Najbolje se putuje kada putuješ sam… ako već ne ide nikako drugačije

28.01.2011.

Drugi post na StartHub blogu nam dolazi od Gorana Radića, partnera u firmi Applicon i projektu PandoPad te ko-osnivača i predsednika Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx. U njegovoj priči možete videti koji načini razmišljanja i poslovne tehnike vam mogu pomoći da pokrenete i vodite uspešan poslovni poduhvat.

Izgleda kako je svaki dan prilika da čovjeka put nanese na prvu jutarnju do obližnjeg kafića. Tu se okupljaju razni privatni poduzetnici svako sa svojom pričom. Većina njih je u problemima i na stvari gleda crno. Većina njih čeka da kriza prođe. U kafiću.

Većina njih ima nekretnine, pokretnine, kilometražu puno veću nego ja. Bistre se različite teme. Kažu da su se istrošili, a mojih su godina. Uglavnom sve što se događa ovisi o drugim ljudima, o politici, ili nekom trećem. Ustajem od stola iako me nagovaraju da ostanem i popijem još jednu kavu. Nemam vremena. Puno je stvari koje još moram obaviti prije puta.

 Budim se rano, ali me veseli odlazak u državu u kojoj još nisam bio. Svaki put avionom prilika je za puno razmišljanja. Moguće zato što ja na tim putovanjima uglavnom samujem i često se sjetim stihova – „Najbolje se putuje kada putuješ sam“. Odlučio sam da neću biti jedan od uvoznika strane robe. Odlučio sam proizvoditi i izvoziti. Na takvim letovima nema puno zemljaka.

Imam sjajnu ekipu suradnika. Oni su u stanju osigurati da kad stignem u ured svojeg potencijalnog kupca mogu briljirati. Recept je jednostavan, stalno ga u sebi ponavljam – „People don’t buy what you do, they buy why you do it.“ Da bi oni to shvatili, moraju sresti tvoju priču, čuti od tebe, pročitati. Engagement skills – ključ su za uspjeh ili neuspjeh. Neki to zovu prodaja, ali to je svašta nešto. To je prije svega želja, potreba za susretom, želja da podijeliš to što znaš i možeš i ponudiš da drugome budeš koristan.

Dok čekate da se situacija u vašoj državi promijeni na bolje, dok zamišljate kako bi sve bilo puno jednostavnije da živite u Silikonskoj dolini ili barem u nekom uređenijem društvu gdje je lakši dostup do početnog kapitala, investitora i tržišta, razmislite o svojim opcijama rainmakinga.

Sasvim je svejedno hoće li se to dogoditi u uredima naših kupaca u Stockholmu, Skoplju, Bakuu, Parizu, Teheranu, Moskvi ili na našem web sajtu. Ali desiti se mora. Svatko tko je tražio naišao je na stotine priča o start-up-ima. Ima ih raznih, različitih, ali jedna potreba im je zajednička. Amerikanci za to imaju izraz. Zove se rainmaking. Mi bismo to preveli kao dovlačenje novca u start-up. Gorivo za start je neophodno. Netko ga pronađe u čarapi i bude ga dovoljno, sljedi nadanje da će doći investitor. Kod nas nije bilo tako. Mi smo od prvog trenutka znali da imamo nešto što je netko spreman kupiti odmah. Znanje, mogućnost da nešto proizvedemo i implementiramo. I mi smo tako krenuli. Par godina marljivog povezivanja s ljudima preko Linkedina vrijedi puno. Odmah na avion, pa let po let.

PandoPad

U dvije godine došli smo na mnoga tržišta. Naša tvrtka Applicon postala je ozbiljan konkurent i partner velikim proizvodjačima. Mi smo proizvođač softvera. Naša specijalnost su elektronska plaćanja raznih vrsta i upravljanje eko-sustavima service providera. Svoje proizvode u cijelosti proizvodimo u Hrvatskoj. Taj poslovni model nam se toliko svidio da smo odlučili investirati dio dobiti u naš sljedeći projekt. PandoPad je na početku, ali model je isti. Dok čekamo da se gradonačelnik našeg grada odazove našem pozivu na prvi sastanak možda već obiđemo par novih država, …ili kontinenata. Kroz koji dan smo u Amsterdamu gdje izlažemo na sajmu. U petak je otišla ponuda zainteresiranom klijentu u Monte Carlu. Ovaj puta smo stisnuli gas i na social media marketingu

Sve rijeđe odem u taj kafić u našoj zgradi. Ne znam o čemu bih tamo s ljudima razgovarao. Da im pričam kako spremamo treći i četvrti projekt?

Autor: Goran Radić (aka GoranApp)

Tokom svog profesionalnog života vodio kompanije, prodaju, timove, upravljao proizvodnim linijama i projektima iz raznih oblasti.

Od 2009. VP Sales and Managing Partner nezavisne softverske kompanije Applicon specijalizovane za rešenja za pružaoce usluga. Lični cilj – pomoći kompanijama i ljudima da izvuku maksimum iz sjajnih proizvoda koje razvijaju vredni i talentovani ljudi.

Od 2010. ko-osnivač Applicon Tours, predsednik CISEx-a, ko-osnivač PandoPada.


DODAJ KOMENTAR