Open Source kao alternativa komercijalnom softveru

31.05.2011.

Privredna komora Beograda i Udruženje poslodavaca Srbije “Poslodavac” u saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka i organizacijom OpenOffice.org, organizuju poslovno-stručni skup u utorak, 31. maja 2011. godine, sa početkom u 13:00 časova, Kneza Miloša br. 12 (sala na VI spratu), na temu: “Open Source kao alternativa komercijalnom softveru Kako da MSPP sektor na legalan način smanji troškove poslovanja”.

 

Veliki broj zemalja u Evropi i širom sveta je već odavno u većoj ili manjoj meri počeo da koristi FOSS u obrazovnim institucijama raznih nivoa, državnim institucijama i privatnim firmama.  FOSS se svojim kvalitetom i upotrebljivošću nametnuo kao alternativa komercijalnom softveru.  Cilj skupa je da predstavi i demonstrira mogućnosti primene tzv. slobodnog softvera otvorenog koda (Free and Open Source Software – FOSS) u poslovnom okruženju malih, srednjih preduzeća i preduzetnika. Učesnici skupa će imati priliku da se upoznaju sa najpopularnijim programima ove kategorije.

Free and Open Source Software  (FOSS) označava softver sa veoma liberalnim licencama koje, putem slobodne dostupnosti izvornog koda,  korisnicima daju pravo da slobodno koriste, kopiraju, proučavaju, menjaju i poboljšavaju njegov dizajn. Najpoznatiji predstavnici ovog tipa softvera su operativni sistem Linux, web server Apache, paket za kancelarijsko poslovanje OpenOffice, grafički programi GIMP i Inkscape, Internet pretraživač Mozilla Firefox i klijent za elektronsku poštu Thunderbird, program za 3D animaciju Blender i niz drugih programa.

Agenda

12:30 – 13:00 Registracija učesnika  
Uvodni deo Pozdravna reč organizatora seminara
13:05 – 13:25   Bojan Jovanović, FON – Prikaz Linux distribucije Fedora 14 

 

13:25 – 13:45       Goran Rakić, predstavnik projekta OpenOffice.org u Srbiji – OpenOffice i njegova primena u poslovnom okruženju
13:45 – 14:05   Milan Vlahović, Privredna komora Beograda – FOSS programi kao pomoć u upravljanju projektima, organizaciji vremena i poslova i vizuelizaciji poslovnih ideja
14:05 – 14:20        Goran Čupić, predstavnik firme Fipo Soft  – Prikaz domaćeg multiplatformskog softvera za vođenje knjigovodstva
14:20 – 14:30        Diskusija i razmena iskustava 

Registracija

Rok za prijavu je ponedeljak, 30.05.2011. godine. Popunjeni prijavni list treba poslati na datu e mail adresu.  Kontakt osoba: Sandra Milenković, tel: 011/ 2641 355, lokal 105, e mail adresa: [email protected].

Prijava učešća je bez kotizacije. Iz jedne firme može biti prijavljeno više zaposlenih.

Autor: ITD Ekipa

1 komentar

Johnny
28.05.2011. @ 01:33

Naslov je malo neprecizan. Otvoreni softver je takođe komercijalan ali je i slobodan.

Softver OTVORENOG KODA , a posebno Slobodan softver (Nije sav softver otvorenog koda pod slobodnom licencom koja mu garantuje da će uvek ostati slobodan i otvoren – COPYLEFT).
je TAKOĐE KOMERCIJALAN softver.
Dakle dozvoljeno ga je takvog otvorenog prodavati kao proizvod i za to uzimati novac za medij, kopiju softvera i/ili podršku.

Dakle, To je takođe sasvim komercijalan softver ali najbolje je što je Komercijalan tako da sredstva ostaju ili onima koji pružaju usluge vezano za njega (dakle vašoj firmi), već novac ostaje u vašoj zemlji (ne odlaze pare za “licence” u inostranstvo), a takođe NE obavezuje korisnike da se opterećuju “licencama”, već dozvoljava da
KADA imate potrebu za podrškom , onda MOŽETE da kontaktirate firme i platite za KONKRETAN razvoj zasnovan na Otvorenom proizvodu.

Na taj način ne samo što ste potpuno nezavisni od jedne firme proizvođača kao sa VLASNIČKIM zatvorenim rešenjima, koji se trude da Vas zarobe kao klijenta (MS Ofis, Vindovs), već efektivno Sredstva za LICENCE PRETOČITE u ono što Vašoj firmi ZAISTA treba: A to je razvoj i prilagođavanje softvera Vašim potrebama.

Firme sa većim potrebama i sa intenzivnim korišćenjem slobodnog softvera, kad saberu sve uštede i prednosti u funkcionalnosti, imaju interesa da u svojim okvirima zaposle jednog ili više ljudi koji Programiraju, i sarađujući sa drugim ljudima u drugim firmama koji razmenjuju kod i rade na ISTIM problemima i rešenjima, efikasno ŠTEDE na razvoju rešenja i prilagođavanju sofvera koji njima treba.
Tako se dodatno i eliminiše stalna potreba da se stalno ulaže u razvoj, pošto kad neko rešenje postoji i mnogo firmi i pojedinaca ih koriste, ono nastavlja da živi , tako što se stalno menja, dodaje i evoluira i kasnije.

Korišćenje slobodnog softvera i softvera otvorenog koda osigurava da programi i rešenja koje danas koristite, nikada NEĆE NESTATI niti vam mogu biti uskraćena od strane proizvođača. A podrška i razmena iskustava u grupama korisnika je uvek bila mnogo jača nego stroga zavisnost od hirova proizvođača zatvorenog vlasničkog softvera.

To je ujedno i prilika za domaće pružaoce usluga, sistem integratore i programere da ponude DOMAĆI softver svetskom tržištu, pružajući usluge uz svoja otvorena rešenja, koje su kompanije koje drže do kvalitetnog održavanja više nego spremne da plate.

Život Bez nametnutih skupih licenci – Zato što se isplati bidi slobodan! 🙂


DODAJ KOMENTAR