Otvaranje E-trgovine – ministarka Jasna Matić

22.04.2009.

Devetu međunarodnu konferencija E-trgovina 2009 otvorila je uz minimalno kašnjene Ministarka telekomunikacija i informacionog društva Jasna Matić. Pozdravivši prisutne, osvrnula se na ekonomsku krizu i njen uticaj na elektronsko poslovanje, kao i aktivnosti njenog ministarstva.

 

Ministarka je istakla da nije dobar trenutak ni za jedan biznis, da kriza utiče na sve, a posebno na elektronsku trgovinu. Pomenula je i oporezivanje mobilne telefonije (temu oko koje se digla frka u IT krugovima) – i najavila da će ministarstvo dati sve od sebe da se ta mera u skorije vreme ukine.

Omogućavanje zakonskog okvira za e-trgovinu je još jedna od aktivnosti koja će biti na dnevnom redu Ministarstva. Eletronski potpis funkcioniše, razvijaju se aplikacije za njegovo korišćenje – cela ta priča se lagano uhodava. Između ostalog, elektronski će moći će da se predaju poreske prijave, a i lična karta treba da postane elektronski potpis – o tome se trenutno pregovara sa MUP-om.

Kao što je već na dosta mesta najavljeno, u toku je projekat elektronske vlade – 11. juna će biti održana prva sednica vlade bez papirnih dokumenata.

Opštinama koje nemaju web sajt je odzvonilo – odnosno u toku je Informatizacija lokalnih samouprava, opštine bez sajtova dobijaju bazične sajtove, a nakon toga kreće uvođenje elektronskih servisa.

I na kraju, ministarka je istakla da je Ministarstvo zadovljno zbog dobre komunikacije sa ljudima koji se bave e-trgovinom i uopšte IT strukom. Ministarka je još jednom pozvala sve koje ova tema tangira da pišu predlažu i budu uvereni da će ih neko čuti.

Uručene su i nagrade, dobili su ih:

  • Tehnomanija.rs
  • Telenor online shop
  • JAT Airways
  • Goran Pilipović
Prisutne je kratko pozdravio Nenad Orlić, direktor Madneta i podsetio prisutne na live stream E-trgovine na http://etrgovina.madnet.rs/

Autor: Vladimir Trkulja

1 komentar

17.04.2010. @ 00:10

korisno da se podsetimo 🙂


DODAJ KOMENTAR