Miloš Lalić: Uticaj upotrebljivosti interfejsa i sadržaja

28.10.2009.

Putovanja.info postoje već pet godina i najposećeniji su turistički portal u Srbiji a prezentacija je bila zasnovana na iskustvu Miloša Lalića, direktora firme, u vodjenju Putovanja. Solidnu prezentaciju na veoma interesantnu i bitnu temu završio je ekskluzivnom objavom da je Infostud kupio 60% Putovanja.info! Sjajan način da se generiše buzz.

 

Poslovni modeli koje je izdvojio u uvodu prezentacije su reklamni – listing i baneri, i prodajni – dirketni prodavci i posrednici, a za ovaj sajt je bitno reći da se oslanja na oba (vredno je pomena da prihodi od reklama čine tek oko 20% ukupnih).

Centralna tema predavanja je bila optimizacija interfejsa i sadržaja za konverzije, uz fokus na turizam i iskustva Putovanja.info. Nakon definisanja opštih termina o kojima je pričao Miloš je opisao kako su uvodjenjem serije novih opcija namenjenih korisnicima i testova elemenata interfejsa stigli od 0.1% do 1.5% konverzije. Kao najbitniji medju ovim elementima izdvojeno je uvodjenje call centar – mogućnost korisnika da okrenu (ili samo budu svesni mogućnosti) nekoga na fiksni broj telefona i dobiju pomoć ili informaciju (najveći broj korisnika je tražio da im se pomogne prilikom podnošenja rezervacija).

Poentu predavanja bih preporučio pažnji svih čitaoca, a naročito onima koji učestvuju u razvoju servisa namenjenog prodaji – važnost testiranja. Čuli smo da se testiranja mogu grubo podeliti u dve grupe – testiranje interaktivnih elemenata na jednoj stranici i testiranje koraka koje korisnici prelaze od dolaska na sajt do kupovine.

Značaj testiranja se ne može preceniti, onlajn je dostupno dosta materijala na ovu temu koje potkrepljuju tvrdnju. Sitne promene koje autorima sajta mogu delovati kao nebitne mogu značajno uticati na prihode budući da se ovako dobija najrelevantnija ocena sajta – ocena posetilaca.

Miloševo predavanje je moglo biti detaljnije i informativnije budući da svest o tehnikama testiranja i njihovoj važnosti nije dovoljno raširena u domaćoj zajednici (IMHO) ali je pogodilo pravo u metu upravo skretanjem pažnje na ovu temu, osnovne principe optimizacije za konverzije te realne dobitke koji se ostvaruju.

Na kraju prezentacije smo čuli da su Putovanja i Infostud udružili snage i da je Infostud uzeo 60% vlasništva u najvećem domaćem turističkom portalu. Sve čestitke Infostudu i Putovanjima i nadamo se da ćemo u budućnosti imati prilike da vidimo još uspešnih sajtova koji udružuju snage i unapredjuju stanje na domaćem onlajn tržištu.

Snimak predavanja:

Autor: Vukašin Stojkov

1 komentar

Mihajlo
29.10.2009. @ 08:23

Svaka čast, tako rade prave kompanije !!!


DODAJ KOMENTAR