Nekoliko predloga za napredno korišćenje mreže POS terminala

22.04.2009.

Branislav Popović, direktor prodaje Pexim Cardinfo, govorio je danas na konferenciji E-Trgovina 2009, na Paliću, o POS terminalima i naprednim načinima za njihovo korišćenje, kao što su plaćanje računa za Infostan, prodaja usluga, kao što je PayTV, lutrija, prodaja na rate i odloženo plaćanje. Ovo predavanje je bila jedinstvena prilika da saznamo kakva se to ideja i tehnologija krije iza onih mističnih aparata u koje stavimo karticu kada plaćamo. Saznali smo i kakvi su planovi za naprednu upotrebu POS terminala i šta bismo još sve mogli da plaćamo bez upotrebe gotovine.

 Sada se putem POS terminala može platiti roba, dodati i napojnica, dopuniti moblilni… Šta bi još moglo da se uradi? Postoji mogućnost da se plate računi za Infostan ili telefon – ako na računu postoji barkod, sa njega se mogu pročitati informacije o računu, pozivu na broj i bilo gde platiti račun. Takođe mogle bi se plaćati i usluge kao što je PayTV, ili lutrija, plaćati na odloženo, na rate…

Firme koje se bave ovom tehnologijom, kao što je Asecco, trude se da pomognu prodavcima da se lakše izbore sa izazovima na prodajnom mestu – zadrže postojeće korisnike i privuku nove, da se smanji provizija banke, ubrza transakcija, obezbedi stalna tehnička podrška.

Takođe, proizvode se i sami aparati prilagođeni kupcima, koji mogu da prikažu cenu proizvoda, informacije o proizvodu, a i aparati koji omogućavaju da se karticom plaća na automatu za piće ili kafu,bez prisustva osoblja. Jedan od predloga za unapređenje upotrebe POS terminala je i integracija sa kasom, kako bi se izbeglo duplo kucanje iznosa.

Nakon odličnog predavanja Branislava Popovića, na red je došao Vladimir Milanović, predstavnik EMS- Asseco, koji je govorio o plaćanju platnim karticama na internetu. EMS-Asseco se bavi posredovanjem u onlajn plaćanjima i za sada ima ostvarenu saradnju samo sa Bankom Intesom u Srbiji, i to za kartice Visa, Master Card i Maestro. Dobra vest je da je i Dina Card u planu.

Milanović je izneo podatak da je prosečna vrednost transakcije preko interneta 70 evra, a da se najbolje prodaje standardizovana roba, koju nema potrebe probati (kao što su karte za koncerte ili knjige – prva transakcija u Srbiji je bila kupovina karte za Evroviziju).

Najinteresantniji aktuelni projekat je saradnja Asseco EMS-a sa Udruženjem navijača fudbalskog kluba Crvena zvezda, za akciju „Dobro znaj da uvek tu sam ja“, gde će navijači iz celog sveta moći da se učlane i putem interneta pošalju novac kao pomoć klubu.

Autor: Dragana Petković


DODAJ KOMENTAR