Prezentacija novog Adobe paketa je upriličena na splavu Vizantija, veliki broj prisutnih uživao je tokom tri sata demonstracije novih mogućnosti Creative Suite-a 5. Organizaciju ovog skupa potpisala je kompanija Extreme d.o.o. Adobe Partner, uz podršku firme HSM Informatika, regionalnog distributera kompanije Adobe.

Prezentaciju je otvorio Alan Albulj, director kompanije Extreme, a u nastavku je Mirko Ledić, menadžer za Adria regiju, govorio o filozofiji kojom Adobe razvija svoje programe i rešenja.

 Dreamweaver CS5

Igor Černiševski, iz kompanije Superdot, (inače menadžer srpske Adobe User Grupe) je nastavio prikazujući novitete Dreamweavera. Najupečatljivija novina je podrška za PHP bazirane CMS (content management system) sisteme. Kroz novi Live View Navigation sada možete direktno u Dreamweaveru vršiti promene na vašem blogu ili CMSu (npr. Joomla/Drupal), a imati live preview u Dreamweaveru bez potrebe za neprekidnim uploadovanjem i testiranjem na serveru. Adobe ide i korak dalje, te kroz Dynamically Related Files možete videti i fajlove koji su dinamički vezani za vaš projekat. Novi Dreamweaver donosi veliku uštedu u vremenu kroz ove tri opcije, a takođe je unapređena rad na CSS stilovima, kroz Inspect komandu, kao i uz mogućnost da CSS stilove isključite / uključite prema potrebi (bez njihovog brisanja iz osnovnog fajla). Konačno, DW donosi još bolju integraciju sa Adobe Browser Lab-om, tako da se umanjuju problemi kreiranja prezentacije koja se vidi identično u svim browserima.

Flash CS5

Igor je nastavio prezentaciju prikazivanjem novih mogućnosti Flash-a CS5. Ovaj program sada postaje jedan od veoma bitnih komponenata CS familije i nivo integracije u Creative Suite je potpuno fantastičan. Teško da postoji program u paketu koji nema svoju povezanost sa Flash-om. Editujte bitmape u Photoshopu i uvezite ih, eksportujte kompleksne grafike kroz FXG format i obratite ih u Illustratoru, postavite svoje swf fajlove u Flash Catalyst projekte. Otvorite tekstove i layout-e iz InDesign-a direktno u Flash-u, uvezite sadržaj iz Fireworksa ili After Effecta i oni će zadržati svoje mogućnosti za izmenu. Sve je potpuno „Editable“. Flash donosi i veoma napredni tipografski engine, skromno ukraden iz InDesign-a, kojim se rešava jedan od najvećih problema sa kojima su se susretali dizajneri do sada. Konačno, da bi se rad ubrzao i učinio mnogo prijatnijim, Flash donosi novu paletu „Code Snippets“ koja omogućava da uvezete predefinisane, ili definišete svoje delove često korišćenog koda.

Flash Catalyst CS5

Sa Flash-a se prešlo na alat koji od najave do danas izaziva divljenje i ekstazu u dizajn svetu – Flash Catalyst. U pitanju je program, baziran na Flashu, kojim dizajner, bez poznavanja programiranja, može napraviti potpuno funkcionalnu Flash prezentaciju, kako za potrebe eksporta developeru, tako i za finalno korišćenje. Teško je u jednom prikazu demonstrirati sve što Catalyst može, te skočite na http://tv.adobe.com/watch/flash-catalyst-cs5-feature-tour/flash-catalyst-cs5-feature-tour-/ i pogledajte sami.

InDesign CS5

Zoran Imširagić je tada preuzeo kormilo i predstavio nove mogućnosti Indesign CS5 programa. Prva u nizu je „Multiple Page Sizes“, iliti mogućnost da u okviru postojećeg dokumenta imate različite stranice različitih dimenzija. Novi Layers Panel je sada mnogo sličniji Illustratoru, što je mnogo korisnika tražilo. Novi Gap Tool omogućava lako podešavanje razmaka između bokseva sa sadržajem, ovaj alat u saradnji sa Auto Fit opcijom štedi mnogo vremena. „Track Text Changes“ omogućava čitav spektar bolje saradnje tokom uredničkog rada na nekoj publikaciji. „Live Corner Effects“ donosi jednostavnu za upotrebu manipulaciju uglovima boksova sa sadržajem. „Background Export“ je fantastičan, ali će doneti mnogima glavobolje dok ne shvate kako radi. Naime, u pitanju je novi način eksportovanja PDF dokumenata. Kliknete na Export, a proces se seli u pozadinu i vi možete neometano da nastavite sa svojim radom u InDesign-u, nema više čekanja. Novi InDesign olakšava manipulaciju objektima, posebno transformisanje. Dizajneri magazina i ostalih publikacija uvek su imali problema kako da nameste tekst i naslove kada naslov treba da ide preko više kolona, ovaj problem nestaje sa novim opcijama „Span Text Across Columns“ i „Split Text Within Columns“. Novi InDesign donosi još i mogućnost vertikalnog centriranja u boksevima koji nisu kvadratni, a swf eksportovanje i „Timing“ panel omogućava vam da jako veliki deo posla oko Flash prezentacije odradite upravo u InDesign-u.

Illustrator CS5

Illustrator CS5 donosi novi Perspective grid tool kojim možete bez problema crtati u perspektivi, „Variable Width Tool“, kojim dobijate potpunu kontrolu nad linijom. Mnogo pametniji stroke, „Draw Behind“ i „Draw Inside“ koji daju bolju kontrolu nad pozicioniranjem našeg crteža. Takođe Illustrator unapređuje rad sa višestraničnim artboard-ovima, različitih dimenzija. I još mnogo, mnogo toga.

Photoshop CS5

Photoshop, kruna prezentacije, Content Aware fill/brush učini da zaboravite sve ostale novitete. Ne znam koliko je moguće objasniti isti rečima, ali ukucajte Content Aware Fill na sajtovima Google ili Youtube i videćete. Pored njega, Photoshop donosi još i 3D rotiranje objekata pomoću alatke „Repoussé“, nove vrhunske efekte sa digitalnu umetnost, mogućnost da sa lakoćom uradite kompleksne selekcije, „Pupet Warp“ opciju za izmenu položaja određenih elemenata na slikama (potražite „Pupet Warp). Takođe Adobe unapređuje rad sa HDR slikama i generalno pomera granice u radu sa grafičkim elementima.

Odličan 5 (Zaključak)

Prezentacija je okončana nakon tri sata koji su prosto proleteli, a za sve prisutne je organizovana prigodna zakuska. Adobe pametno unapređuje svoju uzdanicu i tačno dozira dovoljnu količinu unapređenja da bi se opravdalo svaka nova investicija u update paketa. Međutim ono što se može pročitati između redova je da novi Adobe paket je stvarno vredan update-a, jer donosi pored svih malih sjajnih stvari, veliku uštedu vremena. A vreme je novac, zar ne?

Autor: Ivan Ćosić

Ivan Ćosić je kreativac, koji živi i radi u Beogradu. Trenutno na poziciji Lead Designer u Extreme CC kompaniji, koja je generalni distributer vodećih svetskih brendova u proizvodnji video igara. Sa Adobe paketima radi više od petnaest godina na izradi novina, publikacija, grafika i web prezentacija. U svom poslu radio je za mnoge domaće i svetske brendove kao što su British American Tobaco, Caffe&Bar, Microsoft, IBM, SAP, Volksbank, Electronic Arts, Disney, Games i mnogi drugi. Jedan je od administratora najveće srpske online dizajn zajednice www.dizajnzona.com

Share and Enjoy:

Tags: , ,

Autor: Admin