Obeležavanje dana Ejde Lavlejs

16.10.2015.

Sledećeg petka, 16 oktobra Inicijativa Rails Girls Beograd predstaviće žene koje su ostavrile izvanredne rezultate u nauci i IT-u kod nas i na taj način obeležiti Ada Lovelace Day u Srbiji.

Ejda Lavlejs je bila najbliža saradnica matematičara i pronalazača Čarlsa Bebidža. Zajedničkim radom su osmislili prvu analitičku mašinu. Za razliku od Bebidža koji je bio usmeren na aritmetiku, Ejda je došla do zaključka da sve što može biti konvertovano u brojeve – muzika, alfabet ili slike, može biti kontrolisano pomoću algoritama. S obzirom na to da je napisala algoritam za izračunavanje Bernulijevih brojeva, Ejda se smatra prvom programerkom u istoriji. 

Program je posvećen predstavljanju žena koje su aktivne u polju nauke (matematika, IT, inženjerstvo, fizika, hemija, arhitektura…) sa ciljem da govore o svojim trenutnim dostignućima i preprekama i razvojnom putu, i da na taj način inspirišu zajednicu i možda nekome postanu novi uzor.

Kroz šest mini prezentacija predstaviće se Dragana Zmijanac iz Startita, dr Jovana Petrović iz Instituta za nuklearne nauke Vinča, dr Zorana Kurbalija Novičić sa Upsala Univerzitet u Švedskoj, dr Svetlana Jovanović Vučetić, sa Institut za nuklearne nauke Vinča, dr Ksenija Bunjak iz EAT- Eco art&Theory, dr Jelena Vasiljević, Institut Mihajlo Pupin/Računarski fakultet

Događaj će biti održan u Novoj Iskri u petak u 17.30 h. Ulaz je slobodan.

Autor: ITD Ekipa

1 komentar

Marko
15.10.2015. @ 17:30

Nadam se da opterećenost polnim i seksualnim neće prevagnuti nad ljudskim i tehničkim…
Seksualno isključive stvari su u principu loše.


DODAJ KOMENTAR