Open Data Hackathon

04.12.2015. – 06.12.2015.

Sledećeg meseca, od 4. do 6. decembra organizujemo hakaton posvećen javno dostupnim podacima, koje su pojedine institucije u Srbiji otvorile i dale nam povod da kreiramo tehnička rešenja koja će povezivati ove podatke. 

Tokom 48 sati hakatona kreiraće se 10 rešenja koja će biti dostupna građanima, organizacijama i novinarima za upotrebu i pretragu, te samim tim pružiti kvalitetnije javne usluge, omogućiti bolju komunikaciju građana sa državom i doprineti transparentnosti rada javne uprave. Ovi projekti će ujedno i upotpuniti aktivističke projekte, ponuditi rešenja lokalnih problema i podstaći pozitivne promene u našem društvu.

Otvoreni podaci (open data) su digitalni podaci besplatno dostupni na internetu, koje svako moze koristiti i dalje objavljivati u bilo koje svrhe, i koji su u formatu pogodnom za dalju kompjutersku obradu i analizu.

Open Data Hakaton realizuje SEE ICT u saradnji sa UNDP Srbija i održaće se u novom centralnom prostoru domaće IT zajednice, Startit Centru. Poziv za prijavu je otvoren do četvrtka, 19. novembra u ponoć.

Pre samog hackathona, biće održana uvodna radionica u četvrtak, 26. novembra u 18h u Beogradu (Startit Centar). Ovo će biti prilika da se učesnici upoznaju, razmene ideje i oforme timove. Nakon toga će dobiti više informacija o otvorenim podacima, kako bi osmslili početne koncepte svojih rešenja.

Učesnicima na hackathonu će pomagati mentori koji imaju relevantno iskustvo u primeni otvorenih podataka u zemljama koje su primenile ovakvu praksu. Open Data Hakaton će povezati aktiviste i IT profesionalce iz cele Srbije u zajedničkom poduhvatu smislene upotrebe  otvorenih podataka. Osim vrednog i kreativnog rada, učesnike očekuje i mnogo zabave, energetskih pića i kafa, turnira u igrama, dremki u obezbeđenom smeštaju i drugih aktivnosti.

Rešenja koja budu kreirana na ovom hakatonu će biti predstavljena 8. decembra na nacionalnoj konferenciji „Otvoreni podaci za efikasnost, odgovornost i razvoj”  u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, a okupiće predstavnike i predstavnice državne uprave, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija, donatore, kao i aktiviste i aktivistkinje u oblasti otvorenih podataka i informacionih tehnologija.

Dostupni podaci

Pet institucija je omogućilo pristup otvorenim podacima iz različitih oblasti:

  • Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (zvanični registar škola, naziv, adresa, tip, veb sajt, geolokacija, visoko obrazovanje, statistička struktura zaposlenih, šifrarnici)
  • Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (lekovi za ljude, lekovi za životinje, medicinska sredstva)
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova (depersonalizovani podaci o saobraćajnim nesrećama u Beogradu u kojima se nalazi tip nesreće i geolokacija će biti dostupni i ažurirani na dnevnom nivou)
  • Uprava za javne nabavke (informacije o javnim nabavkama)
  • Agencija za zaštitu životne sredine (istorijski podaci o kvalitetu vazduha i vode, dnevni podaci o koncentraciji polena, registar zagađivača)

Ukoliko želite da na inovativan način omogućite da građani koriste bazu otvorenih podataka i na taj način doprinesete unapređenju lokalne zajednice, ovo je poziv za vas:

Aktivisti:

Hakaton je prilika da vaše akcije i ideje dobiju mobilnu ili veb aplikaciju koja koristi podatke koje su pojedine državne institucije nedavno otvorile (podaci iz obrazovanja, javnih nabavki, ekologije i dr. Svi aktivisti i predstavnici organizacija civilnog društva, prijavite se!

Programeri:

Oprobajte se u razvoju aktivističkih mobilnih i veb aplikacija kojima rešavamo konkretne društvene probleme i po prvi put u Srbiji činimo otvorene podatke zapravo upotrebljivim. Razvijaćete nešto potpuno originalno, za svoju dušu, sa novim ljudima u neobičnom okruženju i kreativnoj atmosferi.

Dizajneri:

Doprinesite maratonu ideja i brejnstormingu rešenja sa posvećenim ljudima koji prave društveno korisne proizvode. Povežite se sa aktivistima i programerima i ponudite kreativna rešenja dizajna za mobilne i veb aplikacije koje po prvi put u našoj zemlji čine otvorene podatke upotrebljivim.

Učešće u projektu je besplatno i održaće se u novom centralnom prostoru domaće IT zajednice, Startit Centru.  Stručni žiri biraće tri najkreativnija i najefiksnija rešenja, za koja će biti obezbeđene nagrade u vrednosti od 500 evra.

Za učesnike koji žive van Beograda pokriveni su troškovi prevoza i smeštaja. Više informacija i prijavni formular možete pronaći na zvaničnom sajtu.

A ako se još dvoumite, bacite pogled kako je izgledao prethodni Social Change Hackathon koji smo organizovali prošle godine:

Autor: ITD Ekipa


DODAJ KOMENTAR