner (interaktivni mediji) – nagrada za najbolji vizuelni utisak odnosno interaktivni dizajn (web dizajn, animacija). Nagrada je stipendija za studije na studijskom programu Dizajn interaktivnih medija u vrednosti od 10.500 eura.

Metropolitan Dizajner (štampani mediji) – nagrada za najbolji vizuelni utisak, odnosno štampani dizajn. Takmičar bira jednu od dve zadate teme na koje može da odgovori radom u vidu 2D grafike/plakata formata 50 x 70 cm (landscape ili portrait) ili u vidu animacije.

 1. Kuda ste pošli?
  (kako vidite svoju budućnost, imate li nekih određenih ciljeva kojima težite? Temu možete sagledati i šire – kao budućnost ka kojoj ide cela naša planeta)
 2. Tehnološka bašta
  (savremena tehnologija je sveprisutna i svuda dostupna; svako je može uzgajati u sopstvenoj bašti, ali kako to utiče na ostali „zeleniš” u našem okruženju?)

Nagrada je stipendija za studije na studijskom programu Grafički dizajn štampanih medija u vrednosti od 8.700 eura.

Metropolitan menadžer – nagrada za najoriginalniju ideju i prezentaciju. U ovom slučaju, učenici se takmiče u tri oblasti menadžmenta: Operacioni menadžment, Marketing menadžment i Menadžment IT sistema. Prema svojim afinitetima odlučuju se za jednu od ove tri oblasti.

 1. Operacioni menadžment – Osnivanje firme (naziv firme, delatnost firme, logo, slogan, reklamni materijali). Svakom prijavljenom takmičaru komisija daje temu i predlog kako da je razradi. Radi se Power point prezentacija koju će najbolji takmičari braniti pred komisijom.
 2. Marketing menadžment – Učenici imaju mogućnost da izmisle proizvod ili uslugu i da osmisle reklamnu kampanju kojom bi ih predstavili (logo, slogan, reklamni materijali, predstavljanje u medijima). Radi se Power point prezentacija koju će najbolji takmičari braniti pred komisijom.
 3. Menadžment IT sistema – Učenici imaju mogućnost da izmisle proizvod ili uslugu iz oblasti Informacionih tehnologija i da osmisle reklamnu kampanju kojom bi ih predstavili (logo, slogan, reklamni materijali, predstavljanje u medijima). Radi se Power point prezentacija koju će najbolji takmičari braniti pred komisijom.

Nagrada je stipendija za studije na Menadžment studijskim programima u vrednosti od 5.250 eura.

Završnica takmičenja i dodela nagrada trajaće tri dana.

 • Prvi dan, sreda 19. maj: Metropolitan Programer
 • Drugi dan, četvrtak 20. maj: Metropolitan Dizajner
 • Treći dan, petak 21. maj: Metropolitan Menadžer

Deca sa ograničenim sposobnostima takođe mogu biti uključena ravnopravno u takmičenje. Učenici koji učestvuju na ovom takmičenju i pokažu rezultat u rangu najmanje 50 bodova (od mogućih 100) oslobađaju se polaganja prijemnog ispita na FIT-u. Objavljivanje pobednika i svečano uručivanje nagrada biće održano na kraju svakog takmičenja. Rezultati i sve dodatne informacije biće objavljene na sajtu www.fit.edu.rs.

Korisni linkovi

Share and Enjoy:

Tags: , , ,

Autor: Vladimir Trkulja